Konstnären Maria Falk Larsson om vikten att ställa ut: ”Samtalen är ovärderliga”

När Maria Falk Larsson började ställa ut sina tavlor under signaturen Mariafl gav hon konstnärsskapet en ärlig chans. Nu upptäcker allt fler hennes konstnärsskap.

– Att få vara i färg är berikande och lustfyllt, säger Maria Falk Larsson.

 

Dina målningar förefaller innehålla många skikt och det går att läsa in mycket. Håller du med om det?

– Jag tycker mycket om tanken på att den enskilda betraktaren ska kunna se tavlorna på sitt eget sätt. Varje individ kan möta det som den ser och hitta en känsla. Konsten ska kunna gå på djupet och det ska gå att tolka in så mycket som man själv vill.

– Jag är både introvert och extrovert som person och det går att skönja i mina målningar. Under vintertid är det specifika färgskalor som återkommer, det är mycket mörka toner men också ljus i det mörka. Jag styr inte mitt måleri utan målar förutsättningslöst och låter det komma till mig.  

 

 

Maria Falk Larsson.

 

Din konst uppmärksammas idag av många, inte minst genom sociala medier. Hur började du nå ut med din konst?

– Det började med att jag blev övertalad att våga ställa ut. Efter utställningen hade jag sålt i stort sett allt. Det gjorde mig ganska tagen och det var häftigt att det gick att mötas i min konst.

– Efter det har sociala medier varit en viktig del och min konst kommer även snart att visas New York. Dessa möten som jag har med den internationella konstvärlden, genom Instagram eller genom människor som skriver till mig, är väldigt viktig.

Hur ser skapandeprocessen ut och vilka tekniker använder du?

– Jag väljer pensel och tar någon färg för dagen och går loss på min duk. Det handlar om att följa min rytm; att processen får styra tilltalar mig – använder jag vatten så bildas former och figurer, sen styr jag därifrån och använder ännu mer färg och vatten innan jag börjar läsa av. När jag hittar ett litet frö börjar jag bygga utifrån det.

– Jag experimenterar mycket, men håller mig till mest akryl eftersom jag är för rastlös för att vänta in att olja ska torka – jag vill gärna vara där och peta. Samtidigt tilltalar det tröga i olja mig. Jag använder mig också mycket av krita och kol.

 

Tillsammans. Se fler verk här 

 

Verken Pink Shoes, Tillsammans och Purple Haze är tre verk som har fått mycket uppmärksamhet. Berätta om uppkomsten av dessa målningar.

Pink Shoes är mycket lager på lager – skulle man skrapa så finns det många lager under och målningen har processats under lång tid. Jag jobbar ofta med att ösa på färg tills jag hittar sådant jag vill plocka fram. Jag kan vara med mina tavlor under lång tid och försöker söka och se bortom det som ”är” och bygga på när jag befinner mig i nuet. Nu i mars kommer Pink Shoes att vara med på Artbox Project i New York och visas upp på storbildsskärm.

Tillsammans skapades genom enormt mycket färg och mycket vatten. Det är blandteknik, jag arbetade med den utomhus och det gick i ett rasande tempo. Det är också lager på lager men eftersom det är så mycket vatten åkte mycket färg av. Färgerna som finns i den är färger som jag ofta återkommer till.

Purple Haze är lager på lager och jag har arbetat med kniv och även med kontokort. Den har tillkommit under senhöst och vintertid och har varit med mig länge. Jag har gått på den flera gånger innan den fått sin slutgiltiga form. Lila tycks vara en återkommande färg för mig under vintertid. Beroende på ljuset och olika tider på dygnet så tar sig målning an olika former och den lever med dygnet. Målningen finns med i konstmagasinet Apero Gallery, i februarinumret.

 

Maria Falk Larsson representerar Sverige med Purple Haze i Apero Gallery.

 

Vad har det inneburit att bli uppmärksammad för din konst?

– Det har varit väldigt roligt att visa upp mina målningar för många människor. Att ställa ut innebär att man får många tolkningar och en chans att höra vad andra upplever. Det kan vara ris och ros, men det berikar väldigt mycket och samtalen är ovärderliga. Fler möjligheter öppnas också upp.

Vad ska aspirerande konstnärer tänka på?

– Att försöka synas med sin konst. Det är ett stort steg att börja visa upp sin konst och det behöver uppmuntras. Om jag ser på mig själv så vågar jag mer idag och det har visat sig att det inte var så farligt att visa upp det jag skapade.

– Jag tror att alla har något som de mår bra av – att få flow och tappa känsla för tid och rum och måla av sig sådant som skaver är väldigt skönt. Därför vill jag säga till fler att det är värt att våga satsa på sin passion!

 

Pink shoes.  Se fler verk här

 

Du har flera planerade utställningar under 2018. Vilka är dina förhoppningar inför året?

– Jag kommer att fortsätta våga satsa på min passion – måleriet är min passion och det gör mig så gott! Jag blir väldigt glad av att få uttrycka mig och att få vara i färg är berikande och lustfyllt.

– Idag är jag mer nyfiken och vill testa vad saker kan leda till och det vore fantastiskt kul att ta ytterligare ett steg.

 

Här ser du Maria Falk Larssons konst under 2018. Läs mer här.

180330 Live raku, Härja, Tidaholm

180518-180520 Hjo Konstrunda, Rustik, Hjo

180804-180809 Galleri Engleson, Göteborg

180831-180902 Södra Vätterbygdens Konstrunda, Jönköping

180928-180930 Konstnatten, VinContoret, Tidaholm

181026-181028 Deeloopartmässa, Malmö


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!