”Kvinnor ska vara stolta över sina kroppar oavsett hur de ser ut” – Konstnären Kristina Ekberg Renström hyllar den starka kvinnan i sina kraftfulla oljemålningar

Gestaltning och hyllning av den vackra kvinnokroppen… Oavsett om den är gammal eller ung – fyllig eller späd – så vill konstnären Kristina Ekberg Renström visa att kvinnor ska vara stolta över sina kroppar. Sina målningar kommer hon närmast att visa upp på Tibro Konstförenings samlingsutställning i april, 2019.

Akvarellmålningar på lågstadiet och ständig konstnärlig uppmuntran i föräldrahemmet. Intresset för att skapa kom tidigt för Kristina Ekberg Renström och vid högtidsdagar fick hon alltid pennor eller färger för att kunna fortsätta sin kreativa utvecklingsresa. Steget till oljemåleri tog hon sedan i gymnasieåldern.

– Jag har målat och kluddat så länge jag kan minnas. I första klass fick vi i uppgift att måla en ängel i akvarell… Läraren berömde mig och visade sedan upp målningen vid ett föräldramöte, vilket kändes väldigt roligt och gav mig uppmuntran att fortsätta måla.

– Så småningom började jag uppleva akvarellen som alltför mjuk och bestämde mig då vid 17 års ålder att köpa duk och mina första oljefärger – och började måla för mig själv.

– Åtta år senare började jag på kvällstid gå på olika konstkurser, vilka jag 2015 kompletterade med krokikurser på Rosa Huset i Skövde. Något som var oerhört inspirerande och lärorikt.

Akryl, 50×70 cm.

Olja, 80×80 cm.

Förutom att utveckla sin konstnärliga ådra så utbildade sig Kristina inom socialpsykologi och arbetade i kommunens regi med människor som har intellektuella funktionshinder. I 24 år var det hennes vardag tills en dag då mörkret smög sig på…

– Man kan säga att det blev kris. Jag fick en hjärtinfarkt och blev utbränd, vilket gjorde att jag blev sjukskriven på obestämd tid.

– När den värsta krisen hade lagt sig började jag att se framåt. Det var för ungefär 10 år sedan och jag minns att jag funderade över vad jag skulle göra härnäst i livet. Jag plockade då fram gamla ritblock och pennor, började skissa och kände att detta var något jag kunde gå vidare med. Det blev mer och mer målande, oljan har alltid funnits där, och för några år sedan började jag även måla i akryl.

 Läs mer och se fler bilder på Facebooksidan ”Stinas tavlor”.

Vad skulle du säga att konsten betyder för dig?

– Ren lycka! Jag kan inte påstå att jag målade för att bli frisk men visst mår jag bättre av att skapa. Skapandet har blivit en livsstil och det känns både meningsfullt och nödvändigt att få göra det. Jag känner mig mycket gladare som person sen jag började måla, varje dag, för 10 år sedan.

Teckning, 20×30 cm.

Teckning, 20×30 cm.

Vad definierar dig som konstnär?

– Jag gillar färg och form. Att snabbt fånga kroppens rörelser och människors kroppshållning är typiskt i mina målningar. Som konstnär vill jag bidra till kvinnokampen genom målningar som visar hur vacker kvinnokroppen är – oavsett om den är gammal eller ung, fyllig eller späd. Kvinnor ska vara stolta över sina kroppar och dess sköna former.

– Mina målningar utstrålar både vänskap och sensualitet på ett harmoniskt sätt. Ofta har jag inspirerats av modetidningar eller andra tavlor – dess ljus och olika människors kroppshållning. Jag går alltid runt och tänker på färg och form, och kroppen finns, så att säga, alltid nära till hands.

Akryl, 50×70 cm.

Nyligen hade Kristina sin första separatutställning, i Rosa Huset som ligger i Skövde. En utställning som blev lyckad på alla sätt – med många besökare och flera tavlor som såldes. Tidigare har Kristina varit med på flera samlings- och jurybedömda utställningar, bland annat på Skaraborgssalongen och Falköpings Konstrunda. Under 2019 hoppas Kristina att rätt utställningserbjudande dyker upp så att hon får visa upp sina målningar även i andra delar av Sverige:

– Under 2019 kommer jag att vara med på Tibros jurybedömda vårsalong och jag kommer även att delta i Hjos Konstrunda. Jag har jobbat med konsten varje dag under 10 års tid och känner att det är nu jag ska ta nästa steg i mitt konstnärskap…

– Jag har fått många fina och positiva omdömen om min konst, bland annat för min personliga stil, min färgkomposition och för att jag lyfter fram den starka kvinnan. Nu känner jag mig redo för fler separatutställningar och för att nå ut till en större publik. Det vore väldigt spännande att ställa ut mina målningar på ett fint galleri i Stockholm.

Läs mer om Kristina Ekberg Renström på Facebooksidan ”Stinas tavlor”.

Här kan du följa Kristina på hennes Instagram.

Olja, 80×80 cm.

Olja, 80×80 cm.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!