clam

Julafton på Belgobaren och Freys Hotel: ”Vi bjuder in utvalda människor i utsatta livssituationer.”

För femte året i rad bjuder Belgobaren och Freys Hotel i samarbete med Ersta Diakoni in till gratis Julaftonsfirande för utvalda personer i utsatta livssitautioner. Övriga gäster erbjuds mycket annat under julhelgerna.

Sedan starten har Belgobaren blivit en Stockholmsklassiker och framgången har givit utrymme till att hjälpa utsatta människor. Under de fem senaste åren har Jack Pano, Belgobarens grundare tillsammans med Freys Hotels hotelldirektör, Annika Tell, arrangerat julfirande för människor som saknar en naturlig mötesplats på Julafton.

– Vi ordnar ett julbord, Freys Hotel upplåter hotellrum för en skön natts sömn och delar ut julklappar, och Ersta Diakoni väljer ut personer från deras verksamhet. Ersta Diakoni är en ideel förening som hjälper människor i utsatta livssituationer. Det är 30 personer som får komma hit och äta, bo och njuta lite extra. Det känns extra gott i hjärtat att få möjlighet att hjälpa de som behöver, säger Jack.

Utöver julbordet på Julafton planerar Belgobaren en rad andra event för betalande gäster och Jack tycker att det finns mycket att upptäcka kring belgisk mat och öl.

– För tillfället pågår Julölfestivalen på Belgobar med 40 olika sorters julöl från Belgien på fat och flaska, och fler happenings är planerade runt jul- och nyårshelgerna. Många blir fortfarande överraskade när de kommer hit, belgarna använder sig av mycket frukter och örter i öl, och alla, även de som normalt inte gillar öl, kan hitta en favorit. Jag åker fyra gånger per år till Belgien och sedan 2008 har vi även vårt eget märke som heter Black Jack, en kraftig Imperial stout.

rest3

Jack är glad att han valde att satsa på det belgiska köket då han startade restaurangen för 17 år sedan.

– Vi kände att belgiskt var nytt och den belgiska mat- och ölkulturen började få spridning. Vi serverar stora mängder musslor som vi tillagar i tio olika varianter. Moules fritt är vår stora grej och jag tror att vi säljer mest i hela Sverige vilket är bevis på att vi är jätteduktiga på musslor. Numera har vi över 400 olika sorters öl.

Jack tackar även den svenska nyfikenheten.

– Det är mycket tack vare att svenskar är villiga att testa nytt och kan tänka sig att gå utanför det traditionella svenska köket som Belgobaren har blivit populärt. Vi har många återkommande gäster och så har vi turister och gäster från Freys Hotel. Utländska hotellgäster har i regel inte alls lika bra koll som svenskar. Svenskar är ett resande folk och många är väldigt nyfikna på andra kulturer.

Belgobaren och Freys Hotel ligger på Bryggargatan 12 i Stockholm.

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!