OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kändis-PT:ns nycklar till att lyckas med träningen

De finns två motstridiga bilder av Staffan Eklund. Å ena sidan syns han som kändis-PT:n med en av Sveriges största träningsbloggar och just nu aktuell på omslaget av Fitness for Men. Å andra sidan har han en omtalad förmåga att utelämna sig själv och sätta kunden i centrum.

– Jag ger dem hela tiden nycklar, lika mycket som jag jobbar på kropparna jobbar jag på det mentala och på hur de ska ta sig från en punkt till en annan. Man får utgå från förutsättningarna och kanske träna mer ibland och mindre under vissa perioder, det är någonting man får acceptera och jobba därifrån. Jag lyfter fram positiva sidor och vad som kan bli bättre. Det ska vara jobbigt att träna med Staffan och det är otroligt tillfredställande att se hur någon tar sig från en övervikt och helt plötsligt hittar självkänslan.

– För mig är det att verkligen sätta personen i fokus och utgå från förutsättningarna istället för att berätta vad jag själv kan eller vad jag eventuellt har åstadkommit. Kunden har köpt en tjänst av mig och min expertis, då är det de som är i hundra procent fokus.

Du är desto synligare på din blogg på Finest och just nu på omslaget av Fitness for Men.

– Ja, bloggandet har växt till något det inte var från början. Jag har alltid tänkt och det kommer mycket idéer till mig, och ibland kan jag tycka att det är enklare att skriva för att få ut det jag vill säga. Efter ett tag märktes det att folk gillade vad jag skrev, men det var inget jag tänkte jättemycket på.

Du är anställd på Nordic Wellness på Odenplan och driver din egen verksamhet på Delta. Hur skiljer de sig åt?

– Det är helt olika världar. På Delta är det mycket fokus på prestation och många har kortsiktiga mål och satsar kanske på en specifik tävling. På Nordic Wellness är det främst folk som tränar för att må bra. Ibland kan målet för den som tränar vara att lyfta sina barnbarn och det är lika bra motivation. Utöver dessa två ställen så kör jag en del uteträning i Vasaparken. Man kommer långt med det som finns på utegymmen och några redskap som jag tar med ut.

– Vi har aldrig varit så medvetna kring träning och hälsa och vi är överlag bra på att prata om träning, men inte alltid så bra på att göra jobbet. Det gör skillnad att gå av två stationer tidigare eller helt strunta i bussen och satsa på vardagskondition. Det är okej att ta hissen från gymmet om du tränat benen och de skakar som asplöv men annars kostar det inget att ta trapporna ut. Sen tror jag att vi ska stressa mindre och inte fundera så mycket över vad andra tänker. Livet handlar om att leva och det kan vara befriande att inte alltid sträva efter att se ut som folk gör på Instagram eller ha för svåruppnåeliga förebilder.

Följ Staffan Eklund på Finest och på Instagram

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!