O.Jacobsson Skog & grävtjänst mot större affärer

Ove Jacobsson startade firman 1983 och fick under 2000-talet se ökad prispress på linjeröjning i takt med att polska firmor kom in på marknaden. Efter stormen Gudrun förstod Ove att allt mer skulle komma att grävas ner i backen och valde då att investera i sin första grävmaskin.
– Det var klokt i efterhand att vända på steken, säger Ove Jacobsson.

Ni har blivit allt mer kompletta med bredare kompetens och en växande maskinpark. Hur har ert tjänsteutbud utvecklats?

– Vi arbetar fortfarande med att röja luftlinjer, men det är något som minskar. Det vi gör mest nu är att vi bygger om elnät från luft- till kabelnät.

– I och med att vi har fyra grävmaskiner som alla är larvgående gör vi även minireningsverk åt mindre kunder. Det är på tapeten i hela Sverige på grund av hårdare bestämmelser. Det finns även de med befintliga anläggningar som har problem med filter eller gamla avloppstankar där avloppen äter upp cement och mellanväggar som går sönder.

Se fler tjänster från O.Jacobsson Skog & grävtjänst

Många i er bransch vill hålla på med fiber. Ni också?

– Ja, vi gör en del jobb i samband med fiberschaktning men det är stor prispress och det fuskas mycket.

Ni har även planer på att ge er in i byggbranschen. Vad ser du för för- och nackdelar där? 

– Har man tillräckligt att göra ändå så blir man lite kräsen. Nya kunder i alla ära men det är också tryggt att jobba mot kommunala bolag. Samtidigt har vi mycket kompetens inom bolaget som vi vill utnyttja; vi har exempelvis killar som kan plattläggning och innergårdar.

– Mycket handlar om kontakter med bra byggmästare. För oss är det väldigt viktigt att det finns ett flyt i jobben och att arbetsmiljön är bra och säker, oavsett jobb. Då kan vi prestera mycket hög kvalitet till ett vettigt pris.

Ett av era jobb utanför Kungälv gav er en hel del uppmärksamhet. Berätta.

– Ett jobb mellan Kärna och Tega utanför Kungälv syntes från vägen. Det var ett antal kilometer med stora högspänningskablar och folk åkte förbi och sa ”gud vad fort det går”. Alla hos oss var trötta på slutet men vi fick mycket beröm för det jobbet.

Källa: Google Maps

Ni satsar nu på större affärer, vad innebär det?
– Ska man tjäna pengar måste man öka risktagandet och arbeta för en fast kostnad. Framförallt satsar vi på att ta hela jobb med elmaterial, transformatorer och skåp samt att skrota ner det vi ersatt. Det är mycket runt ett stort jobb men vi har gjort flera jobb på 5-6 kilometer långa sträckor och idag tittar vi även på jobb som innebär samarbeten med andra aktörer.

– Andelen grävjobb har ökat ända sedan stormen Gudrun. Det var då jag insåg att marknaden skulle förändras och då jag köpte min första grävmaskin. Det var klokt i efterhand att vända på steken.

 

Läs mer om O.Jacobsson Skog och grävtjänst

 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!