Sara Bergman satsar på konstnärskapet efter pensionen

Sara Bergman upptäckte sitt kall när hon hittade gamla konstnärsmaterial på vinden i sitt sommarhus i Dalarna. Sara som alltid intresserat sig för konst testade materialet och hennes stora intresse för konst vaknade.

Sara har arbetat som ekonom och i februari går hon i pension efter en lång karriär inom ekonomibranschen. För fem år sedan upptäckte Sara sitt intresse när hon och maken var på semester i deras sommarhus i Dalarna. Av en slump hittade hon penslar, dukar och färg som hennes svärmor lämnat efter sig på vinden och Sara bestämde sig för att testa.

Sara hittade sin hobby för drygt fem år sedan och nu hon berättar om det nya livet som börjat.

Det nya livet efter pensionen

Sara bor tillsammans med sin man på Östermlam i Stockholm. Sara har två barn, en son och en dotter. När barnen var små fick de ofta följa med sin mamma på museer och på utställningar för att ta del av och se på konst. Sara berättar att konsten alltid har talat till henne och att hon än idag går på utställningar och museum för att öppna sitt sinne.

– När jag behöver ryckas upp mentalt så går jag alltid till en utställning eller ett musem, det stärker mig mentalt och påverkar mig och mina känslor positivt, säger Sara Bergman.

Sara inspireras av det mesta, framförallt naturen, städer, vattendrag, land och hav. Och i lägenheten på Östermalm har Sara gjort om sin arbetsplats till en ateljé. Här ser hon ut över ett stort lönnträd, fåglar och ekorrar – som hon dessutom brukar mata och hälsa på.

Rosgarden, av Sara Bergman

Sara målar med akryl och för det mesta målar hon abstrakta verk, men det händer att hon målar mer konkreta motiv. Hon berättar att hon tycker om att resa och och att hon alltid har med sin kamera på resorna. Sara tar bilder av vad hon ser och inspireras av för att spara som i en minnesbok. Sedan använder hon sig av bilderna hon ska måla.

– Ofta tar jag en bild för att måla, men sedan blir det inte alltid så i målningen. Fotot sätter grunden men sedan kan det gå åt vilket håll som helst, förklarar Sara.

Ibland gör hon modifikationer av flera saker hon inspirerats av eller tänker på och kan det vara flera foton som sätter grunden till vad som hamnar på duken.

Utställning på Åsögatan 176, vecka 8

Sara tycker om att testa nya saker, både inom konsten och i livet. Hon berättar att hennes familj och vänner gett henne komplimanger som att hon har ett djup i sina bilder. Hon tycker att det är roligt att andra också börjat se hennes konst och att hon fått komplimanger även därifrån. När hon målar kan hon ha flera projekt igång samtidigt, och det är inte nodvändigtvis så att hon måste måla en tavla i taget.

Nu håller Sara bland annat på med att försöka måla rymden, vilket hon uttrycker är svårt när det kommer till atmosfären, galaxer och stjärnor. Men Sara tycker om utmaningar och hon tycker att rymden är spännande, så hon hoppas att kunna få en tavla inspirerad av rymden klar till dess att hon ska ställa ut sin konst för första gången. Hon hoppas att kunna få fram en rymdtavla klar till första utställningen.

– Jag ser fram emot att kunna lägga mer tid på min konst och att resa nu när jag går i pension. Och så ser jag fram emot att ha min utställning hos Artportable vecka 8. Men först måste jag bli klar med ytterligare några målningar, säger Sara Bergman.

Klicka här för att se mer av Saras konst


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!