Johanna Nilsson vill få oss att handla medvetet – genom slow fashion visar hon oss hur: ”Tanken är att sakta ner, prioritera och vara mer eftertänksam i hur, vad och varför man konsumerar”

Snabbt är inte alltid bra. Att kunna köpa vad du vill precis när du vill och hur snabbt du vill – det är inte alls bra. Johanna Nilsson vill med hennes slow fashion få oss att handla på ett annorlunda sätt och tänka ett varv till innan vi handlar.

– Människor glömmer bort hur det egentligen fungerar. Vi måste lära oss att handla mer hållbart.

 

En t-shirt hos någon av de stora kedjorna kostar ofta ungefär lika mycket som ett paket toalettpapper gör i matbutiken. Alltså ingen större summa pengar. Men om du betalar en sån liten slant. Vem betalar då resten? Det här är bara en av frågorna som Johanna Nilsson som driver bloggen ”Slow Fashion” dagligen jobbar med. Hon vill få världen att handla mer hållbart och skippa slit-och-släng sättet att konsumera på.

Hur började ditt intresse för hållbarhet?

  Jag har på ett eller annat sätt jobbat med det halva mitt liv, ideellt genom olika organisationer som Röda Korsets ungdomsförbund till att idag göra det genom mitt företag. Globala rättvisefrågor och framförallt hållbart mode är det jag brinner för.

Vad exakt är slow fashion?

– Det är en motreaktion på fast fashion, alltså den typ av snabba mode som dominerar idag. Tanken med slow fashion är att sakta ner, prioritera och vara mer eftertänksam i hur, vad och varför man konsumerar. Att bara köpa sådant man verkligen älskar och vill använda länge. Saker som har producerats så schysst och hållbart som möjligt. Att laga och ta hand om kläder, dvs att förlänga dess livslängd. Och att shoppa på nya sätt, för varför måste vi köpa nytt eller ens äga allt vi har på oss? Klädbyten, second hand och att hyra eller låna är spännande och hållbara sätt att konsumera. 

Varför är det här så viktigt?

– Folk har glömt bort hur allt fungerar eftersom produktionen sker långt utanför Sveriges gränser. Jag skulle vilja att det blir samma diskussion kring det här som det är runt mat. Där blir det större och större att handla närproducerat. Jag har på riktigt hört folk som tror att kläder sys av robotar. Det är egentligen inte konstigt att man tror det då det mesta tillverkas på så vis idag.

Kan alla vara en del av slow fashion?

– Ja, oavsett plånbok och oavsett om kläder är ditt största intresse eller bara något du skyler din kropp med. Det finns någon tanke om att hållbart mode alltid innebär minimalism. Men jag vill verkligen slå ett slag för att hitta en hållbar konsumtionsstil som matchar vem du är. Gillar du att handla mycket och ofta är ju second hand, klädbyten och att hyra klockrent. Du kan ha sakerna en stund och ge vidare när du tröttnat. Eller om du är den där som köper ett par byxor och har dem tills de faller i bitar, ja då är ju att köpa i riktigt bra kvalitet rätt för dig.

Men fast fashion, är det alltid dåligt?

– Ja. Min ståndpunkt är att fast fashion alltid är ohållbart. Än vad företagen gör i form av exempelvis ekologiska material etc så är själva affärsidén ohållbar då det är just den snabba (över)konsumtionen som premieras. Det finns visserligen absolut en demokratisk aspekt i grunden, dvs att göra mode tillgängligt för alla oavsett plånbok. Men resultatet är ju tyvärr allt annat än demokratiskt. De som producerar våra kläder idag har löner det inte går att leva på, oftast en farlig arbetsmiljö och korta och osäkra arbetskontrakt. Vilket det såklart blir med den prispress som det faktiskt handlar om. Kläder är för billigt helt enkelt. 

Är det bra att handla ekologiska plagg?

– Absolut, men det finns ju fler aspekter av hållbarhet. En tröja i ekologisk bomull som bara håller några tvättar är ju inte så smart rent hållbarhetsmässigt. Så det gäller att som konsument ta in flera variabler. Men jag tycker man ska sträva efter att checka av så många boxar som möjligt: ekologiskt, producerat under bra förhållanden osv osv. Men en grundläggande grej är ju framförallt att köpa mindre grejer, vi konsumerar generellt alldeles för mycket!, och sen se till att använda det vi äger!

Dina smycken, JohannaN – tänker du hållbart även där?

– Ja, det är min affärsidé. Sen är det absolut en utmaning: det är så många aspekter att ta in och även för företag som vill ta ansvar är det supersvårt att få koll på allt. Transparens genom hela kedjan är det som alla modeföretag som vill göra bra grejer kämpar med! Men slow fashion är absolut min ryggrad i allt jag gör: jag rear exempelvis aldrig mina smycken, byter inte ut kollektioner speciellt ofta utan tror på lång livslängd. Lagar sådant som går sönder, har egen second hand-shop och uthyrning av mina saker. Och jag strävar alltid efter så bra kvalitet som bara är möjligt. Mina smycken ska aldrig vara en slit-släng-produkt, och du ska alltid veta vem och hur de har tillverkats

Till sist, berätta om ”Bark”!

– Jag har inspirerats av ett träd som står två mil utanför Östersund, platsen jag kommer ifrån. Den liknar väldigt mycket några av mina tidigare kollektioner. Smyckena kommer att finnas i både mässing och äkta silver, samt bestå av tre halsband, två ringar, två par örhängen och ett armband. 

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!