Prisbelönt internationell forskare håller kurs i Örtmedicin i Stockholm

Mic McMullen forskar om örters effekt på autonoma nervsystemet, blodcirkulation, hjärtfunktion och matsmältning vid Westminster University i London. Den 16 september inleder han en utbildning i Örtmedicin på Nordiskt Näringscenter i Stockholm.

Idag finns ökade möjligheter att hjälpa både sig själv och andra med hälsoproblem. Inom forskningen har bland annat effekterna av gurkmeja, med det aktiva ämnet curcumin, uppmärksammats tack vare dess positiva effekt på bland annat Alzheimers sjukdom. Utöver strömmen med forskningsrön bidrar förmodligen också den pressade sjukvården till ett större allmänintresse för att förebygga sjukdomar och försämrad hälsa i tid.

Samtidigt råder konsensus bland kända företrädare för örtmedicin om att Läkemedelsverket aktivt arbetar med att få bort örtmediciner, inte för att de är farliga utan för att de är effektiva. Läkemedelsverket kräver att preparaten ska registreras som naturläkemedel vilket är en mycket dyr process som bara lönar sig för ett fåtal preparat.

I kursen Örtmedicin som inleds den 16 september på Nordiskt Näringscentrum i Stockholm kommer Mic McMullen att föreläsa om örter som förebygger ohälsa och andra som behandlar mer akuta eller kroniska symptom. McMullen kommer att visa hur örtmedicin påverkar vår hälsa, både fysiskt och mentalt – han tar upp kunskap om läkeörter som håller på att gå förlorad i Sverige och nya rön från pågående forskning.

Bland användare av örtmedicin finns en allmän strävan att ta ökat ansvar för sin egen hälsa som en reaktion mot instanser som verkar begränsande för människors frihet att välja själva. Denna strävan har gett upphov till begreppet hälsofrihet. Begreppet förklaras kortfattat genom: den enskildes rätt att själv kunna välja att konsumera hälsosam mat, ta kosttillskott och använda alternativa terapier.

Den svenska floran är bokstavligen talat fullproppad med läkeväxter som kan användas mot matsmältningsbesvär och smärta, många växter har också förkylningshämmande, uppiggande och rogivande effekter på människor. De flesta går att förädla till medicin i form av terapeutiska teer, tinkturer, omslag, medicinsk vinäger och annat. Maskros och Vallört är exempel på växter i den svenska floran som används inom örtmedicin.

Nordiskt Näringscenter har även en 2-årig utbildning i Kost- och Näringsterapi.

Läs mer om utbildningarna på Nordiskt Näringscenter här

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!