Från och med nästa år ska nya museet Stockholms Kvinnohistoriska sprida kunskap genom att erbjuda kvinnohistoriska visningar, bokcirklar, filmvisningar, salonger, vandringar och forskningssamtal. I samband med detta samlar de nu in litteratur för att bygga upp ett kvinnohistoriskt bibliotek. I Bokhandeln har talat med Lina Thomsgård som är tillförordnad chef på museet.
Varför behövs biblioteket?
– Vi vill erbjuda litteratur till konstnärer, forskare, producenter och pedagoger som ska samarbeta med oss, för inspiration, fördjupning och underlag till idéer. Genom att samla litteratur om kvinnor, kvinnorörelser och kvinnofrågor olika tider, i olika delar av världen, kan vi dessutom göra en insats för att bevara viktiga böcker som står och dammar i bokhyllor runt om i Sverige. Förhoppningen är att vi kan göra relevant verksamhet av denna kunskap och att fler kan ta del av den.
Hur finansieras projektet?
– Än så länge är det här en ideell del av vår verksamhet, böckerna doneras och sen får väl min mamma hoppa in och sortera på ett fiffigt sätt. När vi kommer upp i skala kan vi se vilka stöd och samarbetspartners som finns och under vilka former vi ska verka.
Vad har ni fått in för böcker hittills – är det någon som är extraordinär?
– Vår ordförande Gunilla Thorgren ska komma med en jättelåda av Grupp 8:s gamla Kvinnobulletiner och dottern till en historieprofessor hörde av sig med hans samlade skatter. Alldeles nyss var Bok för Alla och serieförlaget Galago här och lämnade en jättetrave serieböcker. Jag fick dessutom via Blocket, för en massa år sedan, köpa flera lådor böcker från en rar änkling till en kvinna som drivit kvinnobokhandel i Stockholm. Dessa guldklimpar kommer naturligtvis att utgöra stommen i vårt lilla bibliotek.
Vad hoppas ni på att få in?
– En bredd av skildringar och kunskap. Kvinnohistorien är mer än förebilder och rösträttskamp – och kvinnor har organiserat sig över hela världen. Tänk om vi kan samla böcker där samband kan göras mellan tider, åldrar och geografiska platser – på nya sätt? Drömmen är att vi också kan få in böcker på andra språk eftersom vår målgrupp inte alltid kommer att tala svenska.
Vad har ni fått för reaktioner på initiativet?
– Just idag plingar dörren oavbrutet av folk som vill donera böcker – och jag har redan hört ifrån personer som vill besöka oss för att läsa böcker. Mysigt!
Vad kan en förvänta sig som besökare?
– Vi vill samla böcker av olika slag med olika perspektiv, det finns inte enbart ett sätt att se på kvinnohistorien. En rik, inspirerande flora av berättelser som vecklar ut världshistorien på ett nytt sätt, som sätter historiska kvinnor på kartan och kan visa på kvinnors roll i samhällsbygget fram till idag. Men inte all kvinnohistoria – eller alla kvinnoöden – är behagliga eller uppbyggliga, och det är viktigt att även inkludera det mindre trivsamma. Vad skulle hända om vi i museiverksamheten undvek eller sållade bort det som skaver eller är obekvämt? Kvinnohistorien har ju knappast varit bekväm och vårt uppdrag är att tillgängliggöra forskning och sätta kunskapen i kontext.
– Vår förhoppning är att biblioteket med tiden kan verka som en interaktiv bokklubb där du kan ta del av tankar och reaktioner från tidigare läsare av just den bok du sitter med, och föra dialog med dem.
Vilka kommer att ha nytta av biblioteket?
– De som ska samarbeta med oss och utforma museets verksamhet – men vi hoppas även att allmänheten, lässugna entusiaster och skolklasser ska bli nyfikna och kunna ta del av biblioteket i någon form framöver. Men vi börjar med att samla in härligheten.
När förväntas ni komma igång och öppna för allmänheten?
– Det får vi återkomma om, just nu har vi fullt upp med att få upp hyllorna.
Berätta något mer om källarvalvet?
– Vi sitter i historiska lokaler vid Slussen, där 1800-talets sidenväverskor höll hus, och har ett stort mötesrum i källaren med alldeles omöjlig akustik, där ska böckerna fylla alla väggar.
Kan du tipsa om tre böcker man bara inte får missa?
– Nej, men jag kan tipsa om trehundra böcker?