Majlis Karlsson tycker om det som är roligt och inte helt perfekt – något som hon tydligt förmedlar med sin konst

Majlis Karlsson älskar färg, verkligen älskar. För henne är det viktigaste att hennes stora och färgglada målningar förmedlar glädje och att betraktaren lämnar en utställning med ett leende på läpparna. Att det blir kladdigt och att färgen stänker så att det står härliga till när hon målar, det är en helt annan femma, det hör till.
– Det kan bli ganska rörigt och det ska gå snabbt, säger hon och skrattar.

 

Du är verkligen vad man brukar kalla en allkonstnär – har du alltid skapat?
– När jag gick i femte klass vann jag en målartävling. Målningen hette ”Spökskogen” och jag kommer ihåg att jag tyckte det var väldigt roligt att vinna då min lärarinna var konstnär. Jag tror att man har har det inom sig, det där med färg. Under livet har jag alltid haft många olika saker på gång, bland annat en syateljé. Men ja, jag har alltid haft en känsla för färg och form.

När bestämde du dig för att satsa på just konsten?
– Jag har genom livet jobbat både inom vården och inom handel men det var när jag blev arbetslös för tio år sen som jag gick en utbildning på en folkhögskola. Där fick vi testa på olika saker och tekniker men jag fastnade för akrylen eftersom jag jobbar både stort och snabbt, det är viktigt att det torkar snabbt.

”Motljus”.

Läs mer om Majlis här.

Hur går det till när du målar – har du en klar plan och en tanke?
– För det mesta har jag en plan och vet hur jag ska börja men jag vet aldrig hur det ska sluta, det är faktiskt lite spännande.

– Jag skissar ofta upp med kol till att börja med. Sen tar jag en bred pensel och målar enkelt efter skissen, för att få fram ett motiv. Efter det kommer bakgrunden som jag alltid använder mycket färg i. Jag har försökt mig på de lite dovare färgerna men det passade inte mig, jag vill väcka liv i de svartvita hem som det finns så många av. Jag föredrar att arbeta med kniv framför pensel, då jag tycker att det ger en råare yta och även färre detaljer. Det blir för perfekt när jag målar md pensel och det vill jag inte att det ska vara, det ska vara lite coolare.

”Bostadsbidrag”.
”Dubbelsängen”.

Besök Majlis Facebook.

Att akrylen torkar snabbt, betyder det att du snabbt blir nöjd och färdig med en målning?
– Det har aldrig hänt att jag är nöjd direkt. Jag ändrar hela tiden på det jag har i ateljén. Det är först när målningen blir såld som jag slutar pilla på den.

Vad målar du och varför?
– Jag gör främst människor i miljöer men det har också blivit hus, dockor och en och annan gris. För mig är det viktiga själva glädjen, jag är nyfiken på att se hur det blir. Jag är ingen djup analytiker, jag tycker om det som är lite roligt och inte helt perfekt. Jag vill att betraktaren ska känna och kommunicera med målningen.

”Dream on”.

Instagram – här kan du se mer av Majlis konst.

Hur har din konst tagits emot?
– Jag har fått väldigt mycket uppskattning och det har pushat mig till att fortsätta. Jag får ofta höra att folk blir glada av min konst. Det är roligt att höra för det är så jag själv känner, det ska inte vara så himla allvarligt och tråkigt. Ska man hänga något på sin vägg, då ska man känna glädje när man tittar på tavlan.

Du har lyxen att kunna ha en egen ateljé – det måste vara inspirerande?
– Ja! Jag har den i villan vi bor i. Det är ett suterränghus med fönster mot söder och mot öster, vilket gör att det blir väldigt bra ljus. Där står jag och kladdar och kluddar, det kan bli ganska rörigt.

I somras ställde du ut på Galleri Engleson, hur var det?
– Det var riktigt roligt, det var helt nytt för mig att ställa ut i en annan del av landet. Jag har bestäm mig för att försöka ta mig ut och faktiskt ställa ut på andra ställen än där jag bor.

Vad händer framöver?
– Jag är delägare i Galleri1 och där kommer jag att ställa ut i oktober. Vernissage är den 13 oktober och utställningen pågår fram till 24 oktober. Totalt kommer jag att ha 15-17 målningar med. Att vara delägare där är väldigt roligt och inspirerande. För mig är det viktigt att det blir feststämning när det är vernissage, det ska liksom inte vara så märkvärdigt.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!