Internationellt hyllade konstnären Louise Hävre segrade över en traumatisk uppväxt

Internationella gallerister säger att hennes konst tillhör en helt egen genre. Lousie Hävres resa från en mycket traumatisk barndom fylld med våld, missbruk och incest till internationella framgångar har skapat perspektiv.

– När man har fått det så här bra känns det naturligt att hjälpa andra, säger Lousie Hävre.

 

Du berättar i en kommande film om en oerhört traumatisk barndom med missbruk, våld och incest och har tidigare berättat om din brors självmord och dess konsekvenser i boken Det du inte ser. Berätta hur du kom in på konsten och det uttryck du har i dag.

– Det har gått i flera steg. Jag bodde i Spanien och en rad personer som var nära mig dog inom en kort period – samtidigt begick min bror självmord i Sverige. Jag och min bror delar samma mörka barndom och det var väldigt svårt för mig att mista honom.

– Jag hittade till katolska kyrkan och för att komma ur sorgen från min bror, började jag måla tavlor. Min karriär började med att tvätta penslar och måla kanterna runt tavlor åt en konstnär i Spanien vilket gjorde att jag lärde mij att blanda färg.

https://www.youtube.com/watch?v=wvNBC5m_HME&feature=youtu.be

Film: i konstnärens ägo.

 

– I början gjorde jag mycket avmålningar men var inte riktigt nöjd med resultatet. Framgångarna kom när jag släppte på mitt måleri och släppte rädslan. En gallerist såg mina målningar 2014. Efter det har det rullat på med konstutställningar i New York, London och så vidare. Jag är så glad och lycklig över hur det blivit.

 

Louise Hävre

 

Internationella gallerister har kallat din stil för en ny genre. Kan du beskriva vad som gör den så speciell?

– Ja, de säger att det är en ny genre och att jag förflyttar mig mellan mikro- och makrokosmos. De har också sagt att jag har en abstrakt expressionistisk stil med kollektiv symbolik. Mina målningar förmedlar förhoppning och ljus samt har ett flöde som lämnar plats till betraktaren.

– Jag skulle själv säga att mitt signum är positiva känslor, kärlek och ljus.

– I mina målningar återfinns ofta speglingar, trappor och valv där du kan möta dig själv och du kan möta någon som hjälper dig. Att gå genom dörrar kan symbolisera utveckling men det finns lika många tolkningar som det finns människor.

Vatikanen 2015 ”Det är som en saga, som att resa i tiden och känna historiens vingslag när jag ställer ut min målning, Prosperity och vandrar i den gamla domstolsbyggnaden som tillhör Vatikanen sedan 1300-talet”, Louise Hävre. Läs mer och se fler målningar 

 

Du och din make Tommy har er bas på Öland men reser också mycket. Berätta om ert liv idag.

– Ja, vi bor på Öland och även i Rimforsa. Alla tavlor målas i det fantastiska ljuset på Öland. Här har jag funnit min frihet och harmoni.

– Jag träffade min man 2007 och sedan dess har livet bara varit fantastiskt. Vi åker runt hela världen och vi har samma grundvärderingar. Utöver det så jobbar jag tre dagar i veckan som sjuksköterska.

– Vi är också engagerade i hjälpande verksamheter – verksamheter som ligger varmt om hjärtat rör bland annat diabetes, barnhem i Kambodja, Svenska kyrkan, fadderbarn, ensamkommande flyktingar och tjejer som kommit snett. Syftet med måleriet är att hjälpa andra och att bidra med ekonomiska medel. När man har fått det så här bra så känns det naturligt att hjälpa andra.

 

Carousel de Louvre i Paris 2014 ”En härlig upplevelse att vara en av de som valdes för att visa målningar på Carousel de Louvre i Paris. Det var en dröm som upplevdes.” Louise Hävre. Se fler målningar 

 

Hur har det varit att konfrontera och göra upp med alla svåra saker som du varit med om i livet?

– Jag har väntat på rätt ögonblick och jag känner att jag har kommit vidare. Nu tycker jag att det ska fram i ljuset. Jag skall inte ha gått igenom detta förgäves utan att använda min erfarenhet till något gott.

– Vi började med boken där Tommy tagit alla bilderna och gjorde sedan filmen i samarbete med musikern Göran Kinnander som verkligen kunde känna min smärta.

– Nu föreläser jag en del om detta. Jag vet att det finns kvinnor, män och barn som är utsatta. Kan man hjälpa någon så är det viktig att göra det.

 

One dream

 

Du är snart på väg till USA för att ställa ut i Missouri. Vad händer mer framöver och var kan vi se dig under kommande utställningar?

– Jag fick ett gott råd från en gallerist – klipp inte alla trådar med andra jobb. Därför fortsätter jag också att jobba som sjuksköterska. Och hur bra det än går så känner jag att jag vill jobba där.

– Närmast vad det gäller utställningar så är det julsalongen på Galleri Melefors i Linköping och Galleri Småland i Alvesta där det blir en stor utställning med ett 40 tal målningar. Sedan är det utställningar i Danmark, Portugal och USA.

Läs mer om Louise Hävre och se fler målningar 

 

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!