Kända kvinnor genom historien – det har de gjort i kampen för kvinnan

Det finns många kvinnor som har arbetat för kvinnors rättigheter under historien. En skådespelerska, en kvinnlig politiker och modedesigner – alla brann de för samma fråga, men på helt olika sätt.

 

Många är de kvinnor som dagligen slåss för kvinnans roll i samhället. Varje dag och varje minut tar vi ett steg mot ett mer jämställt samhälle. Under årens gång har det funnits ett helt gäng kvinnor som på sitt sätt skrivit historia – i kampen för sina rättigheter. Framtidsanalys har valt att lyfta sex av dessa kvinnor.

Coco Chanel

Coco Chanel levde och verkade under en tid då kvinnor förväntades bära klänningar och kjolar. Det tyckte inte den franska designern om och valde istället att klä dem i byxor och kostymer. Hon såg till att kvinnor fick samma bekvämlighet i sina kläder, som männen hade. Designern var mycket före sin tid och den hjälpte till att befria kvinnan och utveckla modet till inte enbart vackert, utan även praktiskt.

Margot Wallström

Hon blev utrikesminister 2014 har sen dess drivit en hård feministisk politik, vilken har uppmärksammats inte bara inom Sverige utan även utomlands. Hennes frispråkighet tilltalar vissa och vissa inte alls. Hon har satt feminism på den globala politiska agendan.

Eva Perón

Madonna gestaltade henne på film – som en stark och självständig kvinna, vilket var precis det hon var. Eva Perón var från början skådespelerska men mötte efter en tid sin man, Juan Perón, som så småningom blev Argentinas president. Peróns ledarstil kom att spela en betydande roll i Argentinas feministiska pionjärsrörelse. Hon grundade det kvinnliga Peronistpartiet vilka hjälpte kvinnor till rätten att läsa på universitet och att rösta.

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey räknas idag som en av världens mäktigaste kvinnor. Hon startade tidigt sin tv-karriär men när hon såg hur män på samma positioner som hon, tjänade betydligt mer än vad hon gjorde, valde hon att starta sin egen tv-show. Det var startpunkten på det som skulle komma att bli hennes imperium i vilket hon hjälper kvinnor att växa, utvecklas och ta sin plats i samhället.

Marlene Dietrich

Precis som Coco Chanel valde Marlene Dietrich att ta ställning för kvinnans rätt i samhället genom sitt sätt att klä sig. Dietrich föddes i Tyskland men bodde en stor del av sitt liv i USA. Hennes signum var byxor och herrkostym, något som under 30- 40- och 50-talet ansågs vara skandalöst.

Zara Larsson

Den svenska superstjärnan har på många sätt varit med att lyfta de feministiska frågorna i yngre kretsar. Hon har hyllats som ett ”feministiskt geni”. Trots stora mängder av hot på nätet har hon vägrat att låte dessa tysta henne, snarare har de gjort henne starkare och hennes röst högre.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!