KATARINA LARSSON I GÄLLIVARE BRINNER FÖR HÄLSA OCH VÄLMÅENDE: ”JAG VILL INSPIRERA MÄNNISKOR TILL ATT LEVA, INTE BARA ÖVERLEVA!”

Omslagsbild: Katarina Hansson, fotograf: Amanda Matti

 

Hon brinner för att hjälpa människor att skapa sig ett liv de vill leva genom att få dem att stanna upp och börja reflektera över sin egen tillvaro. För Katarina Larsson handlar det om att öka medvetenheten hos människor, inspirera och ge redskapen som gör att människor kan förändra sin livsstil, leva meningsfulla liv och må bättre.

 

Katarina Larsson startade upp företaget Vivira Hälsa & Livsstil för lite mer än 5 år sedan, i januari 2013. Dessförinnan arbetade hon som miljökonsult på ett bolag och råkade ut för en trafikolycka som medförde en whiplashskada. Olyckan ställde livet på sin spets och Katarina stannade upp och började fundera över vad hon egentligen ville med sitt liv.

 

Katarina Larsson, fotograf: Amanda Matti

 

Läs mer om Vivira Hälsa & Livsstil

 

Vad hände sedan? 

— Med whiplashskadan följde smärta, stress och svårigheter för mig att klara av vardagen. Men det gjorde också att jag så småningom kunde se saker ur nya perspektiv och började fundera över vad som var viktigt i mitt liv och vad jag innerst inne ville göra. Dessa tankar blev så mycket klarare. Jag fick tid till att lyssna på min längtan, vad jag drömde om att få göra och samtidigt fundera över vad jag skulle kunna jobba med för att må bra. Jag kände att jag ville jobba med både människor och hälsa. Jag ville hjälpa människor att utvecklas, växa och hitta vägar för bättre mående. Detta ledde till att jag utbildade mig till coach och stress- & friskvårdsterapeut.

— Min väg har gett mig värdefulla erfarenheter och insikter. Idag känner jag mycket mer tacksamhet, och det jag fått uppleva har ju faktiskt gjort mig till den jag är idag. När vi råkar ut för svårigheter, så som sjukdomar eller annat som gör att livet bromsar eller tvärstannar, tror jag inte att vi bara ska tänka på hur vi ska göra för att ta oss tillbaka, utan vi ska tänka på vad vi behöver göra för att ta oss framåt. Det optimala tror jag inte är att försöka sträva efter att hitta tillbaka till det som varit. Jag uppskattar livet så mycket mer idag än vad jag gjorde förut. Jag njuter av livet på ett annat sätt idag och värdesätter vardagens alla guldkorn, stora som små. Livet bjuder på svårigheter och tuffa utmaningar emellanåt, men jag vet att vi klarar så otroligt mycket mer än vi många gånger tror.

— För mig har det blivit oerhört viktigt att stanna upp regelbundet i vardagen, låta själen komma ikapp, reflektera och lyssna inåt för att sedan ta ut en riktning framåt och fylla på med glädje och energi. Jag tror att vi behöver göra det för att må bra och trivas med oss själva och våra liv. Framförallt behöver vi leva, inte bara andas och vara vid liv, när vi i de flesta fall kan göra så mycket mer än så. Det är just det som är mitt budskap: ”Landa Ladda Lev – med Kraft & Harmoni”. 

 

 

Vad gör du till vardags? 

— Jag håller kurser och workshops för företag och privatpersoner. Jag inspirerar och hjälper företag att skapa mer trivsamma och kreativa arbetsplatser genom att hjälpa medarbetare att må så bra som möjligt, med mindre stress och mer arbetsglädje. Det leder också till mer effektivitet och framgång både för enskilda individer och företag. Många av de workshops jag håller i på arbetsplatser syftar mer eller mindre till att hjälpa medarbetare att hantera stress och skapa mer trivsel och arbetsglädje.

— Jag coachar också medarbetare och privatperson som vill eller behöver göra en livsstilsförändring för att må bättre, som vill växa och utvecklas eller som vill upptäcka och klargöra för sig själva vad de vill och brinner för. Jag coachar de som vill ha stöd i vägen till sina mål eller i olika beslut de ska fatta. Jag coachar även människor som vill hitta balans och harmoni i livet. Samtalen kan antingen äga rum i min lokal, hos företaget, under en promenad eller på Viviragården.

 

Katarina Larsson under en coachande promenad i Gällivare, fotograf: Amanda Matti

 

— I januari 2018 startade jag upp min verksamhet på kursgården Viviragården. Viviragården ligger ca 3,5 mil utanför Gällivare, vid vägs ände i den lilla byn Ampiaslantto – i en enkel och naturnära miljö. Där håller jag retreats, kurser och coachande samtal.

 

Viviragården

 

— Verksamheten på Viviragården är en dröm som går i uppfyllelse för mig. Gården har tillhört släkten på min mammas sida sedan början av 1900-talet. Jag har sedan många år tillbaka drömt om att en dag få öppna upp det som är min ”oas” och en källa till energi och harmoni för människor.

— Jag har startat upp i liten skala, samtidigt som jag kommer att fortsätta renovera gården. I januari höll vi den första retreaten på gården. Det var två dagar där syftet var att ge deltagarna vila och andrum, men även uppladdning. Sedan dess har jag hållit några kvällskurser och dagskurser.

 

Här hittar du Viviragården på Facebook

 

 

 

 

— På gården råder ett stilla lugn och många kursdeltagare har uttryckt att kurserna känns som ”balsam för själen” med stillheten, tystanden och enkelheten som finns där. Just ro för själen är något jag vill erbjuda människor och det är något som jag tror att många behöver mer av idag i ett annars så stressfyllt liv och tillvaro. På kursgården kan man lyssna till tystnaden, återhämta sig och gå ner i varv dels genom innehållet i kurserna, men även genom att bara vistas i naturen. Det finns tydliga kopplingar mellan stress och vår tillgång till tid och vistelse i naturen. Detta är något jag kommer jobba mer med framöver.

 

 

 

 

Finns det en story bakom namnet Vivira Hälsa & Livsstil? 

— Grunden i det jag gör är att inspirera människor att leva ett liv som de vill leva och mår bra av. Jag möter dagligen människor som inte känner sig särskilt levande. Vivira kommer ur ordet vivir som betyder ”lever” på spanska. Att vi faktiskt lever är grunden för alla människor, något som enar alla människor, och jag önskar att vi alla skulle leva på det sätt som vi innerst inne vill och drömmer om att få göra – för då mår vi också bättre.

 

Läs mer om Vivira Hälsa & Livsstil

Här hittar du Vivira Hälsa & Livsstil på Facebook

 

Vad är din vision med Vivira Hälsa & Livsstil? 

— Min vision och ledstjärna är att jag vill öka människors medvetande och livslust med de tjänster jag erbjuder för både företag och privatpersoner. Jag vill hjälpa dem att växa och må bättre. Jag önskar att fler människor ska leva inifrån- och ut och känna sig levande. Jag vill bidra till att skapa arbetsplatser med arbetsglädje och kreativitet som är mer hållbar, mer trivsam och mer hälsosam för människor.

Hur jobbar du? 

— Det är olika för privatpersoner och företag. Det beror på vilken tjänst de vill ha. Jag jobbar med individens eller gruppens behov och önskemål i fokus. Jag börjar oftast med att göra någon form av nulägesanalys för att både utforska och fastställa hur det ser ut i nuläget. Det kan handla om hur deltagarna uppfattar sin hälsa eller hur tillfreds de är med sig själva på olika områden i livet eller i livet som helhet. Många gånger handlar det om att reflektera och klargöra för sig själv var man är, hur livet ser ut för närvarande och vad man är nöjd eller missnöjd med. Det handlar också om att se vad som är viktigt och vad man själv vill göra. Det handlar om att reflektera över vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra.

— Idag lever många av oss i högt tempo, med höga krav på oss själva och med krav på att ständigt vara tillgängliga och närvarande. En utmaning är att ge oss själva tid och utrymme för det som är viktigt på riktigt. Vi behöver prioritera och säga ”ja” till rätt saker för att må bra och det är inte alltid så lätt. Det finns en metafor för just detta som handlar om att man fyller en glasskål med sand, stenar och grus, har du hört den? Inte? Det absolut bästa när man prioriterar är att börja med de stora stenarna först och sedan sila gruset och sanden emellan. Vi måste ställa oss själva frågan vad som är viktigast. Vi måste hitta kärnvärdena redan från början (de stora stenarna) och sedan fylla på med mindre viktiga saker (grus och sand). I framförallt de coachande samtalen hjälper jag människor att klargöra sina stora stenar.

Hur jobbar du med workshops? 

— När jag får en förfrågan om att hålla en workshop försöker jag alltid fånga upp vilka behov och önskemål hen har som anlitar mig just för att kunna möta önskemålet. Jag skräddarsyr mina workshops för företag. Just nu förbereder jag workshopen ”Mindre STRESS – MER lugn & fokus” där vi på ett varmt och jordnära sätt stannar upp och tittar på hur stress påverkar oss i vardagen och hur vi kan göra för att lära oss att förstå, hantera och förhålla oss till olika utmaningar, situationer och så vidare som skapar stress. Vi tittar på vad vi kan göra för att bli lugnare och mer fokuserade i vårt liv och arbetsliv. Den andra workshopen som jag förbereder just nu heter ”Hälsa & arbetsglädje i välkomnande verksamheter”. Workshopen är en halvdag där vi pratar om hur vi kan öka arbetsglädjen och minska på stressen. Vi pratar även om vikten av hur vi bemöter oss själva och varandra.

— Genom mina workshops vill jag inspirera och väcka tankar, därför finns det alltid tid för egen reflektion. Jag blandar inspiration, teori och praktik i form av individuella övningar, gruppövningar och samtal. Samtalen i grupp är viktiga – man får ett sådant utbyte av varandra när man delar med sig av sina erfarenheter och tankar.

 

Från workshopen ”Att vara vid liv eller LEVA?” på ”Må Bra Mässan” i Kiruna, november 2017. Fotograf: Ante Skaulu

 

Hur tänker du kring hälsa? 

— Jag tänker att hälsa är en helhet som sammanfattar hur jag mår i kropp, sinne och själ. God hälsa innefattar inte enbart avsaknaden av sjukdomar och skador. Vår hälsa påverkas av det vi äter, dricker, av hur vi sover, hur vi rör oss, av stress, men hälsan påverkas också av hur vi tänker, hur vi trivs med oss själva, våra sociala relationer och annat som är meningsfullt för oss. Allt är sammanlänkat och ofta kan vi själva påverka oerhört mycket av det som får oss att må bra. Hälsa – precis som lycka, glädje och harmoni, kommer inifrån.

Vad händer nu framöver då? 

— Nu jobbar jag vidare med att utveckla Viviragården och verksamheten där. Till sommaren blir det renovering och upprustning, men också några kurser och arrangemang. Under vår ljusaste tid här uppe, när solen aldrig går ner, blir det ett flerdagars Midnattsolsretreat och senare under sommaren blir det några arrangemang ute i naturen så som Skogsbad och Örtvandringar.

 

 

— I januari startade jag, Lisa Hansson och Petra Åhl upp Spira, som dels är ett kvinnligt nätverk – Spira Connect med månatliga träffar för kvinnor som vill växa och utvecklas i sitt privatliv och yrkesliv. På träffarna vill vi inspirera och hjälpa till att locka fram kvinnornas potential och inre kraft, medverka till att människor möts, och till att möjliggöra såväl förverkligandet av idéer som samverkan. I slutet av april är det dags för nästa träff och då vill vi boosta kreativiteten hos medlemmarna.

— Den andra delen i Spira är Spira Event. I Spira Event anordnar vi inspirerrande event och föreläsningar. Dessa event riktar sig till alla, både privatpersoner och företag som vill erbjuda kompetensutveckling och inspirera sina medarbetare. Nästa öppna föreläsning heter ”Är du förändringsbenägen?” och är med Cath Blomqvist den 24 maj – en föreläsning som syftar till att ge förståelse för vad förändring är och hur man kan göra för att hantera förändringar på ett konstruktivt sätt.

 

Spira – från vänster Lisa Hansson, Katarina Larsson och Petra Åhl, fotograf: Amanda Matti

 

Läs mer om Spira

Hitta till Spira på Facebook

 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!