Jimmi Eriksson tävlar i Bocuse d’Or 22-23 januari

I december hyllades han för maten på Nobelbanketten. Nu är Jimmi Eriksson redo för sitt livs tävling, världsfinalen i världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Den 19 januari går resan ner till Lyon och den 22-23 januari avgörs Bocuse d’Or där 24 nationer tävlar om pallplatserna och den åtråvärda Guldstatyetten. Sverige har vunnit en rad medaljer genom åren, men guldet endast en gång tidigare, 1997 med Mathias Dahlgren. Jimmi Eriksson och Team Sweden tävlar den 22 januari. Den 23 januari klockan 18:30 koras vinnaren.

Vi har nu gjort vår sista träning och jag känner mig mer än redo. Men jag är säker på att det blir ett stort adrenalinpåslag och mycket nerver med i spelet när vi väl står där i tävlingsköket och startskottet går klockan 10:10. Allt kan hända, men naturligtvis är det guldet vi siktar på, säger Jimmi Eriksson, Sveriges kandidat i Bocuse d’Or 2023.

På fem timmar och 30 minuter ska två serveringar tillagas för 15 personer vardera. På menyn för den så kallade fatpresentationen står marulk, pilgrimsmusslor och en gryta på blåmusslor och baljväxter. Den andra serveringen presenteras på tallrik och är en trerättersmeny med pumpa som bas. Menyn ska följa det förutbestämda tematfeed the kids som är framtaget av Bocuse d’Or-organisationen för att lyfta barn och ungas kunskap och kännedom om hälsosam kosthållning. Tävlingen bedöms av en jury för respektive servering. Sveriges juryrepresentant är Tommy Myllymäki, tillika president för Bocuse d’Or Sweden.

Med sig in i det svenska tävlingsköket har Jimmi Eriksson sin commis/assisterande kock, Thilda Mårtensson. Lagets commis får vara max 22 år. Thilda är trots sina unga 21 år redan en veteran i sammanhanget efter att ha varit del av det svenska Bocuse d’Or-teamet sedan 2019. I den senaste tävlingen, Bocuse d’Or Europe, uppmärksammades hon av Bocuse d’Or-organisationen som utsåg henne till bästa commis.

Bocuse d’Or är världens mest prestigefyllda tävling för kockar och grundades 1987 av franska mästerkocken Paul Bocuse. Världsfinalen avgörs vartannat år i Lyon där 24 nationer, som kvalificerat sig i deltävlingar runt om i världen, ska tävla om den ärofyllda titeln. Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Bocuse d’Or Sweden som i sin tur ägs av Restaurangakademien AB.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!