Investera efter dina personliga intressen 

Sponsrat innehåll

När det pratas om olika sparformer och investering är det lätt hänt att många börjar att sucka. Ekonomi är långt ifrån allas favoritämne. Men investering och sparande behöver inte vara tunga och allvarsamma ämnen. De kan tvärtom göras väldigt personliga och anta former som är helt anpassade efter dig.

Köpa, sälja och spekulera

Först och främst går det att investera och spara pengar på olika sätt. Det går att lägga pengarna på ett vanligt bankkonto eller stoppa dem under madrassen. Många väljer att investera sina sparpengar. Det görs med förhoppningen om att de ska kunna växa till dess att de kommer till användning.

En vanlig investeringsform går ut på att man köper värdepapper eller andelar i fonder. Du blir därmed ägare av dessa tillgångar och kan göra vad du vill med dem. Idén är att, till exempel, köpa aktier billigt för att sedan kunna sälja dem dyrare.

En annan handelsform som har blivit populär på senare år är CFD handel. I det här fallet äger du inga tillgångar. Du spekulerar i stället på om de kommer att stiga eller falla i värde. Om du, till exempel, tror att ett index kommer att stiga i värde köper du ett antal CFD-enheter. Om du har rätt, och värdet stiger, kan du sälja enheterna när du är nöjd med utvecklingen. Det finns flera fördelar med CFD handel. Det är tillgängligt med hävstänger, avgifterna är låga och det är en säker och reglerad handel.

Olika marknader

Precis som att det finns olika sätt att investera finns det olika finansiella marknader. De vanligaste marknaderna är aktier, råvaror, index och valutor. Dessa innehåller i sin tur mängder med alternativ. Det finns till exempel olika börser och sektorer på aktiemarknaden och olika valutagrupper på valutamarknaden.

Varje marknad har sina öppettider, sin likviditet och volatilitet. Det är viktigt att vara påläst om marknaden man väljer. Det är också en fördel att välja en marknad som intresserar just dig. Ju mer du vet och kan om marknaden och tillgångarna som du vill investera i, desto bättre kan du försöka förutspå deras värdeutveckling.

Alternativ investeringar

Investeringar behöver samtidigt inte ske i värdepapper. Det går att investera i tillgångar som inte ska förvaras i en aktiedepå eller investeringsportfölj. Om du är intresserad av att köpa konst kan det ses som en investering. I det här fallet är det viktigt att tänka på försäkringar och förvaring. Dyrare verk behöver försäkras mot skador och klåfingriga personer. Om verken är känsliga för ljus och fukt behöver de förvaras på säkra platser. Ju bättre skick verken är i, desto enklare kan de säljas.

Andra alternativ involverar att köpa fastigheter, mark eller metaller som guld och koppar. Alla dessa tillgångar kan stiga och falla i värde med tiden. Den här typen av tillgångar kräver mer eller mindre underhåll. Om du vill investera i fysiska tillgångar är det viktigt att du är medveten om vad som krävs av dig och hur du tar hand om dem.

Investering behöver inte vara tråkigt. Det kan tvärtom vara riktigt intressant och spännande. Du kan lägga upp din strategi helt efter dina intressen, mål och risknivåer. Det är en frihet som är svårt att hitta inom andra områden.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!