oestra-djurklinikens-initiativ-sprids-pa-facebook

Östra Djurklinikens sida Omplacering Nu! hyllas i sociala medier

Östra Djurkliniken är en omtyckt vårdcentral för hundar och katter på Lidingö. För snart två år sedan tog kliniken initiativet till att starta omplaceringsgruppen Omplacering Nu! som ett alternativ när smådjursägare ville avliva friska djur. Facebookgruppens inlägg får nu stort gensvar på sociala medier.

– Det måste finnas ordentliga alternativ som beteendeträning eller omplacering att erbjuda djurägare, säger Östra Djurklinikens ägare och Leg. veterinär Claes Abrahamsson.

För två år sedan startade ni Facebookgruppen Omplacering Nu!, en sida som fått stor spridning via sociala medier. Hur började det?

– Det var ett ställningstagande som jag gjorde. Det känns inte riktigt bra att vi tar bort friska djur en bit in på 2000-talet och det måste därför finnas ordentliga alternativ som beteendeträning eller omplacering att erbjuda djurägare. Vi utgår från kliniken och sidan har nu tre administratörer. Det är en öppen grupp för att underlätta omplacering av sällskapsdjur som av olika skäl inte kan bo kvar hos sin nuvarande ägare.

– Som ytterligare ett alternativ erbjuder vi också ett fullständigt utredningspaket för hundar.

Huvuddelen av medlemmarna har kommit genom Facebook där ni haft stor spridning. Vad har det betytt att ni har kunnat använda er av sociala medier?

– Det har varit himla bra att kunna nå ut till så många. Vi har kunnat nå ut till hela Sverige och haft en enorm spridning genom delningar. Samtidigt är det viktigt med strikta regler som är uppsatta för att skydda djuren. Till exempel så finns det en minimisumma för att ta över djuret.

Sedan knappt ett år tillbaka samarbetar ni också med Scalas hundhjälp. Tillsammans hjälper ni utsatta människor med gratis vård för husdjur. Berätta

– Scalas hundhjälp startades av en hemlös kvinna som hade en hund som hette Scala. Det vi gör är ett gemensamt arrangemang med fri veterinärvård till hundar som ägs av psykiskt sjuka människor, kvinnor i skyddade boenden eller hemlösa människor. Scalas hundhjälp samlar även upp mediciner och mat som skänks från butiker och hundbutiker. Förra helgen var fjärde gången som vi höll i arrangemanget.

Vad har ni kunnat hjälpa till med?

– Skadorna som vi har hjälpt till med har varit varierande; alltifrån sårskador och öroninflammationer till de som har äldre djur med artros i lederna. Hundarna undersöks och får medicin. Just medicin är ofta svårt eftersom ägarna inte alltid har råd. Scalas hjälper till med insamlingar och vi uppmanar kunder att skänka överblivna mediciner.

Hur mår djuren i övrigt hos ägare som till exempel är hemlösa?

– De hundar jag har träffat är lugna och trygga individer, och jag är övertygad om att de har stor betydelse för deras ägare. Genomsnittligt får de vara med om betydligt mer än andra husdjur och därför har hundarna varit lättare patienter för mig. De har haft fler kontakter och fler som känt och klämt.

Vi ska inte heller glömma ert vardagliga arbete på kliniken där ni gör mycket för hundar och katter. Du har själv tidigare bred erfarenhet från flera yrken och har arbetat som gymnasielärare, byggnadsarbetare och på djursjukhus. Vad är viktigt för att bedriva en bra klinik?

– Att ge ordentligt med tid. Det ska inte finnas brådska och vi ska kunna vrida och vända på saker. Till skillnad från de 10-20 minuter som djursjukhus ger får djuren här hos oss 45 minuter. Då hinner vi diskutera möjligheter och exempelvis ta blodprover som vi analyserar i klinikens blodlabb.

– Vi är ganska små och är därför bekanta med både djur och ägare. De flesta kommer från Lidingö och Gärdet med ett ökande kundantal från Östra Stockholm

Slutligen, vad kan göras för att husdjur ska bli mindre stressade av att gå till veterinären?

– Det är alltid lite stressande för smådjur att följa med i bilar, vi gör ovana saker, känner och klämmer och lägger dem på sidan. Många hundar och katter känner också säkert doften av adrenalin vilket gör dem oroliga.

– Hos oss behöver hundar och katter inte sitta i samma väntrum. Dessutom blir det en personlig kontakt, lite som en husläkare som man trivs med och känner.

Läs mer på sidorna Östra Djurkliniken och Omplacering Nu!


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!