Konstförmedlingen Hjortensjö Art & Design: ”We create the impossible, together”

Hjortensjö Art & Design AB är en relativt nystartad konst- och designförmedling. Med passionen att sammanföra konstnärer och konstälskare förmedlar de svensk nutida konst och design. 

Hjortensjö Art & design har den senaste tiden etablerat sig på konstmarknaden. Konstnärerna och verken är exklusivt utvalda för att nå konstälskaren som vill smycka sitt hem, kontor eller offentlig miljö. Utöver en välsorterad webbshop, där det går att bläddra bland originalverken, erbjuder Hjortensjö Art & Design rådgivning kring konst och inredning samt anordnar utställningar och events.

Hjortensjö Art & Design drivs idag av Yngve Hjortensjö tillsammans med Creative Director Sofia Ringesten, som har en Bachelor of Fine Arts från Paris College of Art. Till sin hjälp har de flera kunniga kollegor som alla brinner för konsten.

Med bakgrund från Lund har Yngve Hjortensjö jobbat med flertalet verksamheter tidigare. Han är entreprenören som har drivit eget bolag sedan 30-års åldern. Efter att i många år ha arbetat inom PR och reklam på en stor byrå gick han över till att intressera sig för motion och kost. Sporten squash fångade hans intresse och blev något han ägnade sig åt under många år. Allt från att bygga, utveckla och driva anläggningar till att vara manager åt ett par av de främsta squashspelarna i landet. Efter tio år i Svenska Squashförbundets styrelse började han titta på något som blivit allt viktigare för oss alla, nämligen nyttig mat. Yngve lyckades registrera in varumärket GI, som står för Glykemiskt Index, och fick tipset att bygga ett publikt bolag.

I det projektet hittade Yngve någon som kom att bli en vän och kollega, Anders Wagner. Anders var VD på ett stort grafiskt bolag och som hobby drev han ett konstgalleri på Narvavägen i Stockholm. Yngve och Anders fann varandra i konstintresset och bestämde sig för att starta upp Hjortensjö Art & Design.

Anders Wagner hade med sig kontakter från sitt galleri och tillsammans med Yngves konstnärsvänner blev de ett litet konstgäng som sakta tog sig framåt. I dag förmedlar Hjortensjö Art & Design konst från ett femtontal konstnärer, varav två kända namn är Joakim Johansson och Kjell Engman.

– Joakim Johansson, eller ”Jojo”, är en naturalistisk målare som målar i olja. Det är fotografiskt och bildlikt, oftast i väldigt stora format. Han är autodidakt och född till att göra det här. Kjell Engman är en av våra främsta glaskonstnärer som arbetar både för sig själv och för Kosta Boda. Kontakten med våra konstnärer leder ofta till en stark vänskap.

Med skulptörer, glaskonstnärer, fotografer och målare finns det en bredd i utbudet. Hjortensjö Art & Design vill både hitta guldkornen bland oetablerade konstnärer och ge fler chansen att upptäcka de som redan är stora i Sverige och internationellt.

– Det har varit något av tillfälligheternas spel vilka vi har valt men alla håller oerhört hög kvalitet.

Än så länge finns galleriet online men Hjortensjö Art & Design anordnar utställningar och events där besökaren ges möjlighet att se produktionerna i verkligheten.

– Vi har funderat på att öppna ett fysiskt galleri. Jag har haft en idé om att få till en kulturmiljö runt Östermalmstorg, som ett kulturellt centrum, där vi och flera andra skulle kunna hålla till. Att se Östermalmstorg smyckat med en mångfald skulpturer och ge besökarna möjlighet att aktivt delta i kulturutbudet skulle vara ett dragplåster som fick hela stadens invånare att besöka torget. Tillika har vi ett matkonstens centrum i nyrenoverade Östermalmshallen där även andra sinnen kan få bli mättade.

– Vi arbetar tillsammans med kunderna under devisen ”We create the impossible, together”. I den andan tror vi att resultatet blir som bäst. Vi lägger ner ambition och kraft i att få ut det bästa i våra samarbeten.

Anders Wagner gick bort förra året med en sista önskan till Yngve – se till att bolaget lever vidare – och Yngve har inte ont om idéer för att ta bolaget framåt.

Yngve Hjortensjö framför ett porträtt av Daniel Wellington.
Yngve Hjortensjö framför en tavla av Joakim Johansson.

– Jag har en mental låda med idéer. Till exempel har Gunilla Kihlgren blåst ett stilfullt glashjärta. En smed har placerat det på ett stativ och monterat i led-belysning. Så går en del av intäkterna till Hjärt- och lungfonden och deras forskning om hjärt- och kärlsjukdomar. Vi har även kontakt med Diabetesförbundet om något liknande. Nu har vi planer på att starta en egen fond och även lansera begreppet Konstnärspension. Konstnärernas ofta varierande intäkter över åren gör att det kan vara praktiskt att kunna stoppa in en slant inför framtiden till pension. Samtidigt ser vi detta som kundvård och omtanke gentemot alla våra konstnärer.

– I och med att vi nu startar samarbetet med Artportable ser vi med tillförsikt fram emot ett fördjupat samarbete som kommer att ge båda företagen extra styrka. Allt vi gör tillsammans kommer att främja konstens tillgänglighet.

Besök Hjortensjö Art & Design här!

 

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!