Längtar du efter båtliv i sommar? Här får du de bästa tipsen

Med våren på intåg drar snart båtsäsongen igång. Allt fler svenskar längtar till sommaren på havet och försäljningen av fritidsbåtar har ökat markant det senaste året. Men det är inte helt enkelt att köpa en båt, det är en hel del att tänka på. Du kan behöva en hel del hjälp, med allt från köp till underhåll och att välja rätt försäkring. Atlantica har med sina över 100 år i branschen blivit experter och Mats Johansson, affärsområdeschef på Atlantica ger sina bästa råd inför livet som båtägare.

– Vi är experter på båtar, för att det är det enda vi sysslar med. Att hitta rätt försäkring till sin båt är inte lätt, om man inte får hjälp, säger Mats Johansson på Atlantica. Vi finns där kunderna finns, så prata med oss. Har du en liten motorbåt så behöver du inte den största försäkringen, det räcker med en mindre. Alla kunder har olika behov, och det är viktigt att tänka på när man köper en båt och försäkrar den. Därför vill vi alltid träffa och prata med kunderna,berättar Mats.

 

I mars är det dags för Allt för sjön mässan i Stockholm. En av årets stora mässor för båtälskare. Tusentals besökare möter branschen och för Atlantica är just mötet med båtvärlden viktigt.

– Alla som jobbar hos oss är båtälskare, även jag själv. Så vi vill såklart vara på plats och prata med andra båtägare. Det blir ett kunskapsutbyte och ett möte mellan människor som har samma intresse, berättar Mats Johansson. Vi kan båtar för att vi alla har ett intresse för båtar, det vi inte kan har vi partners som kan. Vi har ett nätverk med över 200 företag inom båtbranschen, vilket gör att vi alltid kan vara till hjälp, ge råd och lotsa kunder till rätt person.

 

Att koppla av på vattnet är något som många svenskar älskar, vare sig det är en fisketur eller att kryssa mellan öarna. Men många har inte samma tid att fixa och dona med sina båtar som man k hade för 30 år sedan.

– Idag är vi upptagna, vi lever hektiska liv, vi har många olika fritidssysslor. Så vi behöver avkoppling och nöje, men det får inte heller vara för besvärligt. Vi vill göra det enkelt att köpa och äga båt, så det är en del av vårt arbete, att kunna allt om båtar och båtlivet.

En 19 fots mahognybåt helt byggd för hand, det är vad Mats Johansson själv har sysslat med på fritiden. Men att bygga sin egen båt är inte för alla. Så om man ska köpa ny båt har Atlantica flera goda råd.

 

 

– Om man ska köpa båt är det första man behöver fundera över vad man ska ha båten till, vill man bara ut och fiska, eller ska man åka runt i skärgården hela sommaren, säger Mats Johansson. Tänker man köpa begagnat så var noga med att tänka på underhållskostnader och att det kan vara värt att anlita en besiktningsman.

Atlantica har tagit fram den välkända Skepparguiden för att hjälpa sina kunder med råd om allt från köp, till underhåll och båtförvaring.

– Vi vill titta på helheten, vi är inte ett försäkringsbolag som sysslar med båtar. Vi är båtmänniskor som sysslar med försäkringar, förklarar Mats Johansson.

Atlantica startade med att försäkra lastfartyg som seglade över atlanten, det är över 100 år sedan. Idag är det inte atlantbåtar man försäkrar, utan fritidsbåtar av alla de slag. Men är idag ett av få bolag som enbart sysslar med båtförsäkringar. Man har hållit fast vid det man är bra på.

– Vi älskar båtar, så enkelt är det, säger Mats.

Vill du ha fler råd om båtköp och båtskötsel hittar du det här, i Skepparguiden.

 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!