Livet som rysk superoligark – läs författaren Rune Hammargrens dramatiska berättelse

Foto: Niklas E L Johansson

Hans första verk låg och samlade damm i en byrålåda under 30 år. När författaren lät manuset se dagens ljus igen blev det starten på ett efterlängtat skrivarliv. Idag har Rune Hammargren hunnit ge ut 10 böcker – där den senaste handlar om en rysk superoligark som är beredd att gå över lik för att utvidga sitt affärsimperium.

Att Rune Hammargren idag kan titulera sig författare, och nyligen gett ut sin bok ”Superoligarken”, beror både på en stor portion skicklighet och en gnutta tur. Skrivandet har han alltid haft i sig, men hans manus har efter hårt arbete hamnat i byrålådan, istället för i ett prydligt bokomslag. Tills en dag för några år sedan då fru Fortuna var på besök i samband med en mässa…

– Det började med att vi höll på att rensa här hemma och vi hittade ett antal pärmar med handskrivet material. Jag och min fru började bläddra i det 100 sidor stora manuset, och hon kom med förslaget att jag skulle göra något av detta. Då började en idé och ett intresse att gro inom mig…

– Sen när jag fyllde 60 år fick jag ett presentpaket som inkluderade ett besök på bokmässan. Väl där var vi på besök i BoD:s (Books on Demand, reds anm) monter där de anordnade en tävling och utlottning. Förstapriset var en gratis utgivning, vilket jag lyckades vinna. På så sätt blev min första bok ”Svek, lust och längtan” verklighet. Några år senare kom även uppföljaren ”Revansch i Tjärlek”.

Rune Hammargren har idag hunnit fylla 66 år och är bosatt i Oskarshamn. I hans tidiga arbetsliv försörjde han sig inom den tunga processindustrin på ett pappersmassabruk, följt av ett antal år på ett kärnkraftverk. Därefter gick han över till ett arbete inom den kommunala flyktingmottagningen, för att sedan avsluta yrkeskarriären på Arbetsförmedlingen och Migrationsverket. Skrivandet var något han började med i tidig ålder, och som följt med som ett stort intresse under vuxenlivet:

– Jag har alltid tyckt om att skriva, även om jag aldrig skrivit för offentligheten. Penna och papper har alltid funnits nära till hands, men när ett manus blivit skrivet så har det alltid hamnat i byrålådan. Där finns förresten mycket mer material som aldrig kommer att tryckas i bokform, men som är ett tecken på hur mycket jag brinner för skrivandet.

För närvarande håller Rune på att skriva på boken om Fyrvaktaren Jon Havland. Ett arbete han påbörjade redan innan författandet av den aktuella boken ”Superoligarken”, men som fick avbrytas eftersom Rune tröttnade på miljöbeskrivningen…

– Jag hade väl hunnit ungefär 90 sidor på Fyrvaktaren när jag kände att jag hade fått en överdos av 50-talet. Då parkerade jag skrivandet och började med något helt annat för att bryta mönstret. Och det var då jag skrev ”Superoligarken”, som jag känner mig väldigt nöjd med.

Berätta om handlingen i ”Superoligarken”.

– Det är en tre-generationershistoria där läsarna får följa yngsta sonen Petrov och hans uppväxt med pappan Alexander, som är en riktig oligark och maffia-kung. Fadern är även en despot som återkommande misshandlar både mamman och sonen. Alexander äger redan flertalet oljekällor, men vill utöka sitt imperium. Han mutar ett antal högt uppsatta tjänstemän som då tipsar om att det finns källor i Berings Hav som han kan köpa. Men på vägen dit är det mycket som inte går rätt till…

– Fadern träffar även presidenten ”Putnip” och blir erbjuden viss hjälp från hans sida. Något han först tackar ja till, men som han sedan kommer att få ångra. Det blir en minst sagt spännande historia som innehåller bilbomber, mord, komplotter och ett iscensatt försök att avsätta presidenten. Mitt i infernot finns Petrov som inte har några onda avsikter. På grund av hans handlingar dör dock människor, i hans närhet, som flugor.

Här kan du köpa Rune Hammargrens böcker.

Spänningsromaner är något som karaktäriserar ditt skrivande. Men du har även en förkärlek för 40 och 50-talsmiljöer?

  Ja, jag känner mig bekväm i de miljöerna. Jag är en fysisk person som håller på mycket med gamla hus, gillar skogen och har många fina minnen från mina mor- och farföräldrar som hade gård. Det är något speciellt med valkar i händerna och lite skit under naglarna, och jag skriver gärna om folk som har just detta.

Något som blir extra tydligt i din bok ”Fyrvaktaren” som du har på gång?

– Ja, det kan man nog påstå. Den handlar om Jon, som är tredje generationens fyrvaktare och som bor ensam på ön Ådan. En stormig natt vaknar Jon upp, från sin bakfylla, då någon bultar på dörren. Där står en kvinna som, på knagglig svenska, säger ”pappa” och pekar ner mot havet. Dottern och pappan hade lidit skeppsbrott, där det sedan visar sig att fadern hade omkommit. Handlingen består av en komplicerad familjehistoria som utspelar sig i Sverige och Baltikum, där missbruk och död finns närvarande men där även glädje och kärlek får gott om plats.

– Mer vill jag ännu inte avslöja, men boken kommer ut någon gång under 2018.

Rune Hammargrens böcker har fått fin respons och idel lovord runt om i landet.

– Jag fick kontakt med en person som under stora delar av sitt liv hade levt under en oligark, och även arbetade som hitman. Den här personen berättade att min bok ”Superoligarken” var välskriven och till stor del stämde överens med verkligheten. Vilket känns som ett väldigt fint betyg.

– Ett annat samtal jag fick var från en kvinna i 40-årsåldern. Hon berättade att hon vanligtvis läser böcker ”några sidor åt gången”, men att Superoligarken var så spännande att hon inte kunde lägga den ifrån sig. Hon hade läst ut den på två dagar.

Läs mer om Rune Hammargren på hans hemsida, där du även kan ta del av hans dagbok.

Här kan du köpa Rune Hammargrens böcker.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!