Investeringskunskap

Finns det något roligare än att planera sin privatekonomi? Vem älskar inte att ha massa pengar till att göra nöjen för. Men hur mycket man har över när månaden är slut avgör också hur mycket du kan ha att spendera i framtiden. Många tänker inte på att bygga upp ett stort privatsparande först innan de bränner månadslönen. Läs vidare i artikeln för att förstå mer om hur långsiktighet kan öka dina nöjen.

Vilka utgifter kan man kontrollera

Många får hem en elräkning utan att förstå exakt vad den innehåller. Man har en från elhandelsbolaget och en från elnätsbolaget som Ellevio (tidigare Fortum). Den från Ellevio går inte att bestämma över då det är de som gräver ner kablar, sköter elnäten och ser till att hela infrastrukturen kring el funkar som den ska. Men elhandeln däremot kan du styra själv genom att välja elavtal med rabatt och dra ned på din förbrukning av el genom att stänga av värme så mycket som möjligt och minska elprodukter. Andra utgifter som du enkelt kan pressa ned är bolånet, hemförsäkringar och så.

Långsiktigt sparande

Om man inte slänger iväg pengar på för mycket onödigt i början av sin karriär kan man snabbt bygga upp ett sparande på några hundra tusen kronor. Då kan man börja få avkastning på dessa som man ibland nyttjar till nöjen. Detta innebär att man inte spenderar så stor del av månadslönen som kommer in och kan lägga mer av den på sparande.

Sparmentalitet

Dessutom många som tjänar bra har en gång varit studenter och då måste många överleva på i princip knäckebröd och nudlar. Tänk tillbaka på den tiden och ät väldigt billig mat som gröt och soppor. Det är också bra för organen att få vila lite och vegetarisk mat är också väldigt billig. Kanske är det som så att många vegetarianer egentligen bara frontar ett smart långsiktigt sparande. Välj ett billigt elavtal 2022 via Elval.se och se till att du sparar över 500 SEK på bara månadsavgift. Välj hemförsäkring efter ringt runt till alla elbolag. Ring olika banker och använd SBAB:s listränta för att pressa ned kostnader. Några samtal och online byten så kan du vara tusenlappar rikare.

Onödiga utfifter

Bor du i innerstad, vad ska du men dyr bil till seriöst. Hyr några gånger per år eller köp någon billig bil med säkerhet från början av 2000-talet. Att bränna hundra tusen på något som egentligen inte behövs är så onödigt i början av livet. Men om man får barn då? Det är väl inget fel att ta ungarna på bussen med barnvagn, sånt bygger karaktär och är mycket roligare för barnen dessutom. Att börja skämma bort sig med bilar och dyra märkeskläder och klockor kan man göra när man har lönen och sparandet på plats. Inte bara en av dessa delar.

 

 

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!