Plast i allmänhet och engångsplast i synnerhet är ett stort globalt miljöproblem. Glädjande nog börjar mer och mer länder uppmärksamma problemet. Europa har börjat förbjuda engångsartiklar av plast och delar av Australien har också infört plastförbud. Samtidigt börjar strandstädning bli allt mer populärt.
EU har skärpt sin avfallslagstiftning genom strängare regler för plastförpackningar och produkter som står för den största nedskräpningen av stränderna i Europa. Senast 2021 ska ballongpinnar, bestick, bomullspinnar av plast, engångstallrikar och sugrör förbjudas.
EU-parlamentet och EU-länderna har fokuserat sitt arbete för att få stopp på alla onödiga plastprodukter som ställer till med stora problem i naturen. Det påverkar främst det marina livet men även djurlivet på land.
Det senaste landet som har följt i EU:s fotspår är Australien, dock bara delstaten Sydaustralien. Deras lag om plastförbud kommer att träda i kraft 2021 och förhoppningen är att den ska börja gälla redan i början av året. I den nya lagen förbjuds sugrör, bestick, drinkpinnar, plastmuggar, skålar och matlådor av engångsplast. Andra produkter kan komma att läggas till i förbudslistan.
Gör din del – delta i strandstädning
Miljöorganisationer i Australien och EU samlar regelbundet frivilliga som plockar plastflaskor och annat skräp från stränderna. Skräpet kommer från olika länder och bärs med på vågorna eller från båtar, men även från strandbesökare som inte städar upp efter sig. Om du vill vara en del av miljöarbetet kan du också delta i strandstädning som brukar pågå under vår, sommar och höst.
Hela familjen kan vara med, men med små barn kan det vara svårt att delta i olika miljö- och samhällsinsatser. Alla har inte far- och morföräldrar i närheten som kan rycka in några timmar men då går det att hitta er perfekta barnvakt på Yepstrsom har det största utbudet av barnvakter i hela Sverige. Större barn brukar uppskatta att hjälpa till att plocka skräp. Samtidigt som det är en rolig aktivitet att göra tillsammans i familjen kan strandstädningen även bidra till att öka den kommande generationens intresse för miljö och miljöfrågor.
McDonalds följer den nya miljötrenden
Det är inte bara ledarna för världens länder och unioner som på allvar har börjat intressera sig för åtgärder som skapar en hållbar utveckling i världen. Snabbmatskedjor bidrar med mycket engångsartiklar i sin servering, men de har samtidigt stora möjligheter att påverka sina gäster och visa att det finns miljövänliga alternativ. McDonalds har redan som mål att fasa ut förpackningar av plast och det arbetet ska vara färdigt 2022. Ballonger har blivit något av en symbol för McDonalds, men nu har snabbmatskedjan bestämt sig för att även fasa ut dem för att minska plastanvändningen.