THR3

Så gör Power Plate din träning effektiv

Teknik som funnits sedan 1970-talet har vidareutvecklats och är idag elitidrottarnas favorit. Träningsmaskinen Power Plate har hjälpt idrottare som Cristiano Ronaldo att hålla sin kropp i form och Rafael Nadal att rehabilitera sig efter skador. Power Plate, som använder sig av vibrationer för att nå på djupet i musklerna, har de senaste tio åren utvecklats allt mer för att skapa en träning som är till för alla.

 

– Det är inte bara ett träningsredskap, det finns så många sätta att använda Power Plate. En del värmer enbart upp på den inför exempelvis löpning. Men många kör ett helt pass på plattan, med en uppvärmning, sedan övningar och avslutande massage för att musklerna ska kunna återhämta sig snabbare. En stor del av vårt arbete med Power Plate handlar om att utbilda personal på företag och privatpersoner så att de vet hur man tränar och använder Power Plate optimalt, säger Staffan Göransson.

11

Forskning som har gjorts om Power Plates vibrationsteknik visar att det du aktiverar muskler som inte annars är möjlig att aktivera med hjälp av enbart träning. Det är en av anledningar till att elitidrotten använt Power Plate i många år, dels i USA där bland annat NFL laget Denver Broncos och det olympiska cykellaget använder det i både träning och rehabilitering.

 

– Power Plates funktion på musklerna är vetenskapligt bevisade, det har internationella idrottare dragit nytta av i många år. När Rafael Nadal blivit skadad så använde han Power Plate i sin rehabilitering, säger Staffan Göransson.

12
SK är en av flera fotbollsklubbar som använder Powerplate i sin träning. På bilden, ÖSKs försvarsspelare Brendan Ike Hines.

Nyligen började även Örebro Fotbollsklubbs och AIKs spelare träna med Powerplate. Det ger effektiv aktivering, snabbare träning och kan användas som ett redskap för rehabilitering. Forskningen som gjorts har visat att vibrationerna aktiverar musklerna på en djupare nivå, och man använder cirka 50 procent mer muskelmassa om man tränar på en Power Plate. Det innebär att 3 minuters träning på Power Plate motsvarar en 20 minuter lång promenad. Eller gympasset kortas ner betydligt om man införlivar vibrationsplattan.

– Man kan göra väldigt enkla övningar och ändå komma åt och träna enormt mycket muskelmassa. Det är på grund av det höga antalet kontraktioner musklerna gör när maskinen vibrerar, berättar staffan Göransson. Har man begränsad rörelseförmåga kan man sitta och enbart ha fötterna på plattan och ändå få muskelträning.

13
Det brittiska rugbylaget Wigan Warriors använder sedan många år Powerplate för att träna sina spelare.

14


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!