Med inspiration från Diego Rivera och fablernas värld – har Marja i Myrom lyckats med konststycket att trollbinda sin publik: ”De gillar berättelserna”

Marja i Myrom är konstnären som alltid har gått sin egen väg och i sina muralmålningar, tomtar och troll har hittat ett helt eget sätt att uttrycka sig på.
– Det är magi jag håller på med.

Bild och konst hjälpte dig mycket när du växte upp – berätta!
– Jag var tolv år när jag bestämde mig för att bli konstnär, det bara kom till mig. Jag tecknade tidigt och såg saker och ting i bilder, eftersom jag är dyslektiker blev det för mig ett sätt att kommunicera. Vi bodde nära Arvid Knöppel och jag gick ofta till honom för att hälsa på och det var av honom som jag fick mina första kritor. Han såg att jag hade något och uppmuntrade mig.

Du började studera konst men hoppade av, varför då?
– Jag började studera i Göteborg men jag hoppade snabbt av eftersom jag tyckte att det var för styrt. Jag stängdes in där, inom fyra väggar. Jag har alltid fått pekpinnar, att jag ska vara på ett visst sätt, även på konstskolan.

Läs mer om Marja i Myrom här.

Hur skulle du själva skriva din konst?
– Det är magi jag håller på med. De som fastnar för det jag gör gillar berättelsen som finns i min konst. Samspelet mellan djur och människor är en röd tråd i min konst, det finns ett osynligt språk där. Jag jobbar mycket med känslor och jag älskar färg, något som i en minimalistisk värld inte är accepterat. Jag skulle säga att jag gör allt som faller mig in, jag målar och jag broderar.

Tomtar, troll och knytt betyder mycket för dig, varför?
– Tomtevärlden har varit min plattform, det var så som jag såg världen, jag fick en styrka i det. När jag var 20 år fick jag förfrågan om att göra adventskalender med tema tomtar och troll. De första figurerna som jag gjorde var två lingontroll som åt mycket lingon och gröt.

Du har gjort många muralmålningar, varför började du med det?
– När jag var ung åkte jag till Mexiko för att se Diego Riveras målningar, då var det en röst som sa åt mig att det här måste jag börja med. 2014 målade jag den stora muralmålningen i centrala Sunne, ”Sagoväggen” på Teaterbiografen. Jag frågade fastighetsägaren om jag kunde få måla den, han tyckte om iden så det fick jag. Från att vara en tråkig parkering blev det framsidan på ett K-märkt hus istället.

Missa inte att besöka Marja på Facebook.

Hur går du till väga när du målar?
– Jag drömmer mycket och har aldrig behövt fundera på vad jag ska måla, det kommer till mig, det kommer inifrån. Jag får en vision om vad jag ska måla. Jag tillåter mig allt, skulle jag inte få göra på mitt sätt skulle det kännas hemskt, det skulle vara rena döden.

Var hämtar du din inspiration?
– Från sagor, fabler och mystik. Jag tror på telepati och jag känner att saker och ting kommer att hända, innan de händer. Ibland är det roligare att prata med mig själv än med andra människor, då kommer det upp saker inom mig.

Berätta om ditt hus och din ateljé!
– Jag bor i ett hus från 1850-talet, utan varmvatten. Det är också där som jag målar. Jag är en riktig bohem och det är ständigt rörelse i mitt hus, det förändras och förvandlas hela tiden. Varje möbel hemma hos mig har en historia och jag tycker om att blanda gammalt och nytt

.

– Jag tycker också om att vara ute och måla, det gör jag ofta, jag live-målar. Ibland står jag på scen och ibland står jag mitt bland folk. Jag får ofta förfrågan om att komma och live-måla på olika platser, det tycker jag är väldigt roligt.

Du ställer ut mycket, har du någon utställning som betytt lite extra?
– När jag var ung och kom till Karlstad hade jag tre stycken. Jag sålde väldigt bra på alla och det är något som har satt sig hos mig. Det var också väldigt roligt att ställa ut på Edsviks konsthall när de hade 50-årsjubileum.

Hur ser resten av året ut?
– Jag tycker inte om att planera in för mycket, jag målar hela tiden och förfrågningar dyker upp. Bland annat har jag fått förfrågan om att måla en vägg på en innegård. Jag kommer att fortsätta att måla live på Färjestadstravet. Det är väldigt roligt och det är lite fest, de som är på trav är så handlingskraftiga och öppna.

Till sist, berätta om ”Marjas Målare”!
– Det är tillsammans med kyrkans stadsmission i Karlstad. Tio okända personer kommer att måla och berätta sin historia tillsammans med mig och sen kommer vi att ha vernissage den 8 december.

 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!