Populära sommarläger på RoslagsWestern

RoslagsWestern har i över tio år skapat unika kopplingar mellan människa och häst och har ett helhetstänk som kopplar tillbaka till stora slätter och kossor. Årets sommarläger är i princip fullbokade och i framtiden kan antalet läger inom westernridning komma att utökas.
– Alla kan lära sig något här, säger Marika Franzén.

Ni sitter på oerhört mycket kunskap samtidigt som ni framhåller hästen som den stora läromästaren. Vad innebär westernridning?

– Filosofin kring westernridning går tillbaka till de jobb som ofta var de första för en cowboy fick där han satt 16 timmar om dygnet på hästryggen. Vi använder oss av hästar med mjuka gångarter som är framavlade för westernridning och vi sitter i en skön sadel. Om man inkluderar Rodeon så finns ett femtiotal grenar inom westernridning. Det inkluderar allt ifrån att leda runt en häst och visa att den är snygg till att kasta lasso.

Våra hästar klarar grenar som barrel racing och beridet bågskytte; vi öppnar och stänger grindar, rider i formationer och runt koner i skogen, och hela tiden finns ett tänk där man kopplar tillbaka till stora slätter och kossor som vallas. Vi håller även på mycket med horsemanship där goda relationer mellan människa byggs upp och där hästens välbefinnande alltid sätts i centrum.

Ni har ett helhetstänk från nybörjare till tävlingsryttare. Vad är viktigt att eleverna får med sig?

– Min filosofi är att: lära sig att tänka själv, få mycket tid med hästen och bekanta sig med allt som finns omkring hästen. Jag vill få folk att stanna upp i vardagen, ta en paus i stressen och lära sig att läsa hästen.

– Vi är en liten, personlig ridskola som är väldigt flexibel. Vi har mycket kunskap även om saker runt omkring som om hur man bygger staket och vi vill att både en 70 åring och 3-åring ska kunna komma hit och njuta och lära sig.

 

Hästarna är stora, vad får ni för reaktioner?
– Föräldrarna tycker först att hästarna är stora. Men hästarna är också väldigt lugna och det är inget som är forcerat här. Allt kommer från eleverna själva och det finns inga måsten. Vi är aldrig mer än 5-6 som rider tillsammans och eleverna uppskattar att de verkligen blir sedda.

– Samtidigt lär vi ut respekt och pratar om hur hästar fungerar – att det är 600 kilo och inte ett marsvin som man sitter på. Hästarna är våra läromästare och ger kvitto direkt på att man gör rätt.

Ni håller även handikapplektioner och har ett allmänt positivt och pedagogiskt sätt att lära ut.
– Ja, vi lär ut genom positiv feedback, det gäller alla våra lektioner och läger. Under en av våra handikapplektioner var det en kille som tyckte att det var en dålig dag eftersom han själv tyckte att han gjort två rätt och sjutton fel. Då fick vi dividera ett tag om vad som egentligen är rätt och fel. Man ska åka härifrån med en bra känsla.

I sommar håller ni egna läger. Vilka är lägren för och finns det platser kvar?
– Lägren är i princip fulla. Vi behöver bara lite folk till reservplatser. De unga tjejerna som är med och jobbar på lägren är väldigt pålästa och har själva varit med och satt ihop lekar för att allt ska vara pedagogiskt och vi har gjort teoripassen själva. Det är en lugn och trygg miljö, lägren är för alla och alla kan lära sig något.

Utöver ridlektioner erbjuder RoslagsWestern även boende. För den som vill prova westernridning under en dag finns endagskurser med två ridlektioner och lunch. Anmäl dig här

Se fler bilder och videos på RoslagsWesterns Facebook


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!