Konstnären Kristin Allwood – så mycket mer än hyllad författare

Språkbegåvad som få och sedermera med socionomutbildning i bagaget. Livet tycktes utstakat för Kristin Allwood, där en karriär som tolk i spanska väntade. Hundratals konstverk och elva böcker senare titulerar hon sig istället som både konstnär och författare.

För en tid sedan kom Kristin Allwood ut med sin elfte bok. ”Mixtura kompott” är – precis som namnet avslöjar – en blandning av vacker skrivkonst. Fabler, essäer, noveller och ordspråk på främmande språk är några av ingredienserna som gör boken både levande och lekfull.

– Det mesta av innehållet har med vår samtid att göra. Jag blir väldigt inspirerad av saker som händer i min omgivning, både i Sverige och utomlands. Speciellt när det gäller orättvisor av olika slag. Jag blandar här fabler med bland annat kortnoveller och kåserier. Handlingen speglar ämnen som mobbning, miljö, visselblåsare och de könsroller som finns i samhället. Detta blandas med fabler som har hoppfulla avsnitt om att man inte behöver vara lejon för att lyckas här i världen. Även bin och myggor åstadkommer väldigt mycket.

 

Beställ signerade exemplar direkt från författaren –
Beställ Kristin Allwoods böcker här.

Kristin är utbildad socionom i grunden, men upptäckte tidigt att hon har stor fallenhet för språkstudier. Idag talar hon svenska, engelska, spanska, norska, italienska och tyska. Just spanskan var något hon hade stor nytta av tidigt i livet när hon arbetade som tolk, då hon språkligt hjälpte tusentals människor som flydde Sydamerikas militärdiktaturer. Språkbegåvningen kom även väl till pass när hon senare i livet begav sig på resor runt i världen, både för mitt stora kulturintresses skull och som konstutställare.

– Jag åkte runt mycket i både Europa och Sydamerika redan tidigt. Jag passade även på att uppfylla en gammal dröm som jag hade haft, att åka Transibiriska järnvägen. Detta tyckte jag tyvärr var ganska överreklamerat. Då var de efterföljande resorna i Mongoliet, Kina, Nepal och Indien betydligt intressantare.
– Sen har jag och min man åkt runt mycket i Europa. Då ställde jag bland annat även ut mycket av min konst.

 

Kristin är både bildkonstnär och textilkonstnär. Ofta målar hon surrealistiska bilder och en inspirationskälla har varit olika länders kulturer och historia. Den egna fantasin är dock huvudkällan. På senare år har författarskapet fått en allt mer betydande roll i hennes liv. En kraftig ökning i skrivandet skedde från det hon genomgick cancerbehandling för ett antal år sedan. Förutom blandboken ”Mixtura Kompott” har hon de senaste åren även publicerat flera diktsamlingar, till exempel ”Trots allt, ljuslängtan”. En av samlingarna som också ligger henne varmt om hjärtat är ”Året runt i Haiga”.

– Den är författad som haiga, illustrerad haiku, vilket är en japansk diktform på tre rader. Dikterna är mestadels inspirerade av naturen, mest från Göteborgsområdet, och dess förändring från januari till december, samt ofta typiska skeenden jag mött på under året.. Jag har illustrerat mina egna foton och alla är anpassade till haiga.

 

Du har även gett ut en poesibok i Dagermansk anda. Berätta om ”Afrodites stormar Dagseglar”

– Även den boken är skriven i poetisk form och är inspirerad av saker som händer runt om mig. Det kan vara om allt från det som sker i bankvärlden, i EU, miljön och med kärnkraften, till betydligt mer kärleksbetonade texter. Det är lekfull och metaforisk dokumentärpoesi (finns även tillgänglig som e-bok hos Bokus).

De flesta av hennes verk är översatta till flera språk. Alla som talar svenska, engelska, spanska eller tyska kan ta del av denna poesiskatt, bland annat i fyrspråkiga ”Drömmar och visioner”. Alla är även välkomna att ta del av den magiska fabelvärld som Kristin Allwood har skapat. Dessutom illustrerar hon ofta själv sina verk med sina egna bilder.

Läs mer om Kristin Allwood, hennes konst och författarskap.

Köp Kristin Allwoods böcker.

Beställ signerade exemplar direkt från författaren –

Följ Kristin Allwood på Facebook.

Här hittar du författarens Instagram.

 

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!