nycoptik6

Hur högt rankad är din optiker?

Nyfiken på att se om din optiker lägger ner tid på fortbildning? Numera finns ett enkelt sätt att se efter.

Med ett enkelt knapptryck kan du gå in på Optikerförbundets hemsida och se hur många fortbildningspoäng din optiker har. En av optikerna som placerar sig i sverigerankingens topp är Catarina Ericson på C-Optik i Kalmar.

 

– Jag tar kontinuerligt chansen att fortbilda mig. Jag har en tvåårig Masterutbildning från Philadelphia, USA och innan dess en kandidatexamen plus ett år i Sverige. Dessutom är jag vetenskapsredaktör på facktidningen Optik.

Du driver synkliniken C-Optik med fokus på kvalitativa undersökningar. Vad gör du under dina undersökningar?

– Jag tittar på allt ifrån ögats yttre delar som ögonlock och tårvätska till näthinnan och gula fläcken. Det ger mig möjlighet att se förändringar som kan hinna bli ganska allvarliga innan patienten själv märker av det. Jag är noga med att fotodokumentera och har bilderna till hjälp när jag studerar förändringar hos patienterna. Jag sätter fokus på undersökningar framför försäljning av olika modeprodukter.

Vad beror de förändringar du upptäcker på?

– Oftast är det vanliga åldersförändringar men i vissa fall också sjukdomar.

 

– I Sverige har vi inte samma rutin att göra regelbundna undersökningar. Sjukvården är billig men friskvård och hälsovård kostar ofta mer och därför väntar folk. Sköter man sina årliga hälsokontroller har man större chans att hinna göra någonting åt problemet. Beroende på ålder bör man göra en kontroll av synen från var sjätte månad till vart tredje år.

Nycoptic4
Catarina Ericson

Du arbetar inte med bågförsäljning. Rekommenderar du någon annan produkt?

– Jag skulle vilja rekommendera nattlinser, det är en natt-kontaktlins som formar om hornhinnan. Sover du med linserna kan du ta ut dem på morgonen och se bra under hela dagen. Det finns väldigt många fördelar. Det är jättebra för de som är torra i ögonen, man bär linserna färre timmar om dygnet och om man börjar med det på tonåringar som är på gång att utveckla närsynthet kan man hämma den negativa utvecklingen. Många tror att det är dygnet–runt–linser, men själva poängen är att man inte behöver bära dem under dagen

C-Optik ligger i på Södra Malmgatan 6 i Kalmar.

Optikerförbundets lista på optikernas fortbildningspoäng hittar du här.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!