Litium – En inspirationskälla till bättre hälsa

Litium är något som finns naturligt i såväl mark som vatten och som troligen har större inverkan på vår hälsa än vi kan föreställa oss. Nu släpps boken ”Litium – det nya hälsomineralet” i en ny utökad upplaga av Pehr-Johan Fager.
– Detta är den första boken i världen som tar upp de positiva effekterna av Litium. Generellt kan man säga att litium i rätt mängder ger kroppen en bättre balans. Det är ett ämne som bland annat gör att vi mår bättre mentalt och ”skyddar” våra nervceller, säger författaren Pehr-Johan Fager.

Boken ”Litium – det nya hälsomineralet” släpptes för första gången i januari 2015. Den första upplagan sålde snabbt slut och nu väljer författaren Pehr-Johan Fager att släppa den nya, utökade, upplagan som innehåller ytterligare fyra kapitel.

– Förutom de fyra nya kapitlen så har även de andra uppdaterats i viss mån. Vissa partier kan vara svårlästa för den icke medicinskt kunnige. Den är dock inte enbart skriven för läkare utan för alla hälsointresserade människor, med ambitionen att alla ska kunna få ut något. Det är en blandning av populärvetenskap och avancerade beskrivningar av biokemiska verkningsmekanismer.

Pehr-Johan Fager har en fil.kand. i såväl biologi som kemi från Uppsala Universitet. Han har arbetat i 25 år inom medicinindustrin, och då främst med diagnostik och narkos/intensivvård. Han har också skrivit flertalet vetenskapliga artiklar och debattartiklar inom dessa ämnen. Förutom detta är han ordförande i Riksförbundet Hälsofrämjandet, som är Sveriges äldsta hälsoorganisation och han sitter även i styrelsen för SSOM (Svenska Sällskapet för Ortomolekylär Medicin). Sedan 12 år tillbaka har Pehr-Johan arbetat i konsultbolaget AreBe Group AB, vars syfte är att få andra människor att må bättre.

– Jag startade Arebe Group tillsammans med min äldsta dotter. Vi fokuserade då främst på marknadsundersökningar och medarbetarmätningar inom ämnet hälsa. Idag är jag den ende som aktivt jobbar i bolaget och fokus ligger på verksamhetsutveckling samt kostrådgivning och funktionell kost.

Det var 2009 som Pehr-Johan först kom i kontakt med litium som hälsomineral, och efter sex års litteraturstudier kom alltså hans första bokversion 2015.

– Vetenskaplig forskning från 1990 och framåt har tydligt visat att litium, i de doser man kan få i sig naturligt från det man äter och dricker, är ett ämne som alla människor behöver få för att må bra. Förutom vissa mineralvatten, hittar man förhöjda nivåer hos många växter från familjen nattskatteväxter. Dit hör bland annat potatis, aubergine och tomat, men nivån av litium beror på hur mycket det finns i marken där man odlar. Höga nivåer finns också i havsalger och växten glasört, även kallad havskorall.

År 2010 började Pehr-Johan leta efter ett mineralvatten med förhöjd nivå av litium runt om i världen och upptäckte då en mineralvattenkälla i Slovakien (Santovka), där vattnet uppfyllde hans krav. Han började då importera vattnet till Sverige, och brandade om vattnet som idag går under namnet SANTO-Li, i Sverige. Eftersom det inte finns något svenskt mineralvatten med förhöjd nivå av litium måste det alltså importeras.

SANTO-Li har druckits av många svenska idrottsmän som presterat mycket bra i tävlingssammanhang.

– Jag har sponsrat flera kända idrottare med SANTO-Li, där alla varit supernöjda. Bland andra golfarna Alexander Björk och Anders Forsbrand. Den sistnämnde spelade då på seniortouren i Europa och han vann sin första tävling på 17 år bara några månader efter att han hade började dricka vattnet. Året därefter spelade han på Champions Tour i USA. Många golfare upplevde att vattnet förbättrade deras spel genom att de kände sig lugnare i lägen där de normalt sett skulle varit betydligt mer nervösa. Elitidrottare inom tennis, racingsport, handboll, fotboll, ishockey BMX-cykel och landsvägscykel är exempel på personer som dricker eller har druckit SANTO-Li.

Vilka positiva effekter sägs litium mer ha på människokroppen?

– Trots att litium är ett naturligt ämne som alla får, är det sedan 1950-talet klassat som läkemedel och används främst mot bipolär sjukdom. Det ges då i doser som är flera hundra gånger högre än vad man kan få i sig på naturlig väg och gör personerna mindre maniska eller depressiva. Studier har dock visat att mikrodoser av litium, som man kan få i sig naturligt, har lite samma effekt, men på friska personer. Detta och mycket mer tas upp i min bok, och det kanske mest intressanta är de studier som visar att mikrodoser av litium kan förhindra uppkomst och bromsa sjukdomsutvecklingen när det gäller Alzheimers. Ett helt kapitel i boken ägnas för övrigt åt litiums effekter på neurodegenerativa sjukdomar.

Hur styrker du denna information i din bok?

– Hela boken bygger, som nämnts tidigare, på mer än 6 års litteraturstudier kring litium och jag har 153 vetenskapliga referenser i min bok. De belyser allt från cellbiologisk forskning till djur och humanstudier kring de effekter och verkningsmekanismer litium har, och då främst i doser man kan få i sig på naturlig väg.

Varför tror du att ämnet litium inte fått större genomslag inom medicinindustrin?

– Sedan litium klassades som läkemedel har det inte funnits något intresse från skolmedicinen att studera dess effekter i mikrodoser. Läkare har också svårt att förstå att ett ämne som är klassat som läkemedel kan ha hälsoeffekter om man intar det i små doser. Det finns också många inom medicinindustrin som tjänar på att situationen blir oförändrad. Litium i låg dos går inte heller att patentera.

Vad säger dina branschkollegor om litium som hälsomedicin?

– För den stora majoriteten inom hälsosektorn så är detta med litium som hälsomineral något helt okänt. Det finns dock en del läkare som jobbar inom psykiatrin som mycket väl kan förstå att litium kan ha många av de positiva effekter som jag tar upp i min bok, även om de inte heller kände till det innan de läste boken. De flesta jag talat med, både läkare och andra, tycker det är fascinerande och otroligt intressant när de hör mig berätta. Det är en bild de tidigare inte kände till.

Vill du läsa mer om litium kan du göra det här.
Vill du beställa Pehr-Johan Fagers bok ”Litium – det nya hälsomineralet” kan du göra det här.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!