Porträtt: Anette Wikström och lyssnande som förändrar

Hur gör man för att känna sig stark och självklar när det känns som om hela världen kritiserar en? Hur kan ovilja att gå till jobbet vändas till vilja? Det finns mycket att lära sig av professionella metoder.
– Jag vill ge människor möjligheten att ventilera, bli mer medvetna om och få verktyg att förändra sina tankemönster, säger samtalscoachen Anette Wikström.

Allt började en dag när Anette Wikström satt i bilen i Täby centrum. Att gå in och handla, gå bland folk, kändes som en enorm utmaning. Hela kroppen gjorde motstånd. Hon kände sig fet, ful och fel. Det hela var ett mönster som upprepade sig. Kampen mot PMS-monstret slutade aldrig och det drabbade både familj och livsglädje.

Nu fick det vara nog.

– Jag tänkte såhär: nu ska jag gå in och bestämma att jag ska känna mig snygg och stark! Jag provade och det funkade. Just där började en förnimmelse om att jag själv har makt att hitta en känslomässig frihet.

Där bildades en övertygelse som gjort att Anette Wikström idag är utbildad samtalscoach, driver det egna företaget Medvetsfull och är författare till två böcker. Hennes utgångspunkt är det empatiska lyssnandet, både på sig själv och andra.

– Det händer saker i samtal när man blir lyssnad på utan att bli dömd, kritiserad eller ifrågasatt. Att bli lyssnad på är eftersatt hos många, dels på grund utav att det mesta idag ska gå snabbt, och även för att vi tror att vi förväntas prestera snabba lösningar, svar och råd. Ibland är det viktigt att våga släppa det och bara lyssna utan prestation. Det är empatiskt lyssnande – att vara med en annan människa när den känner sina känslor.

Att sluta döma sig själv och börja tänka positivt är inte alltid lätt.
– Vi människor är så snabba på att döma oss själva, det bidrar inte till självbilden. Jag kan inte ändra min omgivning, men äger makten att ändra mig själv och min egen inställning. Det är först när jag blir medveten om hur jag gör som jag kan öva på att tänka och göra annorlunda.

Anette Wikström har tidigare arbetat i 19 år inom bankväsendet, har varit chef och gruppchef. Men det som hon tyckte var allra roligast var att arbeta med dynamiken och kommunikationen mellan människor. Med det egna företaget Medvetsfull ger hon möjligheten för personer att få ventilera och hitta sitt inre ledarskap.

En av de viktigaste pusselbitarna i det coachande samtalet är att personen själv sitter på insikterna till sitt inre ledarskap och makten att förändra sina tankemönster.
– Det är mitt eget val och min egen handlingskraft. Det handlar om att komma i kontakt med det som pågår inom mig. Lyssna på mig själv – tankar, känslor, behov och önskemål. Oavsett vad det handlar om, behöver jag lyssna inåt.

Räcker det inte med att prata med anhörig ibland när det känns jobbigt?

– Självklart räcker det många gånger att prata med en vän eller partner, mer än väl. Men det kan finnas tillfällen då jag till exempel vill utforska; varje gång jag träffar den här personen eller befinner mig i just den här situationen, så känner och beter jag mig på ett visst sätt, och jag vill inte att det ska vara så. Hur ska jag göra för att ändra på det? Det handlar om att möta och prata med någon som är fri från övriga relationer – som man vet inte är en del av systemet och/eller problemet, utan enbart har fokus på mig och mitt.

Anette Wikström brukar ofta ställa frågan till sina klienter om vad som händer om de exkluderar ordet ”måste”, både ur tal och tankar.
– Måste jag gå till jobbet? Vad händer om man vänder på det till något konstruktivt? Okej jag vill inte gå till jobbet, men jag gör det för att… Det inre ledarskapet finns där! Det handlar om att föra en dialog som inte blir hotfull utan visar på nya möjligheter.

Anette Wikström arbetar i Stockholm och Täby och mer information om henne, företaget Medvetsfull och hennes böcker finns här:

 

Samtalscoach Anette Wikström
Medvetsfull AB
Tel 070-743 49 51
Mejl: info@medvetsfull.se
http://www.medvetsfull.se/


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!