se-hit-alla-chokladaelskare-haer-aer-arets-stora-smaksensationer

Se hit alla chokladälskare – här är årets stora smaksensationer

Få saker drar som riktigt god choklad. Vi har hittat två mästare som lanserar nya oväntade smakkombinationer inför ögonen på chokladfantaster under årets Chokladfestival i Stockholm – Pralinhuset och Singö Choklad.

Snart radar Sveriges främsta chokladtillverkare upp sig för att presentera det senaste inom branschen på Älvsjömässan i Stockholm.

En av de stora aktörerna på mässan är Pralinhuset. Ägaren Günter Bea och hans fru Mieneke har tillverkat choklad i över 30 år. De har arbetat på olika platser över hela Europa men nu slagit sig till ro i Stockholmsområdet där de både bedriver sin produktion och försäljning.

— Vi försöker hålla en mycket hög standard. Saker och ting ska vara färska med rena smaker och naturliga råvaror. Vi använder inga konstiga färgämnen och tillverkar choklad som ska passa alla. Provar du en gång så är du fast, säger Günter Bea.

Pralinhuset

Se fler bilder på Pralinhusets Facebook

Paret Bea är vana utställare på mässor. Inför årets Chokladfestival slår de på stort. De siktar på att revolutionera branschen med sin senaste produkt.

– Vår normala nisch är att vi har störst utbud av praliner men denna gång kommer vi att lansera något alldeles extra. Chokladkakor med smaker av frystorkade grönsaker som är helt unika på marknaden och som man verkligen måste prova. De består av nya smakupplevelser som blomkål, majs och broccoli, säger Bea.

pralinhusets

Se fler bilder på Pralinhusets Facebook

Pralinhusets kökschef skickar också med en hälsning som kommer att glädja alla chokladälskare.
– Choklad påverkar hjärnan på ett väldigt positivt sätt och gör att man snabbt blir glad.

En tillverkare som lever i en helt annan verklighet är Singö Choklad. Företaget från den lilla ön i Stockholms skärgård bedriver sin verksamhet hemma på gården på landet. Singö Choklad har funnits sedan 2004 och drivs numera som ett familjeföretag. Trots den småskaliga produktionen är det en aktör med stora ambitioner.

– Allt vi tillverkar görs för hand. Vi vill vara väldigt personliga. Det ska vara choklad rullad med mycket kärlek och omtanke. Vår målsättning är att chokladen ska vara unik och jobbar därför mycket med utseendet, säger Anki Willix, en av Singö Choklads ägare.

singochoklad

Se fler bilder på Singö Choklads Facebook

Anki och hennes man Viktor jobbar med exklusiva smaker. Deras två populäraste praliner består av lakrits.

— Viollakrits är vår storsäljare. Sedan har vi också en gjort på rökt Björksalt som är väldigt speciell. Vi ställde ut den på Lakritsfestivalen i Stockholm i våras och träffade då en man som hävdade att det var helt omöjligt att göra god choklad med lakrits, men efter att ha smakat vår pralin med Björksaltlakrits var han helt frälst och sade att det var bland det godaste han ätit, säger Anki.

singocholad

Se fler bilder på Singö Choklads Facebook

Anki har stora förväntningar inför årets Chokladfestival och hoppas på att det ska bli en språngbräda till en lyckad framtid för den lilla butiken. Framför allt vi de locka kunder till sin webbutik.
– Vi hoppas kunna växa mer och mer. Målsättningen är att satsa mer digitalt så att vi kan locka fler kunder som inte håller till i skärgården, säger hon.

Chokladfestivalen pågår mellan den 12 och 15 oktober. Då har alla chokladfantaster chans att besöka både Pralinhusets och Singö Choklads montrar som innehåller deras unika utbud med mängder av läckra smaker.

Här hittas chokladtillverkarna till vardags:

Pralinhuset:
Drottninggatan 112
Gallerian Hamngatan 37

Pralinhusets Facebook

Instagram

Singö Choklad:
Affärerna på Singö och i Grisslehamn

Singö Choklads Facebook

Instagram


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!