Foto: Svenska Bordtennisförbundet
SM-medaljer som spelare och EM-medaljer som förbundskapten. Marcus Sjöberg har alltid haft en hög ambitionsnivå inom bordtennisen. Nu har han tagit nästa steg i karriären och siktar på att leda Japsko och Nordic Table Tennis till nya höjder.
1988 var året som bordtennissagan Marcus Sjöberg tog sin början. Han var då sju år gammal och slog sina första bollar på pingisbordet, som stod uppställt på en av fritidsgårdarna, i hemstaden Örebro. Det tog heller inte lång tid innan han började spela på allvar i BTK Safir. Efter flitigt tävlande kom de största framgångarna under hans tidiga tonår.
– I ungdoms-SM vann jag några medaljer när jag var 13-15 år gammal. Jag lyckades aldrig knipa guldet, men nådde final en gång där motståndet tyvärr blev för svårt.
Även om satsningen som spelare upphörde redan vid 18 års ålder så hade Marcus inga planer på att överge bordtennisen. Tack vare blivande kollegan Hans Thalin kom Marcus i kontakt med tränarjobbet för första gången. Flyttlasset gick till Karlskrona och redan ett år senare hörde storklubben Lyckeby av sig och erbjöd jobbet som huvudtränare.
– När jag fick chansen att arbeta med så bra spelare så var det klart att jag tog den. Det var mycket positivt som hände i Lyckeby under åren jag var där, och vi vann fler än 40 SM-medaljer. Jag fick bland annat chansen att träna Mattias Karlsson och Fabian Åkerström, som båda senare blev landslagsspelare.
Foto: Svenska Bordtennisförbundet
Efter sju fina år i Lyckeby började Marcus se sig om efter en ny och större utmaning. Ett kortare tränaruppdrag i Australien ledde så småningom vidare till Frej Växjö. Där bidrog han starkt till att klubben tog steget upp till pingisligan, och även nådde semifinal i slutspelet 2012.
Nästa steg i karriären tog Marcus som 31-åring. I Stockholm fick han först jobb som förbundskapten för de svenska juniorerna, men sedan kom den stora chansen.
– 2014 fick jag erbjudande om att bli förbundskapten för de svenska seniorerna. Det var ju inte så att man tackade nej, men jag kan ärligt säga att jag var nervös över allt ansvar. Flera av spelarna var jämnåriga med mig och var även mina vänner privat sedan tidigare. Men det gick bra tycker jag.
Hur skulle du summera din tid som förbundskapten?
– Jag känner mig riktigt nöjd med det arbete vi gjort. I början var svenska landslaget bättre än vad vår ranking visade. Jag och Ulf ”Tickan” Carlsson ville lyfta fram hur skulle nå vår maximala kapacitet. Mycket byggde på att vi så snabbt som möjligt ville få fram en spelare som visade riktigt bra resultat.
Och det fick ni?
– Ja, jag kände att Kristian Karlsson var den som kunde göra det. Och nästan direkt gick han till semifinal på en stor tävling i Japan. Något som visade de andra spelarna att det var möjligt att nå bra resultat. Där någonstans fick Pär Gerell en nytändning, vilket ledde till att han plockade medalj på EM efterföljande år. Nu finns det sex svenska spelare som är rankade topp 100 i världen. Vi har fått ett bra tryck i gruppen och konkurrensen är väldigt utvecklande.
Vad mer har den positiva utvecklingen berott på?
– Jag ville individanpassa spelarna och sätta dem i tuffare miljöer. Många av dem spelar nu till vardags i franska och tyska ligorna där det är hårt motstånd på varje träning och i varje match. Vi har även fokuserat mycket på serve och retur, men det finns mer att hämta där.
I höstas avslutade Marcus sin tjänst som förbundskapten trots att han fick ett erbjudande om stanna kvar i landslaget i ytterligare fyra år. Beslutet hade han tagit redan i somras.
– Jag hade bestämt mig, men ville inte gå ut med det före OS. Jobbet är otroligt kul men krävande, eftersom det kan vara upp till 230 resdagar per år. Ska jag göra något så vill jag kunna gå in helhjärtat. Nu vill jag prioritera familjen och annat här på hemmaplan.
Bordtennisen har fortfarande en stor plats i Marcus liv. För närvarande arbetar han deltid som tränare för ungdomarna på riksidrottsgymnasiet i Köping. Samtidigt lägger han stort fokus på sina företag Japsko och Nordic Table Tennis.
– Japsko har jag tillsammans med Per- och Anton Åkesson, där vi specialiserat oss på nabbgummin och specialgummin. Vi vet att Sverige skulle få fram mycket bättre spelare om fler fick testa på olika stilar och gummin för att få fram det material som passar just dem bäst. Mycket beror på om spelaren är bra på fart eller skruv, och vi på Japsko vill hjälpa folk att hitta rätt.
Nyligen höll Marcus en nabbkurs i Stockholm som snabbt blev fullbokad. Sedan veteranpingisen och korppingisen ökat i Sverige så har trenden varit att antalet nabbspelare blivit fler och fler. Nordic Table Tennis mål är att utbilda spelare och ledare så att kunskapen om bordtennismaterial blir större. Dessutom erbjuder företaget videoanalyser till alla som vill vässa sitt spel.
– När möjligheten till videoanalys kom så var det ett jättelyft för svenska landslaget. Nu kan vi läsa in våra motståndare samtidigt som spelaren kan få fram statistik om egna svagheter. Ofta har spelare och tränare olika uppfattning om vilken svagheten är, men med en videoanalys får man fram alla fakta. Spelaren får helt enkelt en verklig bild av sitt och motståndarens spel. Nu vill vi erbjuda alla, oavsett spelstyrka, möjligheten att använda detta verktyg.
Läs mer om Japsko och deras utbud av bordtennismaterial.
Läs mer om Nordic Table Tennis, nabbkurser och videoanalyser.