jan-oestberg-gravvardar-ett-levande-hantverksyrke_m

Jan Östberg Gravvårdar – skickliga yrkesmän i verkstaden

Skickliga yrkesmän som arbetar med sten har varit efterfrågade i alla tider och den anrika yrkeskategorin har sett till att lämna rikligt spår efter sig sedan forntida och antika kulturer. Det ledande gravvårdsföretaget Jan Östberg Gravvårdar sticker ut inom gravvårdsbranschen i Sverige genom att inte använda sig av serietillverkning och ägaren Jan Östberg är stolt över att ha två skickliga yrkesmän i verkstaden i Bålsta – Lasse och Pelle.

Varför är det viktigt för oss människor att ha en gravsten att gå till?

Stenar är ett bestående material. Vi vill minnas och hedra våra anhöriga och det är mycket enklare när man har en plats att gå till för att minnas och hedra. Det är av gammal tradition. De gamla vikingarna gjorde gravplatser med runristningar; det vi gör idag är en förlängning av forntida traditioner.

Du tar främst emot kunder på Kyrkogatan 15 i Sundbyberg och i verkstaden i Bålsta där Lasse och Pelle jobbar. Är det ett yrke som det går att utbilda sig till?

– Det fanns en skola nere i Sibbhult men jag vet inte om den finns kvar. Våra grabbar har lärt sig att hugga i sten den långa vägen och det har gjort att de blivit fantastiskt duktiga. Lasse slutade skolan och började hos oss, Pelle var målare från början.

verkstad3

Berätta kort om hur ni gör en inskription på en befintlig sten.
– Vi limmar fast en gummiduk, ritar upp texten och skär med skalpell i förstaläget. Sedan blästrar vi, hugger med tryckluftshammare och efterhugger. Det är ett gammalt yrke och vi använder oss både av moderna och traditionella verktyg.

– Råa kanter på stenarna hugger vi för hand.

Ni använder en kompressor, huggmejslar och tryckluftshammare. Ett av era verktyg har en päronformad skalle. Berätta
– Det är en slägga, en så kallad Portugishammare. Det var någon i stenbranschen i Portugal som kom på denna fina uppfinning. Missar man lite så studsar den bort så att den missar handen.

Hur skiljer sig olika gravvårdsföretag i Sverige åt och hur sticker ni ut?

– Vi sticker ut genom att inte arbeta med serietillverkning. Vi tillverkar efter kundernas önskemål och kunderna är nöjda med det. Jag hade en familj här förra veckan. Det var tredje stenen på åtta år.

– I övrigt gör alla företag i branschen mer eller mindre samma jobb. Det är både arbeten med nya och gamla stenar. Det får inte bli fel och det gäller även från klientens sida. Det har hänt att vi fått fel uppgifter och att de kommit in med de rätta när arbetet är färdigt. Även om det inte får bli fel går det att ordna till allt, men det kostar extra.

Hur gör ni med textkompletteringar?

– Det vi gör är att vi besiktar stenen och lämnar en offert till kunden. Om det är en mindre sten så tar vi den till verkstaden och är det en större sten så hugger vi plats.

– Det blir fler kompletteringar än nystenar. Det finns mer än en miljon gravplatser på Skogskyrkogården och många familjer har redan en sten. Då blir det många kompletteringar.

Hur förhåller ni er till kunderna som nyligen har mist en anhörig?

– Det är det viktigt att vi inte stressar folk, att det får ske i lugn och ro. Vi lyssnar på vad kunden önskar och kan i regel leverera det de efterfrågar. Det enda som kan hindra är att olika förvaltningar som har olika bestämmelser.

verkstad4

Ni har kunder från Mälardalen och från resten av Sverige. När ska man beställa en sten efter ett dödsfall?

– Efter begravningen kan man ta tag i det. Normalt tar det sex, sju veckor att tillverka en sten, men det kan också gå fortare. En del människor beställer stenen åt sig själv så att de vet vad de får. Vi förvarar den utan kostnad.

Läs mer på Jan Östberg Gravvårdar

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!