klassiska-cafeerna-redo-foer-kanelbullens-dag-stockholms-godaste-bullar

Klassiska caféerna redo för Kanelbullens dag: ”Stockholms godaste”

Den fjärde oktober har en speciell plats i kalendern hos alla fikaälskare. Då firas nämligen flaggskeppet inom den svenska bakkonsten, kanelbullen. Vi har undersökt hur några av Stockholms äldsta och mest omtyckta caféer förbereder sig inför den stora dagen.

Sedan mitten på 1900-talet har kanelbullen förgyllt de svenska hemmen. Det snäckformade bakverket har gått till att bli en svensk specialitet. 1999 fick den delikata degbullen till och med sin egen dag, den 4 oktober. En festlig milstolpe i kalendern för landets fikafantaster. Vi har tagit pulsen på tre av Stockholms mysigaste caféer som skämt bort huvudstadens invånare med kanelbullar i generationer, för att se hur förberedelserna inför den populära temadagen sker på bästa sätt.

De tre systrarna Andersson startade sin verksamhet redan 1930. Det tog dock ända till 2011 innan det klassiska bageriet blev ett café.
— Vi är en plats som folk gått till i generationer och har otroligt mycket stamgäster. Vår ambition är att skapa en trivsam miljö med goda grejer bakade med hög kvalité. Till skillnad från de nya cafékedjorna satsar vi på ett brett utbud och att forma den traditionella café-stämningen från förr i tiden – för folk som verkligen gillar ett personligt och gammeldags café, säger Systrarna Anderssons ägare Stefan Johansson.

Besök Systrarna Andersson

Inför Kanelbullens dag laddar Systrarna Andersson med ett stort lass kanelbullar av absolut högsta klass.
— Vår uppfattning är att vi har Stockholms godaste bullar. Det är egentligen omöjligt att säga med säkerhet att man är allra bäst för det finns så många bra caféer men vi är definitivt topp fem. Vi har extra mycket kanel i våra bullar vilket ger en maffig smakupplevelse. Det är kul att det finns en särskild dag för kanelbullen och det är möjligt att vi kommer att uppmärksamma det på något ytterligare sätt i framtiden, säger Stefan.

klassiska-cafeerna-redo-foer-kanelbullens-dag-stockholms-godaste-bullar

Besök Systrarna Andersson

Även Bakverket har levererat fikabröd sedan 1930-talet. Caféts ägare Gianna Armstrong berättar om en särskild resa som lett till att hennes bullar sticker ut från mängden.
— Kanelbullen har alltid varit det bakverk som vi satsat mest på, gjorda med mycket kärlek och råvaror av högsta klass. Jag har rest väldigt mycket genom åren och under en tripp till Italien utvecklade jag min bakkonst ordentligt då jag fick lära mig att bemästra hantverket i väldigt svåra förhållanden jämfört med vad vi har hemma i Sverige. Smaken är tveklöst viktigare för mig än utseendet. Jag strävar alltid efter att nästa kanelbulle ska bli godare än den jag nyss bakat, säger Gianna.

Bakverket

Besök Bakverket

Något som även är av yttersta vikt för Gianna är kundservice. Att skapa en miljö som leder till att hennes gäster vill återvända gång- på gång.
— När jag var yngre och jobbade med IT brukade jag alltid gå förbi ett café som jag älskade just för att de var så extremt trevliga mot oss som kom dit och fikade. Det är en atmosfär som jag siktar på att efterlikna. Vi försöker alltid skapa en personlig relation med våra gäster. Att de ska bli igenkända av oss när de kommer hit. Alla vi som jobbar här tycker det är väldigt roligt att få chansen att umgås med våra besökare, säger Gianna.

Besök Bakverket

En ställe som funnits ända sedan 1926 är Gamla Orangeriet. Det tog dock ända tills 2013 innan smultronstället strax norr om Stockholm öppnade sin café- och restaurangverksamhet.
— Vi är ett unikt café i en väldigt speciell miljö. Det häftiga växthuset och fina trädgården som går att uppleva i anknytning förstärker helhetsupplevelsen som vi står för med en genuin känsla och råvaror av högsta kvalitet. Särskilt kan jag rekommendera att komma hit under vinterhalvåret då ljusinsläppet skapar en härlig atmosfär något som uppskattas väldigt mycket av våra gäster, säger Sandra Rotkopf Gerzén som driver cafét tillsammans med vännen Nilla Månsson.

Gamla Orangeriet
Foto: Fredrik Rollman

Besök Gamla Orangeriet

Kanelbullar är ett viktigt inslag för Gamla Orangeriet. På bakverkets egen dag kommer de att förbereda ett stort lass av den omtyckta sötsaken med en speciell touch.
— Kanelbullar betyder extra mycket för oss. Det är något som vi växt upp med och älskar. Vi använder oss av en fyllning med Ceylonkanel och nymalen kardemumma som gör att just våra bullar sticker ut. Det är viktigt att de bakas med mycket kärlek och omsorg, säger Sandra.

Gamla Orangeriet1
Foto: Fredrik Rollman

Besök Gamla Orangeriet

Här hittas de klassiska caféerna i sociala medier:

Gamla Orangeriet
Facebook
Instagram

Bakverket
Facebook
Instagram

Systrarna Andersson
Facebook
Instagram


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!