front_pernilla

Så klär du barnen miljösmart

Barnkläder i härliga mönster och färger skapade av tyger som tidigare haft någon annan nytta. Genom att skapa kläder av tyg som används och tvättats många gånger vill Pernilla Carter minska miljöpåverkan och mängden kemikalier som finns i barnkläder. Samtidigt som hon skapar glädjefyllda färgglada kläder.

– Det finns så mycket kläder, lakan och andra tyger som bara slängs. Vackra och roliga textilier som är fulla av färg och mönster. De skapar jag något nytt av, berättar Pernilla Carter, ägare av Per & Nilla Remade.

När tyger är nya är de behandlade med kemikalier och har gått igenom en rad olika behandlingar för att få sin färg och för att hänga snyggt på galgen i butik. Men när man återanvänder gamla tyger har de gått igenom tvätt efter tvätt och större delen av kemikalierna har tvättats ur.

– När jag fick barn så fanns det inte mycket att välja på, det var de stora klädkedjorna och jag började fundera på hur mycket kemikalier det fanns i produkterna. Jag fick själv utslag när jag arbetade med nya tyger dagligen. Barnen går runt med det på kroppen dygnet runt och de stoppar gärna kläderna i munnen, berättar Pernilla

 

Pernilla som var utbildad skräddare och mönsterkonstruktör och älskat att sy sedan hon var tio år bestämde sig för att sy egna kläder till barnen, och använda sig av begagnade textilier för att sy kläder till sina barn.

– Ett lakan eller en tröja blir en fin klänning så enkelt. Det är miljövänligt, hudvänligt och framförallt är det roligt att få klä barnen i färg! Folk är så rädda för färg och mönster, men barn har resten av livet på sig att klä sig i svart. När de är små kan de ha färger, det ska ju vara glatt med barnkläder, säger Pernilla

pernilla

– Det måste vara tillgängligt för alla, jag vill hellre att man har råd att köpa fler plagg av mig än att bara vända mig till en exklusiv skara. Alla ska ha råd att vara miljövänliga, säger Pernilla.

 

 

– Det går att göra allt från skjortor till kjolar och klänningar av jeansmaterial, men det är ett material som blir mjukare med tiden och därför passar det bättre med återanvänt denimtyg till barnkläder. Jag gör kläder för barn i åldern 1-10 år och jag försöker designa så många plagg som möjligt som barnen kan växa lite i. Det ska vara miljövänligt, färgglatt och prisvärt, berättar Pernilla.

 

Förutom miljöpåverkan så utsätts även människorna som arbetar i textilindustrin och bomullsodlingen. Man beräknar att 40.000 lantarbetare dör av kemiska bekämpningsmedel varje år och att cirka 3 miljoner textilarbetare förgiftas av kemikalier varje år.

 

– Många av de kemikalier som är förbjudna i västvärlden är tillåtna i de delar av världen där de mesta av våra tyger är tillverkade, det betyder också att de gifterna förs med hit och förgiftar både människor och miljö. Genom att tänka till lite extra och återanvända textilier kan man göra stor skillnad, berättar Pernilla.

 

 

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!