Janne Englunds konstnärsvärld – en färgsprakande blandning av dubbeltolkande surrealism och underfundig humor

Reklamfixaren som startade sin egen dekorationsfirma. Janne Englund provade sig fram i webbdesignens värld och registrerade sig så småningom hos illustratörscentrum. Idag har Janne blivit invald hos Svenska Konstnärer och har ställt ut sina underfundiga humormålningar på mängder av platser i Sverige.

Janne Englund är född och uppvuxen i Gävle. Redan som barn var han inställd på konstnärskapet och det hände ofta att han och en kamrat var mindre aktiva på ”tråkiga lektioner”, och istället satte sig i klassrummets utkant för att teckna i skolböckerna. Sin kreativitet fick Janne stor användning för när han så småningom började inom reklamyrket och senare med dekoration.

– Det var främst under mattelektionerna som jag och min kompis satte oss en bit ifrån övriga klassen för att istället teckna. När jag återigen öppnade upp min gamla mattebok, för några år sedan, så var den fullsmockad av tecknade figurer. Jag var överlag inte speciellt aktiv i skolan och fick till och med en etta i betyg i mitt favoritämne teckning. Detta berodde mest på att jag redan kunde allt som läraren gick igenom, och därför valde jag att se på teckningslektionerna mer som ”roliga timmen”. Även Albert Einstein hade, till en början, bottenbetyg i sitt favoritämne (matematik). Men det gick ju bra för honom ändå…

– Efter skolan började jag så småningom jobba på olika reklambyråer, bland annat på Reklamfixarna och KF-reklam. På 90-talet började jag ledsna på den branschen och passade då istället på att starta en dekorationsfirma där jag gjorde offentliga utsmyckningar, väggmålningar och rustade upp möbler. Jag höll under denna period även i dekorationskurser.

 

Janne Englund hemma i sin ateljé.

 

Du har med andra ord låtit kreativiteten få ta stor plats i ditt liv. Hur kom du i kontakt med konstnärskapet?

– Jag hamnade i någon form av mellanperiod där dekorationsyrket försvann mer och mer. Då passade jag på att utbilda mig inom webbdesign och registrerade mig hos Illustratörscentrum. Det är en tuff marknad för konstnärer och illustratörer, och det är få som lyckas leva på sin konst till hundra procent. Tanken är dock att jag nu ska bygga upp mitt konstnärskap så att jag kan satsa helhjärtat och på heltid, sen när jag gått i pension.

Ja, detta syns inte minst på antalet utställningar som du hunnit med de senaste sex åren. Berätta om några av de mest minnesvärda.

– Förra året var jag med på Akvarellmässan i Edsviks Konsthall i Sollentuna. Det var väldigt mycket folk och trångt i lokalen, vilket var roligt. Det var dessutom väldigt spännande att få ta del av- och samtala med andra duktiga akvarellister som var med på utställningen.

– Ett annat trevligt minne var när jag ställde ut som gästkonstnär på den gamla kraftstationen, i Deje, under 2017. Det är en lite annorlunda miljö med ett kulturhus som ligger vid Klarälven. Här fick jag fin kontakt med den publiken och fick bra inputs och feedback från många konstintresserade besökare. Det är inte själva utställningarna utan vissa möten jag kommer ihåg bäst.

– Vid Akvarellmässan i Edsvik kom en besökare förbi min monter och vi började då prata om en av mina tavlor (Ostkusten). Efter ett tag tittade han lite klurigt på mig och sa: ”Kommer du från Göteborg”? Efter det har jag alltid kommenterat den typen av frågor med ”Göteborg har väl inte ensamrätt på den sortens humor”?

 

”Ostkusten”.

 

– Ett annat tillfälle var vid DeeLoop Art Fair i Gasklockan i Gävle. En besökare stannade till vid min monter, tittade, log och sa: ”Nu har jag gått runt och tittat på alla tavlor och blivit lite nedstämd, men vid din monter blev jag glad igen”. Så man kan kanske säga att mitt signum är att få människor att lyfta på mungipan.

 

”Gasklockan”.

 

Sedan 2004 har du årligen åkt på utlandsresor för att få avkoppling och inspiration. Vilka är dina huvudsakliga inspirationskällor?

– Ja, jag åker på många resor runt Medelhavet som Spanien, Portugal, Grekland och Italien. Jag har även varit i Peru och den gamla Inkastaden Macchu Picchu vilket var en otroligt häftig upplevelse. Jag brukar försöka komma iväg på en inspirationsresa en gång per år, och under 2018 blir det en tripp till Andalusien. Mina resor är definitivt inga sol- och latresor. Jag vill se mig omkring, lära känna omgivningarna och suga in stämningen.

Läs mer om Janne Englund och se mer konst på hans hemsida.

– Efter en sådan resa har jag byggt på mig en energikick och har kameran full med bilder, vilket gör det lättare att minnas och återge den känsla och stämning som jag fick vid ett specifikt tillfälle.

 

”Hugin och Mumien”.

 

Du målar både i akryl och akvarell, men är även illustratör. Vad trivs du bäst med?

– Tidigare hade jag tillgång till en större lokal, och då kunde jag göra större verk i de olika teknikerna. Nu riktar jag in mig på akryl och akvarell i mindre format, vilket är ett medvetet val då jag märkt att många av köparna har svårt att få plats med större tavlor i sina hem.

– Mina målningar har drag från surrealismen, men jag försöker skapa min egen stil. Till viss del inspireras jag av Salvador Dali som blandade surrealism och humor i sin konst.

– Mitt upplägg är att förvränga motiv och skapa underfundiga dubbeltolkningar för att betraktaren ska kunna skapa egna associationer och på så sätt ge målningen flera meningar.

 

”Snigelmarmor”.

 

Under 2018 har Janne Englund flera utställningar på planeringsstadiet, bland annat en sommarutställning på Tallbo strax utanför Gävle.

Läs mer om Janne Englund och se mer konst på hans hemsida.

Du kan även se fler av hans målningar på Svenska Konstnärers hemsida.

Följ Janne Englund på Facebook och på Instagram.

 

Janne hemma i sin ateljé.

Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!