Musikens Makt är musikfestivalen med ett jämställt tänk: ”Är jätteviktigt – det är något vi brinner för”

Elisabeth Rosenbrand driver musikfestivalen Musikens Makt i Luleå. Genom att boka minst 50 procent kvinnodominerade akter och att ha ett tydligt feministiskt tänk, vill hon göra det självklart för festivaler runt om i landet att arbeta som de gör.

 

Vid älven, inbäddad i skogen, uppe i Luleå, arrangeras varje år en musikfestival som älskas av Luleåborna, men som även lockar folk från hela landet. Flera år har det varit ovisst om Musikens Makt skulle finnas kvar, det eftersom kommunen velat upphandla evenemanget. Elisabeth Rosenbrand är en riktig profil och som någon uttryckte det till oss; Luleås stolthet. Hon driver själv festivalen på heltid och i år är hon mer än nöjd över artisterna man så här långt bokat.

– Vi försöker boka folk innan de slår igenom men även få till ett par kända namn. I år har vi så här långt till exempel Maxida Märak, Stina Wollter, Sarah Klang, och Familjen. För oss är det viktigt att det är en intressant och kvalitativ musikfestival.

Ni gör ett hästjobb för att få till festivalen varje år – hur roligt känns det att den blivit så stor?

– Vi är jättestolta över vad vi har lyckats bygga upp med de små resurserna vi har. Alla som kommit hit har blivit helt tagna. Det är verkligen roligt och häftigt att folk är så lyriska.

 

 

Läs mer om Musikens Makt här.

Berätta om er feministiska vinkel?

– För oss är det jätteviktigt. Vi gör det inte för att det är en trend eller för att vi ska få goodwill, utan för att det är något vi brinner för. Det är roligt att vi kan använda den här arenan för att påverka. Vi bokar alltid minst 50 procent kvinnodominerade akter.

2014 gjorde ni något som chockade musiksverige – vad var det?

– Då bokade vi enbart kvinnodominerade akter. Vi fick stor uppmärksamhet och det var många som undrade om det var ett politiskt statement. Då svarade vi precis som de bokare som bara bokar män att vi tänkt kvalitet, inte kön. Det togs väldigt positivt emot.

 

 

Men ni vill inte köra enbart kvinnor varje år då?

– Nej, vi vill inte göra det till ett politiskt statement, vi vill att det ska bli en naturlig grej som folk inte tänker på. Även om Musikens Makt är en feministisk festival så är det framför allt en musikfestival.

Ni kör även köttfritt?

– Det gör vi. Sen två år tillbaka har vi varit köttfria. Vi vill ligga i framkant. Jag menar, Way Out West har ju varit köttfria sen 2013. Att äta mindre kött är något som alla bör göra. Det är ett enkelt sätt att bidra till ett bättre klimat. Visst finns det personer som varit negativa och tyckt att vi uteslutit de som äter kött. Men vi menar att grönsaker, det kan ju faktiskt alla äta.

Vad är målet för er?

– Vi vill gärna få upp fler feminister och fler som är intresserad av jämställdhet. Här i Norrbotten finns en stark machokultur, inte riktigt som i filmen Jägarna, men det finns definitivt starka patriarkala strukturer. Många kvinnor tröttnar på att anpassa sig till det, har svårt att hitta en plats här, och väljer att lämna Luleå. Vi vill skapa en mötesplats som stärker feminister och hjälper dem att hitta varandra. Vi har börjat med mer inriktade programpunkter i form av föreläsningar och kontaktskapande aktiviteter. Vi kommer till exempel att köra någon form av feministisk lunch, ett skönt häng.

 

 

Till sist, kan du avslöja någon ny akt?

– Idag är det klart att Boys, Les Big Byrd, och Lorentz kommer. Det känns jätteroligt!

Vill du ha koll på vilka artister som spelar i år – klicka här.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!