Nose Work-instruktören Clas Gardsby inspireras av specialsök

Fler hundägare kan bli bättre på att läsa hundens språk och alla hundar ska ha en trygg tillvaro utan att vara överbeskyddade, menar Nose Work-instruktören Clas Gardsby som också utbildar sig till hundpsykolog.
– Att gå en kurs för hundspråk är en bra sak.

Gardsby Hundservice har flera omtyckta kurser och utbildningar för hundar. Du är också registrerad och godkänd Nose Work-instruktör, en sport som du fastnade för när den var väldigt ny i Sverige. Vad är Nose Work?

– Det är en aktiveringssport som uppmuntrar och tränar hundarnas sökförmåga. Det börjar med lite enklare sök som stimulerar hunden till att utnyttja sitt luktsinne. Vi tränar oss i att läsa och tolka hundarnas beteenden när de söker inomhus och utomhus.

– I tävlingsmoment söker hundarna efter en speciell doft, ett så kallat hydrolat som är kondensvatten från framställning av eteriska oljor. Dofterna har vi tagit fram med hjälp av aromaterapeuter för att inte vara skadliga för hunden. I den första klassen används eukalyptus i fyra delmoment: Inomhus, behållare, utomhus och fordon. I klass 2 och 3 höjs svårigheten och det tillkommer ytterligare dofter och störningar – 2 lagerblad och 3 lavendel.

Fordonsök med hunden Elton

Svenska Nose Work klubben startades 2014 och nu har intresset verkligen tagit fart. Vad fastnar nya utövare för i din träning?
– De ser att hundarna mår väldigt bra av sporten. Hundarna tar ut sig mentalt och blir lugnare hemma. Det är en lika enkel som rolig sport och alla kan utöva den. Det passar alla hundraser, även hundar med depressionshinder. Jag har haft branschkollegor som haft blinda hundar när de tränat.

– Ambitionen är att stärka banden mellan hund och människa med en positiv känsla, och att skapa trygga relationer mellan hund och hundägare. Alla borde testa minst en gång.

Hur pass känt är Nose Work bland svenska hundägare?

– Sporten växer i Sverige och det kommer fler instruktörer som gör att fler blir intresserade, men här i Skaraborg är den inte särskilt utbredd ännu.

Du har ett helhetstänk kring hundar och utbildar dig till hundpsykolog på Hundens hus i Göteborg. Vad handlar ditt framtida arbete om?

– Det handlar om att hjälpa hundägare att förstå sina hundar bättre. Oavsett vilka problem de har med hunden så är det viktigt att bli bättre på att läsa och förstå hunden. För mig handlar det också om att ta reda på vad som hänt tidigare i hundens liv och hur den påverkats av detta.

– En hundägare måste ta sig tid att kolla på hunden och läsa hundens språk. Du ska kunna ge hunden en trygg tillvaro utan att vara överbeskyddande och visa respekt både för din egen och andras hundar.

Du följer det senaste inom hundforskningen genom internationella psykologer och andra djurtränare. Hur bra känner vi våra hundar?

– Man känner sin hund bäst själv, ändå kanske man inte alltid vet vad den visar för signaler fast vi tror det. Att gå en kurs för hundspråk är en bra sak.

Anmäl dig till en grundkurs i Nose Work 30 april och läs mer om Gardsby Hundservice

Se fler bilder på Facebook


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!