Intresset för djur och hantverk – inspirerade Kristina Gustavsson att ta över Ulltäcket: ”Ylle är det skönaste du kan ha”

Långa täcken, breda täcken och riktigt små täcken – Kristina Gustavsson vet hur viktigt det är med ett bra täcke och att naturmaterial är det absolut bästa man kan använda sig av.

– Jag träffade en man som berättade att han haft sitt täcke i 20 år, det är precis sånt jag vill höra, säger Kristina Gustavsson om sina täcken.

 

Sen 1972 har Kristina Gustavsson jobbat med djur. Då, precis som nu, drev hon och mannen Sune Gustavsson lantbruk. Flera år senare kom även får in i bilden. Hennes dotter har i dagsläget ungefär 600 får och det var tack vare just fåren och dottern, som Kristina träffade Christer Gustafsson. Han drev då Ulltäcket och hade precis bestämt sig för att gå vidare och sälja företaget. Yes, tänkte Kristina och åkte dit för att hälsa på.

– Jag har alltid tyckt om handarbeten och att sy, när jag kom dit blev jag fast direkt.

Kan alla använda täcket?

Alla kan använda täcket, stora som små. Jag har täcken för både vuxna och barn. Jag har både extra långa och extra breda. Självklart finns det ett täcke även för de allra minsta.

Klicka här för att komma till Ulltäckets hemsida.

Var kommer ullen ifrån?

– Den kommer från Sverige, för mig är det självklart. Jag tänker att varför ska man köpa ull från utlandet när vi har så bra ull i Sverige? Det finns ingen logik i det. Helt onödigt att importera.

Använder du alltså ull från din dotters får?

– Nej det gör jag inte. Jag köper den kardad och tvättad. Ullen kommer från Texel-fåren.

Men ull, sticks inte det?

– Nej, nej! Ylle är det skönaste du kan ha, men i mina täcken ligger ullen i täcket. Du kommer aldrig i kontakt med den, tyget är så tätt att ullen inte kan krypa ut. Så den där känsla som många får när de har på sig en stickad tröja, den får man inte med det här täcket.

Besök även Ulltäckets Facebook.

Kan man använda sitt täcke året runt?

– Ja, det kan man. Det är ett året-runt-täcke. När du blir varm då transporterar täcket bort överskottsvärmen. När det sen blir kallt, ja, då håller det dig varm.

Hur tar man bäst hand om sitt täcke?

– Man vädrar täcket till att börja med! Om man sen ändå behöver tvätta det gör man det i 30 grader på ylleprogrammet eller något annat skonsamt program som brukar finnas på tvättmaskinen. Men eftersom det är barn som använder täcket måste man kunna tvätta det. Det kan hända olyckor helt enkelt. Men överlag skulle jag säga att folk är lite för renliga av sig idag.

Hur länge håller ett täcke?

– På en mässa nyligen kom en man fram till mig och berättade att han hade haft det i 20 år. Nu behövde han ett nytt. Det är så roligt för mig att höra sånt från kunderna.

Vad händer framöver nu då?

– Jag var nyligen på en mässa i Kil. Det gick väldigt bra, jag sålde slut direkt. Jag sålde även mitt visningstäcke och fick en massa nya kunder. Men jag kommer att stå på en mässa i Bostad i Juli. I augusti blir det Österby Bruk. I oktober blir det Stockholm. Sen i november åker jag till Eskilstuna. Det är fullt upp.

Kontakta Kristina Gustavsson här.

[stextbox id=’info’ color=’000000′ ccolor=’ffffff’ bgcolor=’ffffff’ cbgcolor=’000000′ bgcolorto=’ffffff’ cbgcolorto=’000000′]Om Texel-Fåret.

Svensk Texel är ett medelstort vitt får utan ull på huvud och ben. Mule och klövar skall vara svarta. Det är ett lugnt och tillitsfullt får, som är lätt att hantera på bete och i stall.

Källa: Svensk Texel.

[/stextbox]

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!