Poker 2021: Nyheter, rykten och pokerturneringar

Pokeråret 2021 har fått en bra start. WSOP 2020 fick ett sent avslut i januari och det vilar stora förhoppningar på kommande event.

I år förväntas en rad online pokerturneringar ta plats. En pokerturnering kan komma i olika format, såsom heads up, sit and go, flerbordsturneringar och satellitturneringar. Skillnaderna mellan dem är ofta starttiden, antalet spelare och vinsten. Det ryktas om att en pensionerad pokerspelare kan komma att göra comeback och det finns en önskan om en högre vinstpott i kommande World Series of Pokers huvudevent.

WSOP 2021: Inte som 2020

Huvudeventet i WSOP anses vara lite utav ett poker-VM. Där möts de främsta spelarna i No Limit Texas Hold’em, vilket är en pokervariant med fem öppna kort på bordet och två i handen på varje spelare. 2020 arrangerades ett annorlunda event. Istället för att avgöras på sommaren avgjordes finalen i januari 2021.

Totalt deltog 1 391 spelare, vilket var flera tusen färre än tidigare år. Rekordet för flest antal deltagare är från 2006, då 8 773 spelare deltog.

Pokerjournalister kallade upplagan av No Limit Hold’em Main Event för en ”hybrid-version”. Istället för att alla spelare samlades på Rio i Las Vegas började spelarna online. De var uppdelade i två grupper: en europeisk och en amerikansk. När det fanns nio spelare kvar i respektive grupp möttes de vid ett finalbord i Tjeckien och Las Vegas. Vinnarna från grupperna, Damien Salas från Europa och Joseph Hebert från USA, möttes den 3 januari 2021 i ett heads up-spel i Las Vegas. Salas blev den slutgiltiga vinnaren och vann 1 miljon dollar.

Upplägget fick kritik och många är oroliga för att huvudeventet ska se likadant ut i år. Arrangören har ännu inte kommenterat hur WSOP 2021 kommer att se ut, men enligt uppgifter ska det arrangeras till sommaren. Om det kommer att bli en blandning mellan online och offline, återstår att se.

WSOP har däremot kört igång sin årliga WSOP Online Circuit Series. Det är en pokerliga som har arrangerats varje år sedan 2015. Totalt ingår tretton online-event och 180 WSOP-ringar kommer att delas ut. Den sista turneringen, WSOP Online Circuit Championship, är den mest prestigefyllda. Totalt kan 256 spelare delta men de kan endast ta sig till eventet om de har vunnit en ring tidigare under säsongen, om de har lyckats bli månadens spelare eller på rankingpoäng. Eventet hålls den 28 december 2021.

Tillbakablick på de största pokervinsterna

En vinst på 1 miljon dollar i ett WSOP Main Event är lågt. Det var den summa som garanterades under 90-talet men som sedan dess har varit mycket högre. 2014 var vinnaren garanterad 10 miljoner dollar, vilket vanns av den hittills enda svenska WSOP-mästaren. Den största vinsten vanns 2006, då Jamie Gold gick hem med 12 miljoner dollar.

De allra största pokervinsterna har inte vunnits i ett WSOP Main Event. De har vunnits i ett annat WSOP-event. Big One for One Drop är en turnering i No Limit Texas Hold’em. Startavgiften för varje spelare är en miljon och 111 /euro skänks alltid till välgörenhet.

2016 vann Elton Tsang över 12,2 miljoner dollar och 2014 vann Daniel Colman 15,3 miljoner dollar. Den största vinsten vanns 2012. Då gick Antonio Esfandiari hem med 18,3 miljoner dollar. 48 deltagare ställde upp i eventet och prispotten uppgick totalt till 42,67 miljoner dollar.

Comeback från politiken

En snackis inom pokervärlden är ryktet om att ”Tony G”, eller rättare sagt Antanas Guoga, kan vara på väg tillbaka till professionell poker. 2014 meddelade han att han skulle avsluta sin karriär som pokerspelare för politiken. Mellan 2014 och 2020 har han suttit i såväl EU-parlamentet som haft en plats som ledamot i det litauiska arbetarpartiet. Efter att ha gett upp sin plats i början av året, skrev Guoga på Twitter att det nu kanske fanns tid för att spela poker igen.

Pokerkarriären började i Australien. Hans familj flyttade dit när han var liten och han har både ett australiskt och litauiskt medborgarskap. Han är en av Australiens mest inflytelserika pokerspelare och var en av de första att väljas in i landets Poker Hall of Fame, 2009. Tony G har spelat poker samtidigt som han har haft sin politiska karriär, men mer för nöjets skull. 2019 deltog han i eventet Super High Roller, som ingår i World Series of Poker Europe, och vann sin hittills största vinst på 880 .

Det återstår att se vad pokeråret 2021 har att erbjuda. Det kommer att arrangeras flertalet pokerturneringar och vi får se hur de spelas och med vilka deltagare.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!