loesgodisets-dag-unna-dig-sjaelv-nagot-extra-gott-pa-mandag

Lösgodisets dag – unna dig själv något extra gott på måndag

Kärt barn har många namn. Oavsett om du föredrar godis, konfekt eller snask så kan alla svenskar förlänga helgen och med gott samvete njuta lite extra även på måndag. Anledningen? Lösgodisets dag firas den 25/9.

Har svenska folket alltid varit gottegrisar?

Att lösgodis finns att köpa i våra butiker är något vi tagit för givet under många år. Tack vare närheten till affärer och tillverkare som Klippkungen, Godisgrodan och Scandi Candy kan svensken idag känna sig lugn när godissuget smyger sig på. Så har det inte alltid varit.

Socker var länge något dyrt och exklusivt, och under 1700-talet var det i stort sett bara på apoteken som den välbärgade svensken kunde inhandla sina karameller – eller bröstsocker som det även kallades på den tiden. Först i slutet på 1800-talet öppnade de första godisfabrikerna upp och i början av 1900-talet satte godisförsäljningen igång på allvar. Svenskarna fick till en början mest hålla till godo med gräddkola. Skum- och gelégodis var något som såg dagsljus först under 1930-talet.

Varför det egentligen heter lördagsgodis?

Ordet ”lördagsgodis” är något som vi tidigt lär våra barn. För den fanatiske godisätaren kan det upplevas som ett snålt tilltaget skällsord som uppfunnits av någon som är motståndare till livsnjuteri.

Nja… Inte helt fel, men inte heller helt rätt.

Det var faktiskt Medicinalstyrelsen som på 1940-talet rekommenderade att godis skulle ätas max en dag i veckan. Där och då föddes begreppet lördagsgodis. Anledningen till beslutet berodde på svenskarnas allt sämre tandhälsa. Något som dessutom bekräftades av forskare vid experiment där rikliga mängder godis gavs till mänskliga försökskaniner.

Hur mycket godis vi egentligen äter varje år?

Att svenskarna är ett godisglatt folk är knappast någon överdrift. Vi vill ha vårt godis på påsk, under julen, på Halloween och på de 52 lördagar som varje år bjuder på. Helst såklart även under årets resterande dagar.

Alla vill ju vara bäst på något – och ja, vi är faktiskt bäst i världen på att äta lösgodis. För några år sedan kom statistik som visade att vi varje år sätter i oss 17 kilo godis per person.

Vilket bättre sätt, att hedra denna fantastiska bedrift, finns det därför än att införa lösgodisets dag?

Lösgodis har med andra ord blivit något heligt för oss svenskar. Bättre Nyheter vill därför stämma upp i en hyllningskör, och lyfta fram några av landets främsta försäljare och tillverkare.

Glöm nu inte bort att njuta lite extra även på måndag!

Scandi Candy – tillverkar mer än 1600 ton kvalitetsgodis per år

Scandi Candy

Historia: Scandi Candy startade upp sin verksamhet på allvar under 2002. Sedan 2008 drivs företaget av Lars Pålsson, Åsa Laurell och Thomas Laurell. Tillsammans har de skapat Vellinges största godisfabrik där det årligen tillverkas 1600 ton godis.

Här finns Scandi Candy: Bruksvägen 11 i Hököpinge (Vellinge).

Vad de gör om dagarna: tillverkar godis för brinnande livet. För att kunna möta efterfrågan på sitt populära godis är fabriken igång dygnet runt. Förutom själva tillverkningen har Scandi Candy även en välbesökt fabriksbutik på samma adress. Här kan kunderna välja och vraka i det stora sortimentet. Scandi Candy tillverkar sitt godis med naturliga råvaror och alla läckerheter som lämnar fabriken håller högsta kvalitet.

Sortiment: en stor del av den svenska lakritstillverkningen sker i Vellinge. Scandi Candy har bland annat, förutom en mängd olika lakritssorter, även kolaskruvar, colaflaskor, remmar och skogsbär. Allt godis de själva tillverkar är fritt från gelatin och sammantaget kan de stoltsera med omkring 60 olika sorters godis.

Öppettider: fabriksbutiken håller öppet på torsdagar kl 16-18, fredagar kl 12-17 och sista lördagen varje månad kl 12-15.

Övrigt: Scandi Candy omsätter idag ungefär 28 miljoner kronor. Planen är att bygga ut fabriken de närmsta åren, för att på så sätt kunna dubbla mängden tillverkat godis. Något som lär behövas eftersom Scandi Candy dessutom exporterar stora mängder till USA.

Under 2012 satte företaget dessutom världsrekord. Världens längsta lakrits tillverkades och slog hela Sverige med häpnad.

Godisgrodan

Godisgrodan – Västerås största och mest välbesökta godisparadis

Historia: Godisgrodan firar inom kort treårsjubileum och kan – sedan starten 2015 – titulera sig Västerås största godisaffär. Ägaren Siamak hade från början tänkt starta en restaurang istället, men som tur är för alla Västeråsbor så kom han på ”godare” tankar.

photos-candy

Här finns Godisgrodan: Hallsta Gårdsgata 3 i Västerås. Butiken ligger centrerad mellan Bauhaus och Biltema.

Vad gör de om dagarna: ser till att Västeråsborna och övriga som passerar bilvägen får bästa tänkbara service och varma välkomnande i butiken. Att vårda och sköta den 300 kvadratmeter stora affären med godisbeställningar, städning och allt vad det innebär är ett projekt som kräver mycket kärlek och omtanke.

Sortiment: 1100 olika sorters godis, uppdelat i nio avdelningar. Här finns choklad, lakrits, gelégodis, naturgodis, gelatin- och sockerfritt – och mycket mer. Godisgrodan är gottegrisens bästa vän, vilket den veckovisa försäljningen på 1,5 ton godis fördelat på 2500 kunder vittnar om.

Öppettider: Godisgrodan håller öppet på vardagar 11-19, lördagar 10-19 och söndagar 11-18.

Övrigt: allt godis ligger prydligt upplagt på lagom höga bord, vilket gör att alla oavsett ålder når upp och kan plocka sin egen påse godis. Allt godis är naturligtvis märkt med innehållsförteckning så att kunderna tydligt kan se- och välja ut det godis de vill köpa.

Godisgrodan satsar även stort på både naturgodis och julgodis, vilket har visat sig vara extremt uppskattat bland kunderna. För den modemedvetne är det bra att känna till att butiken naturligtvis även säljer trendiga och väldigt gröna grodkostymer.

 

Klippkungen
Klippkungen – favoritgodis till en billig peng

Historia: Klippkungen hade tidigare två fysiska butiker, en i Växjö och en i Kalmar. Under 2016 bestämde sig företaget för att enbart satsa på webben eftersom E-handel var något som hade ökat kraftigt.

Här finns Klippkungen: I närmsta dator, padda eller mobiltelefon. Surfa in på Klippkungen.se.

Vad gör de om dagarna: tar in, tillhandahåller och skickar ut stora mängder godis och andra klippvaror. Många av artiklarna har ett kort bäst-före-datum vilket gör att omsättningen blir stor.

Sortiment: allt från Aladdinaskar och After Eight till Tutti-Frutti och Ahlgrens Bilar. Det mesta säljs i flerkiloslådor och här finns garanterat något för alla. Klippkungen vänder sig till såväl företag som till privatpersoner.

Öppettider: en av fördelarna med godis på nätet är att det kan beställas dygnet runt. Efter en enkel registrering på Klippkungens hemsida kan du först fylla din varukorg och sedan betala. Oftast skickas då godiset till dig per omgående från företagets lager.

Övrigt: Klippkungen har, förutom godis, bland annat även snacks, leksaker och hushållsprodukter. De har även en ”på hugget-kategori” som går ut till deras nyhetsbrevprenumeranter. Denna kategori består av ett begränsat lager godis, oftast till ännu lägre priser.

Klippkungen vill även passa på att fira lösgodisets dag och erbjuder därför alla kunder 20 procents rabatt på deras ”topp 20 lösviktssorter”. Lägg din beställning på lösgodisets dag (25:e september) och uppge därefter kampanjkoden ”GRATTIS”.

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!