”Ryssen kommer” – författaren som blandar skräckfylld verklighet med påhittade historier

Författaren Roger Skagerlund debuterade 2016 med bokserien ”Mare Balticum” – som handlar om ett nutida ryskt anfallskrig mot Finland och Sverige. Ett år senare kom han ut med en parallell bokserie om ”Särskilda operationsgruppen”. Historier som till stor del är påhittade, men som även innehåller gripande fakta hämtade från verkligheten.

Författaren Roger Skagerlund, som är aktuell med bokserien ”Särskilda Operationsgruppen” valde en något krokig väg till sitt författarskap. Till vardags arbetar han som innesäljare och tidigare har han arbetat både med kundtjänst och som lageransvarig. Romanförfattardebuten skedde så sent som 2016, men skrivandet har Roger ägnat sig åt i mer 30 år.

– Jag har tyckt om att skriva och berätta historier hela livet. Jag har skrivit ordentliga texter sedan tolv års ålder, och innan dess ritade jag serier. Första skrivmaskinen införskaffades i början av 80-talet, men i början blev det mest kortare historier.

Dina böcker innehåller många historier och skildringar från krig. Vad är det som har inspirerat dig inom skrivandet?

– En stor inspirationskälla var boken ”Operation Garbo” som jag läste i slutet av 80-talet. Den handlar om ett ryskt anfallskrig och är kanonbra. Jag fick en idé om att detta var något som jag också ville skriva om. Idén fick dock ligga och gro under 20 års tid innan den blev verklighet. Sedan har ju händelser som den ryska annekteringen av Krim och Rysslands invasion av Georgien varit något som bidragit till storyn i mina böcker.

bild
Roger Skagerlund

Din första roman ”Mare Balticum” påbörjade du 2014 och fick klar två år senare. Samma höst kom även uppföljaren ”Mare Balticum II – Blodröd gryning”. Berätta om dessa två böcker.

– Den första boken tar sin början 5 maj 2017, då det nya Ryssland har anfallit Sverige och Finland för att ta kontroll över Östersjön. Den svenska försvarsmakten ställs inför svåra prövningar när ryska trupper kliver iland på Gotland, i Kalmar och i Stockholm. Läsarna får stifta bekantskap med flera betydelsefulla personer och i boken sker flera tillbakablickar för att man verkligen ska förstå hur allt byggdes upp och hänger samman.

– Den andra boken är en direkt fortsättning av den första, där flera viktiga och stora svenska städer har fallit i ryssarnas händer. Svenska armén håller hoppet uppe och kämpar på för att landet inte ska falla innan NATO griper in i kriget.

mont1

Sedan dröjde det inte länge innan du gav ut boken om den ”Särskilda Operationsgruppen” som består av två delar. Och denna bok består av en parallell historia till Mare Balticum-böckerna?

– Ja, det kan man säga. I den första delen, ”Döden i siktet”, får läsarna stifta bekantskap med ett svenskt elitförband. EU har, tillsammans med USA, skapat en koalition för att bekämpa terrorgruppen Daesh. Svenskarna spelar en avgörande roll när en av Daesh högsta ledare blir likviderad, vilket i sin tur leder till en hämndaktion riktad mot svenskarna.

– Den andra delen, ”Krypskytten”, handlar om hur en medlem i den särskilda operationsgruppen får i uppdrag att likvidera Rysslands president, för att få ett slut på det pågående kriget i Sverige och Finland. Något som visar sig vara allt annat än enkelt, men som är Sveriges enda chans att gå segrande ur kriget.

mont2

Dina böcker handlar mycket om krig och specialförband. Vad har du själv för militär bakgrund?

– Min militära bakgrund inskränker sig till militärtjänstgöring inom Kustartilleriet under 1988. Resterande är research och ett allmänt intresse för försvarsfrågor. Det ligger många timmars läsning och studier bakom Mare Balticum-böckerna, men jag har även använt mig av författarens rätt att förenkla vissa saker.

Kan du nämna några exempel?

– Ja, absolut. De flesta vapensystem som beskrivs i böckerna existerar så som de beskrivs. Men en del materiel, speciellt den ryska, kom av kostnadsskäl aldrig i produktion. Ett exempel är en bärplansbåt som bara byggdes i några få exemplar eftersom den var för dyr, men i boken får den ändå vara med eftersom dess egenskaper passar bra in i handlingen vid ockupationen av Gotland.

– Ett annat exempel är att jag utrustade det svenska försvaret med fler Archer-pjäser än vad de hade 2015, när jag skrev om det. Efter det har försvaret köpt in ytterligare 12 pjäser, vilket ungefär motsvarar antalet som jag skrev i boken. Nu behövs bara att några av dem placeras på Gotland också, så är bokens beskrivning helt korrekt.

Roger Skagerlunds böcker har blivit hyllade på många håll i den digitala världen. Så här säger några av dem som läst hans böcker:

”Boken anser jag ligger helt rätt i tiden och är en av de böcker som borde vara obligatorisk läsning bland våra politiker”, om Mare Balticum.

”Så var den boken utläst. Tog tre dagar, riktigt bra”. Om Mare Balticum II.

”Jag köpte Krypskytten igår och sträckläste den direkt” och ”Mycket bra parallellhandling till Mare Balticum I & II”.

 

Roger Skagerlund låter, från skrivarverkstaden, hälsa att fler och nya böcker är på gång. Under tiden kan man läsa mer om författaren och hans böcker på skagerlundbooks.se.

Här kan du köpa Roger Skagerlunds böcker på Adlibris.

Det går även att inhandla böckerna på Bokus.

Följ Rogers författarsida på Facebook.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!