Hur långt kan Sverige gå i EM 2020?

Nästa Europamästerskap i fotboll är precis runt hörnet och Sverige kommer att delta. Frågan vi alla ställer oss nu är hur långt Janne Andersson och hans manskap kan ta sig i vad som brukar bli en riktigt tuff turnering. Låt oss spekulera. 

EM i fotboll är ett av de största fotbollseventen som miljontals supportrar följer hemma på TV:n men också på plats. De första matchen spelas den 12:e juni och den stora finalen tar vid den 12:e juli. Du kan läsa närmare om årets spelschema under EM på sajten Fotboll.com. 

Höga förväntningar

Med VM-succén i bagaget och en relativt bekväm kvalificering till EM, så hoppas många svenska supportrar på att landslaget ska komma långt även den här gången. I detta fall behöver det inte innebära en kvartsfinal eller en medalj, men definitivt att de tar sig förbi gruppspelet. 

Förväntningarna har även höjts av det faktum att flera spelare är i fin form i sina klubbar och att vi har flera spännande talanger som fångats upp av internationella lag. Ett rykande färskt exempel är 19-årige mittfältaren Dejan Kulusevski, som den här säsongen stått för flera mål och assist i Serie A-laget Parma. Han köptes upp av Juventus för över 300 miljoner kronor och blev därmed den näst dyraste svensken efter Zlatan Ibrahimovics flytt till Barcelona.  

En annan spännande talang är anfallaren Alexander Isak som nu är uppe i fem ligamål för ett Real Sociedad där han figurerat som inhoppare under säsongen. Han verkar onekligen redo nog för att möta de tuffaste motståndarna. 

I tillägg har flera internationella svenskar gått väldigt bra under säsongen. Emil Forsberg är fortsatt viktig för Red Bull Leipzig som i skrivande stund leder tyska Bundesliga. I samma liga håller Robin Quaison en fortsatt fin målform med 8 mål för mittenlaget Einhart Frankfurt på 18 matcher. 

Ja, trots att det är flera månader kvar tills då att den efterlängtade EM-sommaren kickar igång, så laddas det redan nu upp med böcker om spel och studier av de spelare som med största sannolikhet kommer att få speltid. Sett till formen på Sveriges spelare och hur bra laget visat att de kan arbeta kollektivt är det inte konstigt förväntningarna höga. 

Sveriges grupp

Den svenska EM-truppen tillhör grupp B och kommer att ställas emot Spanien, Polen samt antingen Bosnien, Slovakien, Irland eller Nordirland beroende på vilka som lyckas att kvalificera sig vidare genom play off-rundan i mars. 

Den svåraste motståndaren är stjärnspäckade Spanien, som Sverige mötte två gånger i EM-kvalet. Matchen på bortaplan slutade 3-0 och på Friends Arena lyckades Sverige spela 1-1. Med detta sagt finns det så klart hopp för att Sverige ska kunna ta poäng mot spanjorerna även i EM-gruppspelet. Men det kommer att bli svårt, särskilt eftersom att deras match ska spelas i den spanska staden Bilbao. 

Polen blir även de kluriga för Sverige att slå, med deras världsstjärna Robert Lewandowski i anfallet. Men sett till de motståndare vi slagit under Janne Anderssons regim som förbundskapten finns det anledning att vara positivt inställd. 

Summering

Kan Janne Andersson få sina spelare att förvalta formen de haft i sina klubblag, känns målet att ta sig förbi gruppspelet högst rimligt. Lyckas de i första slutspelsmatchen undvika Italien i Grupp A får de möta enklare motstånd i antingen Wales, Turkiet eller Schweiz, som de slog senast i VM. Kommer landslaget vinnande ur den matchen utslagningsronden kan de gå riktigt långt. En medalj bör därför inte vara otänkbart för ett Sverige i bra form. 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!