Konstnären Rosy Lindvall har slagit sig fri genom kreativiteten

Rosy Lindvall arbetar med stora abstrakta målningar och även med textil. Efter en allvarlig olycka i tjugoårsåldern dras hon med begränsad rörlighet och sättet att måla uttrycker den frihet som konsten ger.

– I det abstrakta och stora formatet har jag inga gränser, säger Rosy Lindvall.

 

Dina motiv är ofta stora och abstrakta. Berätta.

– Ja, jag tycker om att måla stora tavlor. De största tavlorna jag målar nu är 1 gånger 1,5 meter. Egentligen vill jag måla ännu större och drömmen är att måla tavlor på 2 eller 3 meter. Att måla abstrakt och att måla stort är en känsla av att kunna befinna sig mer i färgen. När man är i det abstrakta är det ingen form. I mindre format kommer jag mer in i detaljer.

Vad betyder konsten för dig?

– Konsten är en frihetskänsla. Jag har ett handikapp efter att jag blev påkörd av en taxi. Jag låg på sjukhus under ett år och måste gå med käpp idag. I konsten är jag fri eftersom det abstrakta inte har några gränser. Jag har alltid varit intresserad av det kreativa, men det var när jag låg på lasarettet och min moster tog med akvarellblock så att jag skulle ha något att göra som jag började måla på riktigt.

 

Både din historia och sättet du använder dina färger berör. Vad vill du själv ge betraktaren?

– Jag vill skapa tavlor som växer och där nya saker uppstår för den som tittar. Men ofta har jag ingen föreställning av vad jag vill. Jag väljer ut färger och motivet kan i många fall vara något helt abstrakt. Jag kan också ha med flygande gudinnor och änglar, jag vet inte riktigt varför, men det kanske är något undermedvetet – den där frihetskänslan, eftersom mina ben inte bär mig som de ska. 

Berätta om din ateljé.

– Jag har min ateljé hemma och jag behöver ha den där. Jag mår inte bra om jag inte får måla eller vara kreativ. Själva ateljén är ett stort rum där jag alltid har tillgång till att måla. Jag älskar min ateljé och det är som att komma in i en annan värld, även om det tillhör huset.

– Det är inte så städat och kan vara ganska rörigt även om jag försöker hålla ordning. Det är en blandning av mycket blommor, färg, tavlor och tyger. Innan en utställning blir hela huset som en ateljé och tavlor kan stå lite överallt. Det blir så eftersom jag funderar och jag tänker mycket på hur jag ska ha det.

Hur ser det ut med utställningar framöver?

– Mellan 3-17 november ställer jag ut på Täljstenen i Sala. Tyvärr är jag nog annars väldigt dålig på att söka utställningsställen. Oftast när det är en utställning så är det genom en utställning jag redan haft. Jag hoppas att någon gång ställa ut i Stockholm, Malmö och Göteborg och kanske även utomlands.

Vad finns det för andra förhoppningar med din konst och ditt uttryck?

– Jag kommer nog att göra mer i textil och hoppas ha med bildvävar på utställningar. Mina bildvävar kan vara abstrakta precis som mina tavlor. Kanske kommer jag även att blanda i textil i tavlorna – fästa något jag sytt eller broderat på en tavla.

– Jag arbetar även med musik och rörlighet. Jag strävar efter ett flöde och av känslor. Musiken är en lika stor del i min kreativitet. Konsten och musiken hör ihop för mig.

Se mer av Rosy Lindvalls konst på Instagram och Facebook.

Mellan 3-17 november ställer Rosy Lindvall ut på Täljstenen i Sala. Rosy Lindvall är även verksam som konstterapeut.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!