Nya trenden: Hur blev MMA så populärt?

Hur kan det komma sig att en liten sport som har varit relativt okänd i många hundra år, helt plötsligt tar fart och blir allt mer populär? MMA är inte direkt en ny sport, den har funnits ända sedan antikens Grekland – även om dagens regelverk skiljer sig något från hur sporten utövades på den tiden. I Brasilien har man också sysslat med MMA under ett annat namn under många år, men vad är det som gör att intresset för MMA helt plötsligt har exploderat? Häng med här så får du svaren.

Vad karakteriserar MMA?

I många år har MMA inte varit en stor sport och det har inte funnits särskilt många följare, men helt plötsligt exploderade intresset för sporten och i dag är det allt fler som har börjat intressera sig för att titta, betta och själva utöva MMA. Många bettingsidor har dessutom lanserat egna sidor för MMA under namnet UFC. Och just förkortningen UFC står för Ultimate Fighting Championship, som är den största organisationen inom MMA, men mer om det strax. 

MMA står för Mixed martial arts, men denna sport har gått under många namn på olika språk. I grund och botten har de olika namnet betytt något i stil med allt är tillåtet eller liknande. I Grekland blev sporten utövad i många år innan den förbjöds av kyrkan. Men intresset för sporten lever ändå vidare och sporten dök många år senare upp i Brasilien. Men det var först när den stora organisationen UFC startade i USA som MMA blev riktigt stort. 

Hur ligger Sverige till inom MMA?

Även om Sverige är ett litet land har intresset för MMA inte varit svikande på något sätt. Det har i själva verket hänt en hel del här i landet. Redan år 2012 kom UFC till Sverige. Och det blev i själva verket den mest populära UFC-galan i hela Europa, i alla fall om man tittar på hur snabbt biljetterna såldes ut. 

Det finns även en hel del utövare av MMA i Sverige och framgångarna har inte varit helt obetydliga. Hur Sverige kommer att ligga till i framtiden inom MMA återstår att se. Även i grannlandet Danmark har matcher spelats och UFC gjorde sitt intågande i den danska huvudstaden Köpenhamn 2019. 

Alla regler och lagar som gäller för MMA i Sverige är stadgade och det är en officiell sport i Sverige. På grund av detta finns det självklart också klubbar, organisationer och förbund man kan vända sig till om man är intresserad av MMA i största allmänhet.

 

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!