Ledarskapsutveckling med hästen som coach – Hon vill visa beslutsfattare hur ett djur kan svetsa samman och utveckla

Ärlighet varar längst – precis så tänker en häst. Därför är hästar perfekta partners när det kommer till coachning, ledarskaps- och grupputveckling. Eva P Svensson arbetar med H.A.L.T ® – Horse Assisted Leadership Training, något som hon vill få fler att uppleva.

–  Du måste vara genuin och närvarande med hästarna, det kan man sen överföra i ledarskapsfrågor.

 

En grupp produktionsledare som arbetar på ett lager, de befinner sig idag hos Eva P Svensson i Göteborg. På plats finns även en brun häst, med stora bruna, nyfikna ögon. De ska tillsammans sätta ihop en bana som de sen ska lotsa hästen igenom. Banan representerar i det här fallet de möjligheter och utmaningar de har i arbetet just nu. Det går bra men ibland glömmer de bort att samarbeta, ibland blir de lite för ivriga. Då får de börja om. Det viktiga här är att kommunicera och att de tillsammans löser uppgiften. Det finns inget rätt eller fel – alla sätt är bra sätt. Efter uppgiften får de reflektera över vad som fungerade bra och mindre bra för att skapa lärdomar som de kan ta med sig tillbaka till arbetet.

Eva P Svensson driver EPS Human Invest – ett bolag som fokuserar på ledarskapsfrågor och verksamhetsutveckling. Eva arbetar mycket med att skapa möten och mötesplatser där människor kan mötas och ha goda samtal, utvecklas.

Besök Eva P Svensson hemsida här.

Hur kommer det sig att du började arbeta med hästar och människor på det här sättet?

– Jag har varit personalchef i många år men år 2000 valde jag att starta eget. Hästarna kom in i bilden runt 2009. Jag har alltid haft hästar i mitt liv, på ett eller annat sätt, men att arbeta med dem, för att utveckla ledarskap i näringslivet var nytt. Jag tittade på tv en kväll och såg då hur en person som gick i terapi var så stolt för att hon lyckats leda en häst – hur det stärkte hennes självförtroende.

Varför fastnade det hos dig?

– Jag hade aldrig tänkt på att man kan kombinera människor och hästar på det sättet. Jag åkte då ner till Tyskland och gick utbildningar och började sen arbeta med hästar och workshops i ett coachande syfte.

Vad är H.A.L.T®?

–Horse Assisted Education som det heter har funnits länge ute i Europa och andra delar av världen. Jag har döpt mitt koncept till Horse Assisted Leadership Training – med förkortningen H.A.L.T  – det är viktigt att stanna upp och reflektera i det dagliga ledarskapet och halt är också en term inom ridsporten.En häst är väldigt ärlig och direkt och den visar tydligt om den inte tycker om det du gör, eller om du är ointressant. Det är viktigt att du som person är närvarande i det här mötet och att du är genuin, det är direkt överförbart till deltagarnas vanliga värld i arbetslivet. Hästar gör sig inte till, de lever här och nu och är autentiska.

Passar det här alla?

– Ja. För många människor är mötet med hästar något nytt (men även för hästmänniskor ger H.A.L.T ® aha-upplevelser) och mäktigt.  Hästar är stora varelser med ett hjärta av guld. Det bästa av allt är att de låter dig träna din trovärdighet om och om igen med samma ofördärvade nyfikenhet. Hästen är inte långsint och har ingen dold agenda. Du behöver inte ha några förkunskaper för det här.

Maila gärna Eva P Svensson om du har frågor och funderingar.

På vilket sätt kan deltagarna ge feedback till varandra?

– De gör det i manegen när de hjälps åt. Det är som sagt väldigt viktigt att kommunicera och stötta varandra. Jag har även blädderblocks blad där de kan skriva upp feedback de fått och feedback de vill ge till övriga deltagare. De får sen ta med det hem, där de förhoppningsvis jobbar vidare och utvärderar det vi tillsammans jobbat med under dagen.

Är det en fördel att du har jobbat med HR-frågor innan?

– Absolut, jag har stött på de flesta problem och har erfarenhet från ledningsgruppsarbete. Jag pratar samma språk som mina deltagare. Jag vet hur jag ska överföra det som händer i manegen till arbetslivet.

Vad vill du säga till en beslutsfattare som funderar på att komma till dig med sina medarbetare?

– Mitt tyngsta argument är att hästar inte dömer och de är 100% ärliga. De agerar efter hur du är här och nu. De bryr sig inte om vad du gjorde igår, eller om det är löneförhandlingar i morgon. Det är också viktigt att komma ihåg att i H.A.L.T ® går det inte går att göra bort sig, det som händer tillsammans med hästen är det som vi jobbar vidare med. Du får möjlighet att få syn på beteenden och hur du påverkar din omgivning, och du kan prova olika förhållningssätt. Ändrar du dig och hur du ser på saker, då kommer även omgivningen att ändra på sig. Att vara en ledare värd att följa och skapa medledare är det som behövs i näringslivet idag, med H.A.L.T ® så får du möjlighet att träna.

Besök EPS Human Invest på Facebook.

https://youtu.be/QpmN6KovLeA

Så här kan det gå till hos Eva P Svensson i Göteborg.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!