Konstnären Annica Hallman lever med sjukdomen ME: ”Jag ser inga utmaningar med mitt måleri – jag ser bara möjligheter”

För drygt 20 år sedan fick Annica Hallman sjukdomen ME – en neurologisk sjukdom som ger kronisk trötthet. Genom måleriet vill hon uttrycka styrka och kraft.

Annica Hallman är från Göteborg där hon bor och arbetar. Med flera konstkurser och en ettårig konstskola bakom sig målar hon gärna och mycket. Musiken är det som bäst får i gång hennes kreativitet och det är då hon kopplar på den högra hjärnhalvan med den konstnärliga processen. Hon målar abstrakt figurativt och motiven är ofta kvinnor.

– Jag fascineras av ögon, de är perfekta för att uttrycka känslor. När man tittar in i ögat ser man själen och kan leta sig runt bland alla former för att få en stund av stillhet.

   I see (50x70cm) – Annica Hallman

Vid födseln av sitt andra barn fick Annica sjukdomen ME – myalgisk encefalomyelit, en allvarlig neurologisk multisystemsjukdom som kännetecknas av kronisk utmattning.

– Jag kämpade på med olika sätt att återhämta hälsan. Jag har levt ett sunt och tillbakadraget liv och nu, drygt 20 år senare, har barnen växt upp och jag har fått en ny möjlighet att börja måla på riktigt, något som jag längtat och väntat på i hela mitt liv. Man måste använda sin talang och få ett bra liv genom den.

Annica föredrar att måla i gryningen. Sjukdomen gör att hon blir trött tidigt på kvällen så redan vid tretiden på morgonen går hon upp.

– Det är så lugnt och skönt då och jag är utvilad. Det börjar med en tanke, en känsla, sedan startar jag alltid med ögonen. Jag sätter på musik och börjar måla och inspirationen är magisk när den infinner sig. Efter det talar färgerna och formerna till mig och bildar en harmoni och det är som att tavlan skapar sig av sig själv.

   Eye see you (100x80cm) – Annica Hallman

Konsten är för Annica Hallman ett sätt att uttrycka det hon inte kan få fram i sitt eget liv. När trötthetskänslorna är närvarande så blir måleriet ett sätt att få utlopp för det andra; det kraftfulla och livsbejakande.

– Jag har lyckats komma långt med sjukdomen men jag får planera mitt liv noga. Med konsten vill jag uttrycka det motsatta, inte svaghet, utan styrka och kraft. Genom måleriet kan jag få fram det trots att det inte alltid är det jag känner i verkliga livet. Jag vill fokusera på det positiva och just nu är det att jag kan måla så mina motiv måste vara hoppingivande och stärkande.

   Mysterious Woman (50x70cm) – Annica Hallman

Inspirationen kommer både inifrån och utifrån. Annica har gärna ett andligt perspektiv på skapandet och under sitt andliga sökande tog hon kontakt med flera medier. De upptäckte att hon hade ett konstnärligt signum.

– Det ligger olika medvetandenivåer bakom en process som vi inte riktigt kan förklara. Vi får inte glömma att vi inte vet så mycket om livet, vi har inte hela sanningen för oss. Det är ett skäl till andligt uppvaknande.

För Annica ledde det till en utanför kroppen-upplevelse. När hon mådde som allra sämst och var som tröttast upplevde hon för en stund att hon befann sig utanför sin egen kropp.

– Jag var väldigt svag en morgon när jag vaknade upp, jag var vid medvetande men kroppen var inte vaken. Då kom en energi över pannan. Jag upplevde den som väldigt positiv och i nästa sekund kände jag hur jag släppte taget om kroppen och gled ut genom väggen. Jag hängde utanför huset och var inte längre Annica utan bara den här energin utanför min kropp. Senare vaknade jag upp i min kropp och var helt euforisk. Det var otroligt att uppleva detta och jag förstod att det finns energier som vi inte till fullo har förstått.

Medierna som Annica besökte kunde även se tidigare liv som föregått hennes egna.

– Ett var på 1700-talet då de såg att jag var porträttmålare i Paris. I ett annat var jag lärljunge till självaste Leonardo DaVinci. Enligt mediet har jag varit med och målat på hans verk, för det gjorde man som lärljunge på den tiden. Vem vet? Man får tro vad man vill men det är en härlig historia.

   Multiple (100x80cm) – Annica Hallman

Under hösten 2021 hade Annica en utställning i Milanobiennalen. Konstkritikern Salvo Nugnes skrev följande ord om hennes konst:

“Annica Hallman’s love for art was at first sight and she gifts her audience intense images, which hold captivating emotions. The artist skillfully searches for simplicity, whilst conferring elegance to the expressions of the depicted subjects, through soft but confident brush strokes. Talented and passionate, she creates a deep connection with the observer, who perfectly perceives her great sensitivity and kindness.”

Annica har haft flera utställningar i Italien och har fortfarande fyra tavlor som hänger där. Hon har även kontakt med ett Schweiziskt galleri med hopp om att kunna sälja sin konst genom det. Samtidigt är hon aktiv på instagram och faceboook och har blivit upptäckt av ett instagramkonto som heter ”arcitectureart64” som hon samarbetar med. På så sätt får hon ut sin konst och kan få kontakt med konstnärer från hela världen. Hon ser optimistiskt på framtiden.

– Det är helt fantastiskt och jättekul. Hela den här livserfarenheten, med toppar och dalar, har gjort mig till en bättre konstnär. Jag ser inga utmaningar med mitt måleri, jag ser bara möjligheter.

Se fler av Annica Hallmans verk här!

 

                                           Konstnären Annica Hallman

 

 

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!