i-hundarnas-tjaenst

Lottas Hundtrim: ”så ofta ska din hund badas och klippas”

Det började med en kurs i Italien, idag tar Lotta emot hundar och hundägare som varit kunder i upp till tolv år.
– I början vågade jag inte hålla en sax, säger Lotta på Lottas Hundtrim.

Det finns hundar som du har tagit emot tillsammans med deras ägare i över ett decennium. Vad efterfrågar de?

– Jag badar hundarna och klipper deras klor. För det mesta så klipps hundarna efter rasstandard, men kunderna har så klart alla möjliga önskemål. De hundar som är långhåriga klipps i regel ner för att få dem mer lättskötta.

– Jag tar också emot toviga katter som jag rakar bort tovorna på så att de blir fina.

Hur kom du in på den här banan?

– I början vågade jag inte hålla en sax, men mina chefer på mitt dåvarande jobb fick mig att åka på en hundfrisör-kurs i Verona under nio dagar. De startade upp ett hundtrim och därefter startade jag upp mitt eget.

– Senare har jag varit tillbaka i Italien och tävlat i hundklipp.

Kommer du att vara med i fler tävlingar?

– Inte just nu, men jag har funderat på det. De har bland annat tävlingar på MyDOG i Göteborg.

mydog

Fler bilder finns på Facebook

Hur skiljer sig jobbet från när du började?

– Sedan jag började har det varit en boom med hundar. Var och varannan människa skaffar hund och det finns få hundfrisörer i denna region. Jag har fått börja tidigare på dagarna och jag skulle egentligen behöva ta in någon mer som kan köra hela racet med att bada och klippa.

– I nuläget har jag Annie som hyr in sig hos mig.

Hur ofta kommer hundarna på trimning och hur ofta ska de badas?

– De kommer med tolv veckors mellanrum i snitt, då klipper jag eller trimmar dem.

– Många är rädda för att bada en hund och lever kvar i att bara bada hunden två gånger om året, men nuförtiden bor inte hunden i hundgården utan ligger i våra sängar och soffor. Jag tycker att man ska bada hunden om den luktar illa i pälsen, det kan vara varje månad eller varannan. Det finns bra schampo som låter hunden återfetta sig snabbt.

Vad vet den generella hundägare om trimning, klippning och badning?
– Många har tyvärr fått bristfällig information. Har man en hund som verkligen kräver mycket, exempelvis en dvärgschnauzer, så har uppfödaren oftast berättat vad som krävs. Men när det gäller andra mer lättskötta hundar har de oftast inte fått lika mycket information från uppfödare. Även lättskötta hundar blir jättefina när de klipps och badas på rätt sätt.

Har du fler råd?

– Jag har många råd. Ett är att se till att lukta hunden i örat så att man vet hur det känns när den är frisk. Då vet man också hur det luktar när hunden fått öroninflammation.

– Det är viktigt att besiktiga hunden. Många hundar lider i det tysta framförallt om det är i munnen de har problem. Jag går per automatik över det viktigaste och kollar hundarna. Jag märker ganska snart om det är något.

Vad krävs för att man ska jobba med hundklipp?

– Man får inte vara rädd för att ta i, det är mycket lyft och ett slitigt jobb. Man måste älska hundar och man ska veta att hundar är individer precis som vi är.

lottas_hundtrim

Läs mer på hemsidan och se fler bilder på Facebook


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!