sa-ska-de-positiva-effekterna-av-saltinhalering-na-allmaenheten

Saltbutikens webbshop firar 10 år – så ska saltinhaleringens positiva effekter nå allmänheten

En dramatisk nedgång av förkylningar, bättre sömn och minskning av medicin för astmatiker är några av de positiva effekter som saltinhalatorer medför. Inger Schauman som arbetat med saltprodukter sedan 2005 reder ut varför salt ska inhaleras.
– Det borde komma ut till allmän kännedom, säger Inger Schauman.

Varför ska man inhalera salt?

– När man andas in salt passerar saltluften slemhinnorna och eftersom bakterier inte gillar salt är det ett enkelt och smidigt sätt att slippa bli sjuk. Det är samma princip som när man gurglar men genom en saltinhalator inkluderar du näsan, munnen och lungorna.

– Utöver skydd mot förkylningar har saltinhalatorn en rad andra positiva effekter. Astmatiker är våra bästa kunder och många har kunnat minska sin medicinering. Alla kan använda det förebyggande och i dessa tider hjälper det även pollenallergiker.

Trots annonsering har ni inte nått ut riktigt i den omfattning som ni skulle önskat. Vad vill du säga till de som ännu inte provat?

– Alla som vill hålla sig friska borde prova detta. Vi hoppas att skidlag, som får väldigt mycket bekymmer om de blir sjuka nära inpå tävlingar, ska upptäcka att de kan använda sig av detta. Skulle de konsekvent använda saltinhalatorn skulle de slippa förkylningar. Vi har uppmuntrat många att prova och vi har till och med skickat inhalatorer till Lets Dance.

– Min dotter är professionell konståkerska. De gör shower och det är mycket kroppsnära – när någon är förkyld sprids det som en löpeld. Sedan 2007 har hon använt saltinhalator och klarat sig fantastiskt bra. Vet hon att det är många som är förkylda tar hon genast fram inhalatorn.

62_nya-inhalatorn-350

Saltinhilatorerna innehåller salt från saltgruvor. Varför är det ett bättre salt?
– Vi har gjort många besök till exempelvis Praidgruvan i Transylvanien. Det är stora utrymmen och saltet stammar från urminnes tider då bergskedjorna bildades och det inte fanns föroreningar som det gör idag. Det är väldigt rent salt i jämförelse med havssalt. Det är inte bara natriumklorid utan också 84 mineraler; samma som vår kropp är uppbyggd av. Bordssalt är ett processat salt och havssalt är ofta förorenat. Färgen beror på vilken mineral det finns mycket av. Saltet från Praidgruvan är vitt och lite grått.

– Saltluften i gruvorna är väldigt bra för de som har astma, kroniska hosta, bronkit och kol. Eftersom saltluften i gruvorna fungerar som behandling mot dessa sjukdomar, har man även byggt en lekplats för barn där.

saltinhalator

Ni hade tidigare en butik i Gränna och startade redan 2007 den webbshop som fyller tio år i år. Vad har ni fått höra från kunderna under åren?
– Vi får väldigt mycket spontan feedback från människor som skriver och säger hur bra det är. Saltinhalatorn räcker i 1,5 år men de kommer ofta tillbaka tidigare för att köpa ytterligare till familjen. Det är individuellt hur det fungerar och pollenallergiker väljer kanske att använda den mer under en period då det är extra mycket pollen.

Kan det ge några biverkningar?

– Det ger inga biverkningar och det spelar ingen roll om du använder blodtrycksmedicin. Saltet sugs inte in i kroppen. Många sover bättre och det finns så många positiva effekter att vi tycker att det är helt otroligt att det inte får större genomslag.

Saltbutiken fanns tidigare även som fysisk butik i Gränna. Webbshopen firar tio år i år.

Saltbutiken säljer även Hälsoduschar som motverkar klåda i hårbottnen, renar vatten och gör vattnet mjukt. En annan populär produkt är Magnesiumolja som sprays direkt på kroppen och lindrar värk.

Läs mer och beställ här

saltbutikenlogga


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!