Mercedes-Benz lanserar eget globalt laddnätverk.

Mercedes-Benz kommer redan i år att börja bygga sitt eget globala laddnätverk. Innan 2030 ska man ha fler än 10.000 laddare i drift med fokus på Nordamerika, Europa och Kina. Målet är att göra laddningen trevligare – i synnerhet för de som kör Mercedes-Benz ­– genom att bland annat erbjuda en bättre miljö med både toaletter och mat i närheten.

Mercedes-Benz mål är att innan decenniet är slut, och på de marknader där det är möjligt, endast att erbjuda elbilar. För att nå dit måste många bilköpare omvändas och en väg dit är genom att ta kommandot även över laddningen och göra den till en upplevelse som är i linje med själva bilen. Därför har Mercedes-Benz nu bekräftat att man kommer att bygga upp ett helt eget nätverk av Mercedes-Benz laddstationer. Redan i år börjar man i USA och Kanada och innan 2030 är målet att ha 10.000 laddare i drift i Nordamerika, Europa och Kina.

Laddarna ska ge en premiumupplevelse inte bara genom att vara snabba (upp till 350 kW) utan också genom att ligga i anslutning till toaletter och matställen. De kommer också att ha smart styrjning så att varje bil laddas optimalt.
Varje laddstation kommer att ha mellan fyra och 30 laddare och den som kör Mercedes-Benz kan reservera en plats i rätt tid genom bilens navigation. Dessa kan också ladda helt utan att gå igenom någon betalningsprocess genom Mercedes Me Charge och Plug & Charge – det sistnämnda gör att all information förs över mellan bil och laddare helt automatiskt.

Den amerikanska delen av nätverket byggs tillsammans med solels- och batterilagerföretaget MN8 Energy och laddbolaget ChargePoint. Totalt ska man under de kommande fyra åren öppna i snitt två laddstationer i veckan och 2027 ska man ha 400 stationer i drift med tillsammans mer än 2500 laddare. Allt till en kostnad av ca 11 miljarder kronor. 

– Vi tillverkar redan vad vi menar är marknadens finaste elbilar, men för att vi ska kunna skynda på omställningen så måste vi se till att laddningen är en upplevelse i nivå med själva bilen. Vi kan inte vänta och hoppas att detta sker av sig själv, så därför bygger vi nu upp ett eget globalt premium-laddnätverk. Det säger Mercedes-Benz koncernchef Ola Källenius.

Laddstationerna kommer att erbjuda laddning med grön el, och i de fall där de har tak kommer dessa att vara försedda med solpaneler.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!