Sänka kreditkostnader – lättare än vad du tror!

Ibland så händer det. Du sitter och äter middag med dina vänner på en restaurang men kommer ihåg att lönen inte är inne ännu. Då tar du fram det lilla magiska plastkortet som låter framtida du oroa sig över middagen. Kvällen är räddad och fortsätter vidare. Det magiska plastkortet är perfekt för många men man måste lära sig hur man använder det optimalt för att göra räkningen lite lättare att kolla på. När det kommer till att betala med kredit- eller betalkort så är det en praktisk grej som kan bli onödigt dyrt. Nedan listas några tips angående hur du slipper att drabbas av onödiga kostnader.

Vad blir den samlade årskostnaden för dina kredit- och betalkort?

Om du vill ha full kontroll över kostnaderna på kreditkorten så kolla över den samlade årskostnaden hos företag såsom Lånekoll. Det finns mycket att titta igenom här. Vad är din månadskostnad, ränta, aviavgifter, uttagsavgifter och årsavgift? När du har räknat ut denna summa så kan du se vad du betalar i helhet. Den uträkningen kan också hjälpa dig om du vill jämföra med andra alternativ.

Har du flera kort?

Det händer att man har flera kreditkort. Oftast är det praktiskt ifall man ska dela upp kostnader eller använda ett som ett resekreditkort utomlands. Problemet är att flera kort också genererar fler avgifter, vilket kan bli en onödig summa att betala. Det är säkrast att ha så få kort som möjligt.

 Jämför olika betal- och kreditkort

Kreditkort är som snöflingor; alla är olika och har olika fördelar. I vissa fall handlar det om en bättre reseförsäkring, utöver det inom din hemförsäkring, som kommer med när du använder kortet utomlands. Andra kort har ett tillhörande bonusprogram – till exempel flygbolag. Då får du poäng när du handlar som kan omvandlas till resor eller uppgraderingar i flygplatsen eller i flygplanet. Kolla upp om ditt kreditkortsföretag ordnar ersättningskort när du reser utomlands, om plånboken eller handväskan blir stulen. Sådana bekvämligheter kan hjälpa dig att hitta det perfekta kortet.

Vilken valuta ska jag välja när jag betalar utomlands?

Betalar du med kort utomlands på ett café eller i en butik så kan du få alternativet att välja mellan svenska kronor (SEK) eller den lokala valutan. Det är bra att alltid välja svenska kronor då det dels blir lättare för dig att se exakt vad du betalar samt att du undviker eventuella avgifter och provision som kan förekomma vid valutaväxlingen. Samma med bankomater utomlands. Oftast tar de en avgift för att du tar ut kontanter så kom ihåg att göra det innan du reser.

Kreditkort är ett skönt sätt att slippa stressen i vardagen men kom ihåg att ditt kredit- eller bankkort kanske inte är det bästa för dig. Titta runt online och gå in på Consectors hemsida för att lära dig mer. 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!