sa-ska-stockholm-solenergi-kapa-elkostnaderna-foer-villaaegaren

Så ska Stockholm Solenergi kapa elkostnaderna för villaägaren

Energibidrag, rotavdrag, minskade produktionskostnader och förbättrad teknik har gjort solpaneler allt mer konkurrenskraftiga. Nu vill det nystartade bolaget Stockholm Solenergi göra det lättare för husägare att komma till skott.
– Det är väldigt stor efterfrågan och många som vill installera solpaneler, säger Christer Sundström, ägare till Stockholm Solenergi.

Enligt rådgivare till Stockholms alla kommuner är det just nu ett mycket bra tillfälle att skaffa anläggningar för solenergi. Hur pass väl når det ut till villaägare och bostadsrättsföreningar?

– Energimyndigheten och Naturvårdsverket trycker på för att öka kunskapen. Samtidigt kan det göras mer och en undersökning som gjorts vid KTH visade att de som skaffat solpaneler inte haft något negativt att komma med, medan reaktionerna hos andra är mer varierande. I länder som Tyskland är medvetenheten större.

– Idag är solpaneler nästan underhållsfria och har mycket långa garantier. Det finns dessutom väldigt bra bidrag; till exempel energibidrag, rotavdrag och 60 öre per såld kilowattimme att göra skatteavdrag för. Allt sådant ger effekt – säsongen har precis börjat och det är väldigt stor efterfrågan.

sol3

Vilka kan nyttja solenergi?

– Man har exempelvis gjort solkartor över Stockholmsområdet och ser en stor outnyttjad potential. Alla södertak är lämpliga och kan man hålla sig till standardpaneler så får man den allra lägsta kostnaden.

Ni har valt att konkurrera med priser som gör solpaneler ännu mer lönsamt och erbjuder dimensionering, installation och underhåll av solpaneler. Hur går det till rent praktiskt för era kunder att köpa och installera?

– Vi tar ett helhetsåtagande när det gäller montage av paneler med solceller. Det börjar med att en kund visar intresse på ett eller annat sätt. Då åker vi oftast hem till kunden och mäter tak och tittar på vinklar och skuggor som vi tar i hänsyn till i designen av anläggningen. Vi kör in alla variabler med riktning och väderstreck i ett dataprogram och får fram ett förslag på hur anläggningen ska maximeras. Därefter gör vi en offert.

Boka en kostnadsfri konsultation här

Varför tror folk att det är krångligt?

– Folk tycker att det är besvärligt att köpa paneler på grund av att kommunen (som i Stockholm) kräver bygglov, sedan ska det göras beställningar, sökas bidrag eller så ska man söka rotavdrag. Man ska också ta kontakt med elbolag och nätbolag samt söka elcertifikatet och ursprungsgarantier. Vi gör en komplett totalentreprenad inklusive samtliga mjuka värden som dessa ansökningar. Därför kan kunden luta sig tillbaka medan vi gör jobbet.

Stämmer det att solpaneler generar högre värde på villor vid försäljning?

– Det är svårt att hitta exakta uppgifter på detta, men det är klart att om spekulanten står och väljer mellan två likadana hus och det ena har paneler på taket med 7000 kilowatt-timmar per år vilket idag inbringar minst 7000 kronor om året och sannolikt mer i framtiden så är det en tillgång. Dessutom är det ett ställningstagande för miljön.

IMG_4592 (2)

Stockholm Solenergi vänder sig främst till villaägare och bostadsrättsföreningar i hela Mälardalen.

Få ytterligare information och prisuppgifter för din villa eller bostadsrättsförening här

logo


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!